2017-11-06 317 views
同一班朋友去食飯,但又太多人唔知食咩好嘅時候,中菜就係最好嘅選擇啦!因為我哋大家都港島,其中一個朋友又介紹依間中菜幾好食,於是好快就揀咗依間~花旗參燉竹絲雞湯一開始梗係飲個靚湯暖下個胃先啦!花旗參補氣、健脾益胃,最啱就係喺轉季依啲會容易病嘅時候飲㗎啦~個湯飲落味道好濃,但又唔會好油膩,竹絲雞嘅肉質好嫩又滑,真係好好味!睇下! 真係夠晒足料,個湯先可以咁濃咁好味!茄汁焗海虎蝦一見到隻虎蝦就流晒口水🤤🤤 因為佢好大隻!!! 咬落去蝦肉嘅味道吸收晒茄汁嘅濃味,酸酸甜甜咁,真係夠晒開胃!京蔥彩椒鮮淮山我本身唔係太鍾意食淮山,覺得佢好"諧"但依道菜真係令我對淮山改觀!我一直都以為淮山只係會拎嚟煲湯,原來淮山仲可以拎嚟炒~依道菜我好推薦大家食,淮山咬落去係好爽口,我真係一舊接一舊唔想停口呀~皇者燒鵝(半隻)重點推薦 - 皇者燒鵝!!!終於都嚟到重點主菜啦,未叫之前我朋友話依喥嘅燒鵝好好食,食完發現果然「名」不虛傳!燒鵝嘅肉質好嫩,皮同肉嘅口感好均勻好夾,完全係啱啱好~再配上䄂子醬,將燒鵝嘅味道再推上一個層次,佢中融咗燒鵝本身嘅油膩感,所以食落唔會話驚太油~瑤柱蛋白炒飯當然唔少得飽肚嘅炒飯啦! 咁大

花旗參燉竹絲雞湯
睇下! 真係夠晒足料,個湯先可以咁濃咁好味!
一見到隻虎蝦就流晒口水🤤🤤
因為佢好大隻!!!
京蔥彩椒鮮淮山
我本身唔係太鍾意食淮山,覺得佢好"諧"
但依道菜真係令我對淮山改觀!
我一直都以為淮山只係會拎嚟煲湯,原來淮山仲可以拎嚟炒~

皇者燒鵝(半隻)
重點推薦 - 皇者燒鵝!!!
燒鵝嘅肉質好嫩,皮同肉嘅口感好均勻好夾,完全係啱啱好~
瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯
當然唔少得飽肚嘅炒飯啦! 咁大食嘅我嚟個炒飯喺最後就係最完滿嘅一餐啦!
瑤柱同蛋白嘅份量都幾多,食落去好豐富嘅味道,唔會話淡~
游水沙巴龍躉
彩椒牛柳粒