2021-04-13
一家人外出覓食記-沙田篇大圍積運街2-8號海福花園47-50號地舖沙田搵嘢食一定諗起燒乳鴿同生滾雞粥 沙田新強記燒鵝海鮮酒家始創1978年 絕對是老字號 屹立不倒多年 陪伴許多香港人從小到大 的美好回憶裝修充滿氣派 牆上掛著超巨型山水壁畫 高高的樓底掛著巨型水晶燈 傳統的實木櫈配上圓枱 充滿香港老情懷就連碗碗碟碟都有山水墨畫 的印花 與牆上的水墨畫互相輝映 感覺統一 整齊新強記晚市主打廣東粵菜 除咗有多款鑊氣小炒之外 亦有海鮮,湯品,炒粉麵飯提供 最出名三寶:乳鴿,燒鵝同雞粥手撕奇香乳鴿$38/隻 乳鴿已經用數十種香料所醃製 因此非常入味 誇張啲講句連骨都有味 全部新鮮熱辣即叫即整 皮脆肉嫩 建議用手撕嘅方式進食 這樣才能保持原汁原味 邊撕邊流汁另外餐廳仲好細心 有提供剪刀同膠手套方便客人進食乳鴿 職員亦都好好 經常幫我們更換碟子 服務態度一流另一名物 沙田雞粥(小)$98 四個人食大概每人分到兩碗左右 職員會主動幫我們分好 我哋只要坐喺度等食就得啦 我覺得唔使加胡椒粉 已經好夠味 煲雞粥可以用鮮甜嚟形容 粥底好綿好滑 雞件嫩滑而且唔會太肥 相當出色今晚食咗店內三大名物中的兩款 乳鴿同
大圍積運街2-8號海福花園47-50號地舖
今晚食咗店內三大名物中的兩款 乳鴿同雞粥 本人覺得可以一食再食 首先價錢唔貴 38蚊隻乳鴿平到笑 雞粥細煲其實已經份量好多 絕對夠四個人食 夠味得嚟食完唔覺得口渴