2017-02-01 348 views
女友出名嘴刁,每次問佢邊間餐廳想食過番尋味總是顧左右而言他。直至大半年一次偶然黎呢度食泰國菜,終於找到答案。每次一齊黎食佢都只會點一碗「冬蔭海鮮湯」,其餘等我發板。黎得食泰國菜,又點可以「走雞」,所以泰式海南雞飯永遠係我首選。雞皮同雞肉都好嫩口,一食就知係新鮮黃油雞,食雞有雞味。唯飯粒顏色有黃有白,應該係雞油冇均勻滲透每一粒飯。好在有辣椒醬伴雞,食多兩碗白飯又點話。跟餐加$5仲有得轉飲青檸梳打呢。梳打水來自泰國,夠地道!除左海南雞飯,「泰式炒金邊粉」(Pad Thai)又係我至愛。論貌相無疑係麻麻,好在味道同份量搭夠,麵身本身唔會炒到太黏太淋,甜得黎帶點辛辣,撈埋花生碎食就夠晒香口。如果上碟跟埋青檸汁讓客人自行加入會更體貼呢。冬蔭功既「功」泰文解作「蝦」,但唔講唔知呢度冬蔭功分「冬蔭海鮮湯」同「冬蔭大頭蝦湯」(兩款都一樣價錢),所以記得叫菜時講清楚想飲邊種湯呀!女友多番讚好,每次飲完都話「香料足、海鮮濃、好夠酸辣味」。連本身對酸辣湯不感興趣既我都忍唔住飲兩口,因為加左香茅同檸檬葉既湯底真的很吸引。沒料到一碗冬蔭海鮮湯已迷倒我愛人,亦正因為一碗冬蔭功,令我倆從此愛上黎「泰廚」撐枱腳。

泰式海南雞飯
(青檸)梳打水
跟餐加$5仲有得轉飲青檸梳打呢。梳打水來自泰國,夠地道!
泰式炒金邊粉
冬蔭海鮮湯