2022-07-22
想搵間鐵板燒慶祝特別節日,朋友介紹依間位於長沙灣嘅鐵板燒餐廳。二人前套餐只需$948性價比高,食物質素屬中上,環境又闊落所以好抵食啊!先來份沙律開開胃。是日精選刺身拼盤有四款刺身,由白身魚開始,真鯛魚味出魚肉柔軟,愛女魚口感爽啲亦相對清甜,我地最愛油份高嘅池魚,魚油香氣最令人難以忘懷。最後品嚐帶子,用上山葵調味最特別,味道適中唔嗆喉。銀鱈魚一入口係魚油香氣,肉質厚實,外皮煎得香脆。龍蝦原隻龍蝦去炮製,起肉後一粒粒一口大小讓客人可以慢慢品嚐,龍蝦醬望落好濃,原來用咗龍蝦膏調埋個醬汁,濃香度達到極致。龍蝦肉新鮮爽彈,龍蝦身仲有啲肉最後可以刮嚟食埋。依個價錢嘅套餐有咁大份嘅龍蝦真係親民價!牛肉薄燒最可以試到師傅功架嘅一道,薄薄牛肉要燒到剛好先唔會柴/太生,依度燒到面頭帶點焦香肉味不減,內裡滿滿蒜粒同蔥花點綴不少。炒飯好乾身粒粒分明,有櫻花蝦香蔥等材料,蛋液同飯粒融合得好完美,忍唔住讓人不斷扒飯。炒芽菜芽菜炒後依然保留口感,唔會太油,平衡了其他鐵板燒項目。我更愛一口飯一口芽菜,口感仲提升了。麵豉湯不少得暖暖胃的湯品,整體不會太咸,好容易就飲光了。
先來份沙律開開胃。
是日精選刺身
銀鱈魚
一入口係魚油香氣,肉質厚實,外皮煎得香脆。
龍蝦
牛肉薄燒
炒飯
炒芽菜
麵豉湯
不少得暖暖胃的湯品,整體不會太咸,好容易就飲光了。