由台灣人阿元經營既「阿元來了」,2015年係西環開業,之後仲係觀塘開分店!店入面懷舊復古既裝修,店員大多係台灣人,非常有台灣夜市既味道,呈現老台灣既感覺🤣🤣令人好似真係飛左轉台灣甘😍 擺枱唔會太逼,都算坐得舒服👍🏾食物係老闆媽咪既家傳秘方!.📌蚵仔大腸麵線 $40 (推介) 台灣既國民美食!個人認為呢度既蚵仔大腸麵線同台灣既有八成似👍🏾 而且份量比我想像中多。.湯底係用柴魚碎為主,加入其他調味料同埋鰹魚湯粉提味,夠哂濃郁!蚵仔麵線既湯底感覺似芡汁,濃稠度適中,加入香菜(似香港碗仔翅既感覺) .而麵線份量都好多,用左紅麵線(姐係加工左既白麵線: 額外有蒸氣炊煮五個鐘,令紅麵線煮耐左都可以保持Q彈👍🏾 .大腸同蚵仔都絕不欺場,蚵仔飽滿,大腸份量多,食落好有鹹鮮味!.📌玉米🌽起司🧀️蛋餅 $30上枱時已切開四小件,方便客人食!起司味道香濃,有少許拉絲效果!蛋餅皮帶點厚度,口感煙韌夠Q,有蛋味!但醬汁偏甜,而且煎得唔夠香口!.📌滷味拼盤 $35 拼盤有蛋半隻,雞翼一隻,豆腐兩舊同豬耳!滷味好一般,豬耳唔爽脆,豆腐唔入味!蛋同雞翼正常發揮!.📌鹽酥雞 $37用左雞髀肉,好香九層塔同蒜味,新鮮熱辣炸
由台灣人阿元經營既「阿元來了」,
2015年係西環開業,之後仲係觀塘開分店!
店入面懷舊復古既裝修,店員大多係台灣人,
非常有台灣夜市既味道,呈現老台灣既感覺🤣🤣
令人好似真係飛左轉台灣甘😍
擺枱唔會太逼,都算坐得舒服👍🏾
食物係老闆媽咪既家傳秘方!
📌蚵仔大腸麵線 $40 (推介)

而麵線份量都好多,
用左紅麵線(姐係加工左既白麵線:
額外有蒸氣炊煮五個鐘,
令紅麵線煮耐左都可以保持Q彈👍🏾
大腸同蚵仔都絕不欺場,
蚵仔飽滿,大腸份量多,食落好有鹹鮮味!
📌玉米🌽起司🧀️蛋餅 $30

📌滷味拼盤 $35

拼盤有蛋半隻,雞翼一隻,豆腐兩舊同豬耳!
滷味好一般,豬耳唔爽脆,豆腐唔入味!
蛋同雞翼正常發揮!
📌鹽酥雞 $37

用左雞髀肉,好香九層塔同蒜味,新鮮熱辣炸起,
每一小粒放進口,size剛好!但略炸得過頭,
裏面既雞肉乾左少少唔Juicy,調味正常!
Overall黎講,合格以上!呢種細細碟既叫法,
令兩個人食都可以食到好幾款食物👍🏾
如果你中意/掛住台灣美食,呢間店都可以一試!

一齊飲飲食食啦😌🤣
2020-11-03