2019-10-16
是日收工去將軍澳搵個朋友食飯,發現咗依間台式餐廳,原來都幾好食,野食同野飲選擇都好多,而且係幾高質素!同朋友每人叫一個麵再share小食。我叫咗鹽酥雞排麵,$58,啲鹽酥雞麵好多,份量唔細,一定夠哂飽。重點係個湯底勁好食,真係我食過最正嘅台式麵湯底,佢清得黎又好有味,完全唔係味精湯!我朋友就叫咗一碗腱心牛肉麵,$58,試咗舊牛肉,好有口感,唔錯👍🏼而且台灣麵嘅麵質好特別,之前無係其他地方食過,值得再食!台灣烤香腸,$28,烤得好香,有係台灣夜市街邊食果啲一條條香腸嘅感覺,加上餐廳會切好哂一小塊咁擺係碟度,超細心!桂花雞翼,3隻大大隻麵只係$23,其實幾抵食,有一碟桂花汁可以食嘅時候沾,如果唔夠汁可以問佢加少少。鹽酥花枝丸,3粒$23,超好食!好大粒,又彈牙,味道啱啱好,唔會太咸。正👅唔少得嘅就係台式飲品,我同朋友有好多款麵想試,所以叫咗兩杯一齊飲,一杯係芝士奶蓋桂花烏龍茶,$28,依杯係餐廳推介嘅,的確幾好飲,芝士都好多,飲極都飲唔完咁,另一杯係仙氣芒果茶,餐廳可以幫你少甜少冰,好體貼。芒果茶好清新好fresh,又唔會太甜👍🏼