裕民坊3樓出去花園之後第三間嘅食肆就係今日嚟嘅十二味。本身十二點幾嘅時候經過頭一兩間都見冇乜人幫襯,以為呢度都冇咩嘢好食,結果一行過呢度就見有九成滿,咁我梗係拉埋個friend即刻狗衝入去。然後我哋一坐冇耐,就開始見出面排緊隊等位,so lucky🤟🏼水煮牛肉($58)本身就超級鍾意水煮湯,滑牛肉真係好嫩滑,唯一小缺陷係食到唔夠喉!但水煮湯嘅辣椒香濃,清爽得嚟又夠辛辣,湯底比100分酸菜魚($68)酸度令辣味冇咁出,適合唔食得辣嘅朋友。驚喜嘅位係魚落得非常非常非常多,真心食極都仲有。加上啲魚本身都好滑好大舊,食得好爽好夢幻,心諗有冇咁筍,又抵又好食又大份!?(真係有)酸菜肥牛麵($58)肥牛量max!麵底係寬麵,好大碗,包你食到飽。除咗酸菜都有娃娃菜,肥牛又比咁多,抵到爛。桂花冰釀(+$8)類似桂花冰粉嘅味道,不過係飲品version,想食甜品又唔想食嘅人啱曬呢杯。熱情果蘇打(+$8)呢個份量真係shockingly熱情,泊埋喺紙包檸紅茶隔離真係冇對比冇傷害。而且大杯得嚟都仲好夠味喎!啖啖都飲到熱情果籽,正!兩個人,三碟主菜,加埋特飲,食到飽都係$200,每人$100咁嘅質素咁嘅飽足程

水煮牛肉($58)

酸菜魚($68)

酸菜肥牛麵($58)

桂花冰釀(+$8)

熱情果蘇打(+$8)

兩個人,三碟主菜,加埋特飲,食到飽都係$200,每人$100咁嘅質素咁嘅飽足程度真係可遇不可求!

———————————————

#十二味

十二味 (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓308號舖
  • 酸菜魚