2019-10-22 638 views
放工專登找個朋友晚飯,所以就去到了將軍澳那邊。因為我食完飯就要搭車走,朋友就帶我去到將軍澳中心,因為夠方便。而我行了一圈後,就決定選這間台灣菜—桂花小幸。餐廳晚上都比較多人,大家都很喜歡食台式食物。我和朋友就一人點一份,大家share。⮩ 1. 鹽酥雞排滷肉飯我自己就先點一個飯,因為剛剛放工過來將軍澳都有點肚餓。鹽酥雞加滷肉飯絕對是台式食品的招牌,桂花小幸的鹽酥雞弄得非常之香口,份量充足,而且晚市定食套餐還配上原盅燉湯,非常清新及足料!吃完比較熱氣的鹽酥雞,再飲一口燉湯,最好不過。⮩ 2. 麻辣三寶米線套餐朋友就點了麻辣米線,配料就有牛丸、豬肚和水餃。小辣的湯底,有著陣陣的台式甜味,所以比其他麻辣湯底更加容易入口。而且配料份量亦相當充裕,跟餐亦附有手拍小黃瓜,亦可以降低其辣感。台灣菜,少不免台式飲品,我們一人一杯,因為女孩子的關係,還是喝熱飲較好。⮩ 3. 鐵觀音珍珠鮮奶茶我們叫了這裡推介的熱門飲品,今日天氣開始轉涼,和朋友也不太想喝凍飲,試試熱飲會不會同樣好飲。鐵觀音茶雖則加了奶,但茶香依然未被掩蓋,茶味回甘。香滑的奶泡沫加入茶中更為香甜且不過火,都要讚讚剛煮好的珍珠,不硬但帶點彈牙
⮩ 1. 鹽酥雞排滷肉飯
鹽酥雞排滷肉飯
⮩ 2. 麻辣三寶米線套餐
麻辣三寶米線套餐
⮩ 3. 鐵觀音珍珠鮮奶茶
我們叫了這裡推介的熱門飲品,今日天氣開始轉涼,和朋友也不太想喝凍飲,試試熱飲會不會同樣好飲。鐵觀音茶雖則加了奶,但茶香依然未被掩蓋,茶味回甘。香滑的奶泡沫加入茶中更為香甜且不過火,都要讚讚剛煮好的珍珠,不硬但帶點彈牙。
鐵觀音珍珠鮮奶茶
⮩ 4. 日式紅豆抹茶
熱飲的好處就是其茶香味沒有被冰粒溝淡。紅豆抹茶絕對不會過甜,濃濃的日式抹茶味,再加上紅豆,味道絕配。我覺得這個比鐵觀音珍珠還好一點。
日式紅豆抹茶
原來桂花小幸不收加一,兩個人這個份量$200都不用,將軍澳的朋友就好了。
2019-10-16
鹽酥雞排滷肉飯
麻辣三寶米線套餐
鐵觀音珍珠鮮奶茶
日式紅豆抹茶
2019-10-10 465 views
自己係一個完完全全嘅台灣粉絲所以台灣大部份嘅嘢食甚至全部自己都會好鍾意再加上而家台灣店舖亦都唔算太多相比之下如果想食到一間稍為正宗少少嘅台灣菜似乎都唔係咁簡單今次嚟到將軍澳呢一個發展得好好嘅商場入面居然就搵到一間好有台灣風味嘅餐廳,裝修得非常靚所以就可以吸引到自己入去,呢一間台灣餐廳同正宗台灣啲餐廳差唔多都係要自己order同埋俾埋錢先之後就會有餐餸都買來呢一點的確重拾返我以前去台灣嘅時候啲經歷餐牌入邊都有好多選擇無論係面有好飯又好選擇都非常之多而且每一款都一定同台灣有關係自己特別鍾意食滷水嘅嘢同埋台灣麵所以自己會極度推介三寶面,鍾意食辣嘅朋友亦都可以揀麻辣湯底,唔鍾意食辣嘅話可以要原味牛肉湯或者有一款係養生牛肉湯兩隻味都應該幾好自己今次破天荒試吓番茄湯三寶就包括牛腩,台灣牛肉同埋牛丸,三隻餸嘅味道絕對同平時我哋所想像或者平時所食到嘅都有唔同至少可以食得出台灣嘅味道,由於台灣最出名就係牛肉麵所以牛肉嗰度係會用返佢哋自己出產嘅牛二並唔係用其他國家嘅牛所以味道呢一點係抄唔到,番茄湯喺台灣唔算常見但係配合之下可以產生一種又青又香嘅味道配合埋牛肉嘅精華其實都幾夾。台灣麵嘅操又到同埋煙銀度其實同

,番茄湯喺台灣唔算常見但係配合之下可以產生一種又青又香嘅味道配合埋牛肉嘅精華其實都幾夾。台灣麵嘅操又到同埋煙銀度其實同日本拉麵唔會差得好遠,比平時嘅意粉眼多少少所以又有口感之餘亦都會覺得幾滑,相信會係一個老少涵義嘅味道

小食方面就要左桂花雞翼,呢一個都算幾特別因為並唔係雞翼入面有桂花反而係桂花汁另上
其實呢一個都好體貼因為桂花味道唔一定個個都受到。所以個醬汁就會另外用一隻細碟上,鍾意嘅話可以倒晒或者可以先用筷子試一啖個汁好唔好味
個人來講雖然自己唔鍾意桂花嘅味道但係配合雞翼嘅話係可以完全覆蓋到雞翼嘅小小油膩成份因為雞翼係會預先炸好所以某程度上有少少似越南嘅牛油雞翼就咁食嘅話可能會有少少油膩感,但係點小小桂花汁就即刻將個又來到大大減低肥膩,淨低嘅就係桂花嘅青同埋雞翼嘅鮮所以係一個好聰明嘅配搭自己亦都推介俾大家

最後飲品方面當然唔會少得芝士奶蓋茶茶嘅方面不嬲都係台灣嘅特色
自己就最鍾意鐵觀音今次都試咗名為金萱嘅奶蓋茶茶入面你會見到一個茶包所以查味非常香濃配合埋唔太濃味嘅芝士奶蓋成件事非常配合一試難忘

所以呢一間餐廳價錢公道食物質素又好最重要係坐得舒服同時帶俾你另外一種用餐體驗,加上將軍澳呢個地方雖然有好多餐廳但係大家所食嘅嘢差唔多嘅時候大家不妨可以考慮呢一間正宗台灣餐廳

2019-10-08
$60 (Lunch)
  • 桂花雞翼(3隻)
  • 三盛牛肉麵(紅燒湯)
2019-09-30 604 views
這間位於將軍澳市中心區商場,「將軍澳廣場」 一樓的台灣菜餐廳「桂花小幸」,我在上手「開飯喇」戶口時期曾經以外賣自取方式,購買過一杯混合奶蓋的「仙氣芒果茶」,結果「仙氣芒果茶」卻完全沒有味道。「仙氣芒果茶」完全沒有味道,雖然的而且確是有點令我感到失望,但是「仙氣芒果茶」始終未有令我以後不敢再光顧「桂花小幸」,至於現在我換上新手機新戶口之後,重新上門光顧「桂花小幸」了。今次我選擇在「桂花小幸」樓面堂食,皆因我在西貢墟還未能夠食到「牛腩」,索性放棄了在西貢墟舖頭裡面食飯,把午飯場地直接移師去到「將軍澳廣場」跟「桂花小幸」。我曾經光顧過「桂花小幸」,但是以前的經歷只限於站在「桂花小幸」的店外,購買外賣自取版本的「仙氣芒果茶」,芒果茶裡面完全一點芒果甜味都沒有,始料不及現在「桂花小幸」的飲品水準仍然沒有進步。今次我選擇在「桂花小幸」裡面進行堂食,發現原來「桂花小幸」作為一間台灣菜餐廳,原來也需要先付款購票,然後才能慢慢等候侍應送餐過來到我的面前,跟連鎖快餐店沒有分別。尤其是我知道自己需要,先前往「桂花小幸」的收銀櫃檯面前付款購票的時候,我立刻把所有財物,包括銀包和手提電話攜帶在身上,然後才敢步行

尤其是我知道自己需要,先前往「桂花小幸」的收銀櫃檯面前付款購票的時候,我立刻把所有財物,包括銀包和手提電話攜帶在身上,然後才敢步行前往「桂花小幸」收銀櫃檯購票。

需要在午飯時間裡面食牛肉,在「桂花小幸」由一個文件夾,加上數張已經印製很久,頗為變舊的價目表裡面翻查了很久,終於給我找到我想要的食品「滷水蛋牛腩」。

另一方面,原來「桂花小幸」安排了把「滷水蛋牛腩」,分別配搭兩種不同食材的白飯,分別有配滷水豬肉碎的「滷肉飯」,還有配雞肉肉碎的「雞肉飯」。

由於我以前也曾經在西營跟觀塘光顧過另一間台灣菜餐廳「阿X來了」,食過含滷水汁的「雞肉飯」,所以我一知道「桂花小幸」午餐不一定要食「滷肉飯」,可以改為選擇「雞肉飯」,立刻精神一振。

結果我選擇了「滷水蛋牛腩雞肉飯」,作為當日我在「桂花小幸」裡面的午餐主菜食品。其實我在光顧「桂花小幸」之前,在西貢墟幾乎什麼飯都未食過,所以要留到「桂花小幸」才食牛肉加雞肉飯。

幸好「桂花小幸」午飯裡面的飯,可以容許食客選擇豬肉類的「滷肉飯」,或許改為雞肉類的「雞肉飯」,看來「桂花小幸」在設定午餐時,還有顧及所有食客的需要。

如果我選擇加錢的套餐飲品,「芝士奶蓋白桃烏龍茶」裡面的「白桃烏龍茶」,不是沒有味道的話,其實我在「桂花小幸」裡面,早已經食足我所有需要的食品和飲品。

「桂花小幸」午餐裡面的「滷水蛋牛腩雞肉飯」,實際的製成品原來是「滷水蛋」跟「雞肉飯」被放在同一個飯碗裡面,而牛腩則被切成四段,跟配菜「小白菜」以及「蘿蔔」放在同一餐碟裡面。

「滷水蛋牛腩」裡面的「牛腩」,每一塊牛腩的體積都頗大,雖然牛腩沒有依附其他部位,例如「牛筋」,但是牛腩實際上已經很大塊,不是隨便咀嚼幾下就可以吞嚥的貨色。

雖然「桂花小幸」廚房煮的「牛腩」,「牛腩」的口感不是非常腍,但是透過牙齒咀嚼「牛腩」,「牛腩」勉強仍能容易撕咬斷開為小份,然後再慢慢咀嚼口感尚可的「牛腩」都不成問題。

「滷水蛋牛腩雞肉飯」有個最重要的地方,就是每一塊牛腩的製成品,都煮到發漲漲大,牛腩內部直徑,至少有三四吋粗,口感中等偏腍,不用花太多牙力去咬開和咀嚼,屬於很容易飽肚的牛腩肉。

至於牛腩旁邊的滷水配菜,例如「小白菜」跟「蘿蔔」,「小白菜」口感頗為爽脆,「蘿蔔」口感亦都算腍。「牛腩」跟「蘿蔔」還吸收了很多濃厚甜味鹵水醬汁,所以「蘿蔔」擁有很重的鹵水鹹甜味道。

至於「滷水蛋雞肉飯」裡面的雞肉,已經被廚房預先切碎,切到每一粒雞肉的體積直徑,在一吋至一吋半左右,雞肉吸收了鹵水汁的甜味,雞肉除了味道甜之外,雞肉的口感也都很腍。

味道甜中有鹹的滷水汁,完全滲透進入到「雞肉飯」裡面,甜味滷水汁成功令整碗「雞肉飯」,每一口雞肉飯味道都很甜,很容易入口吞嚥消化。

就連放在「雞肉飯」表面上的「滷水蛋」,「滷水蛋」的完全吸收了滷水汁,滷水汁的甜味完全滲入雞蛋裡面。整碗「滷水蛋雞肉飯」味道,都被甜味和微鹹的滷水汁所支配着。

「桂花小幸」還額外為每一道午餐,附上了三款餐前小菜,包括「肉燥釀矮瓜」、「拍青瓜」還有「醃甜酸木耳」,我很喜歡「肉燥釀矮瓜」,矮瓜的製成品被煮到非常之軟,口感很腍,味道有濃厚的醬油甜味。

至於「拍青瓜」跟「木耳」的實際口感,也都被「桂花小幸」廚房裡面負責製作前菜的師傅,醃到非常之入味,每一道前菜的味道都很濃。

總結評價「桂花小幸」午餐裡面所有食品的味道,每一道食品包括前菜、主菜食品,食品都被味道鹹鹹甜甜的滷水醬汁所影響到,所有食品的整體味道都變得很濃很甜。

等到我評論完,稱讚完「桂花小幸」的濃厚滷水甜味「滷水蛋雞肉飯」、「牛腩」、「蘿蔔」跟三款餐前小菜之後,就是時候批評「桂花小幸」午飯裡面的飲品。

今次我沒有選擇飲「仙氣芒果茶」,反而選擇了「桂花小幸」的手調奶蓋茶飲品「芝士奶蓋白桃烏龍茶」,未試飲「芝士奶蓋白桃烏龍茶」之前,我還期望「白桃烏龍茶」裡面的烏龍茶甜味。
滷水蛋牛腩(雞肉飯)

可惜「芝士奶蓋白桃烏龍茶」無論是分開先試白桃烏龍茶的味道,抑或把鹹味「芝士奶蓋」跟「白桃烏龍茶」攪勻在一起之後才慢慢飲用,我都飲不到烏龍茶裡面的甜味。

我本來一直都很喜歡飲「烏龍茶」,皆因喜歡「烏龍茶」裡面的自然甜味,甜味烏龍茶再結合味道偏鹹的芝士奶蓋,可以產生出鹹甜互相交融,容易入口但是不會過甜的手調烏龍茶甜味。

可惜我無論怎樣去攪拌「芝士奶蓋白桃烏龍茶」,我最終也只能飲到「芝士奶蓋白桃烏龍茶」裡面的芝士鹹甜味道,反而白桃烏龍茶裡面的甜味,我完全感覺不到。

我本來對「桂花小幸」的「芝士奶蓋白桃烏龍茶」味道頗有期望,因為我一直都喜歡「烏龍茶」裡面的清新甜味,「烏龍茶」味道清新之餘又不會給人有負擔感覺,是健康的茶類飲品。

可惜「桂花小幸」的「芝士奶蓋白桃烏龍茶」裡面的烏龍茶味道,烏龍茶味道淡得連烏龍茶最基本應該有甜味也欠奉。我以為上次飲「仙氣芒果茶」飲不到味道,或許只是無心之失。

怎料今次「芝士奶蓋白桃烏龍茶」實際上的味道,最後還是跟「仙氣芒果茶」都一模一樣,都是淡而無味,無論我如何攪勻飲品,還是喝不到任何味道,只剩下芝士奶蓋裡面的鹹甜味而已。
芝士奶蓋白桃烏龍茶

經過我今次光顧「桂花小幸」之後,我已經確定了「桂花小幸」製作的手調茶飲品,下次還是不用再飲了,反而「桂花小幸」的「滷水蛋牛腩雞肉飯」,值得我下次再來「桂花小幸」堂食享用。
2019-09-04
$101 (Lunch)
滷水蛋牛腩(雞肉飯)
2019-09-11 925 views
成日遲到嘅朋友今日又遲到😫, 好彩我拎定飛等位jei! Lunch多人到一個點, 係望到入面啲食物好靚仔等下都OK嘅, 午市有用餐時限所以唔使好耐就有位, 睇睇午餐menu先.>午餐包括主食+台式三小碟+飲品, 而隔離茶研社嘅特飲跟餐有減HKD5優惠. >台式三小碟好大件件茄子🍆, 涼拌醬好好味, 仲有爽脆青瓜同木耳, 非常開胃😋.>鹽酥雞排滷肉飯 (HKD68)好耐無食台灣菜, 必食鹽酥雞, 炸皮嘅酥脆實淨口感加上適量鹽巴, 新鮮炸起係就係有點熱氣, 偶爾都係我嘅comfort food, 炸過嘅雞肉仍然易咬, 而且li個價錢真心抵食, 因為鹽酥雞放滿全個碟, 而滷肉飯嘅滷肉同汁係豐富到每一口飯都沾滿肉碎肉汁, 仲一次過食匀兩款”餸”添👍🏻.>手工花枝丸•台灣麵•紅燒牛肉湯 (HKD58)帶點微辣但不會嗆喉嘅紅燒牛肉湯, 用上jumbo size麵碗, 條條分明, 富有嚼勁而且份量勁多嘅台灣麵, 花枝丸竟有4粒之多, 十分彈牙.>芝士奶蓋玫瑰茶 (HKD28>HKD23)真心推介👍🏻👍🏻👍🏻li個杯內真係有一整個玫瑰花茶包, 先呷一口醎

台式三小碟

鹽酥雞排滷肉飯 (HKD68)
鹽酥雞排滷肉飯 午餐
滷肉飯

手工花枝丸•台灣麵•紅燒牛肉湯 (HKD58)
花枝丸•台灣麵•紅燒牛肉湯

芝士奶蓋玫瑰茶 (HKD28>HKD23)
芝士奶蓋玫瑰花茶

真心推介👍🏻👍🏻👍🏻li個杯內真係有一整個玫瑰花茶包, 先呷一口醎香芝士奶蓋, 隨之而來淡淡玫瑰花🌹香氣, 清雅而不heavy.
芝士奶蓋阿華田 (HKD30>HKD25)
芝士奶蓋阿華田

濃濃阿華田同芝士奶蓋當然一拍即合, 冰量適中所以味道夠. 睇返價錢普遍比坊間茶飲店來得親民, 跟餐仲可以減五蚊係抵飲嘅.
2019-09-11
$80 (Lunch)
鹽酥雞排滷肉飯 午餐
滷肉飯
花枝丸•台灣麵•紅燒牛肉湯
芝士奶蓋玫瑰花茶
芝士奶蓋阿華田
  • 鹽酥雞排滷肉飯
  • 手工花枝丸麵
2019-09-06 679 views
昨日同媽咪行將軍澳廣場,陪她買定旅行日用品, 呢度真係好方便, 有幾個商場連埋一起可以行足一日。 行到咁上下都係時候食午餐, 我們到桂花小幸吃台灣菜。 唔知大家有冇一個習慣, 我好多時經過店舖門口想入去食嘅時候都會睇一睇openrice嘅評論, 見到桂花小幸都有好多讚好, 一於同媽咪入去試下。店內裝修風格以文青概念為主, 配上以木為主的傢俬特別有文藝氣息。 首先點了兩杯台灣特飲夏日水漾鮮果茶$30, 芝士奶蓋桂花烏龍茶$28。然後就點餐~台灣烤香腸$28, 椒鹽花枝丸$23, 滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯$65, 加配小食手拍小黃瓜$12, 三盛紅燒牛肉麵$68。滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯~ 一碟有四大就豬手,炆得好淋又入味,絕對可以補充骨膠原。手拍小黃瓜~ 清新的小黃瓜配上醋汁, 很喜歡這個餐前小吃,特別令我開胃。上湯浸時菜~ 清清地非常健康。三盛紅燒牛肉麵~有腱心牛肉(金錢展),牛腩,牛丸,腱心牛肉和牛腩雖然炆得好腍,但唔夠入味。 牛腩比較大舊, 如果可以切細少少就比較好。 牛丸味道普通,但口感算彈牙。 點了清燉湯底可惜唔夠熱, 麵的質地偏軟,唔夠彈性。椒鹽花枝丸~ 沒有

上湯浸時菜~ 清清地非常健康。
滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯

滷水豬手

三盛紅燒牛肉麵

椒鹽花枝丸~ 沒有椒鹽味道,但花枝丸煙韌彈口。
椒鹽花枝丸

台灣烤香腸~ 很喜歡吃台灣香腸, 每次到台灣餐廳必點。
台灣烤香腸

夏日水漾鮮果茶~ 有很多新鮮水果向裏面, 但味道偏甜, 我唔記得叫少甜呀!
夏日水漾鮮果茶

芝士奶蓋桂花烏龍茶~ 飲到桂花烏龍茶的 茶味, 芝士奶蓋的味道唔夠濃郁,但清清地還可以接受的。
芝士奶蓋桂花烏龍茶

整體來說對桂花小幸的印象幾好,食物質素中上,款式多,店內環境舒適,價錢平民化,最開心係冇加一服務費。

2019-09-05
$127 (Tea)
滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯
滷水豬手
椒鹽花枝丸
台灣烤香腸
  • 三盛紅燒牛肉麵
2019-11-29 0 views
一入舖 就覺得佢d裝修真係幾靚 忍唔住要影下相打卡😂喺將軍澳黎講 以哩個環境 哩個價錢真係算抵食 午市既set選擇亦唔算少 我今次就叫左個鹽酥雞排滷肉飯鹽酥雞略嫌普通 亦冇乜味但個滷肉飯幾出色 好味亦唔太油膩但比起主菜 個配菜三小碟有d驚喜 由奇個茄子真係好好食哩間舖可以係個位度用某app落order,或者行出去點餐,用八達通俾錢,講埋枱號俾職員知 兩種方法都會送埋餐既
一入舖 就覺得佢d裝修真係幾靚 忍唔住要影下相打卡😂

鹽酥雞略嫌普通 亦冇乜味
但個滷肉飯幾出色 好味亦唔太油膩
但比起主菜 個配菜三小碟有d驚喜 由奇個茄子真係好好食

兩種方法都會送埋餐既
2019-11-26 11 views
住將軍澳嘅我成日經過都見到依間店排哂長龍🤔今日決定黎試下佢係味咁巴閉🤣-🍜三盛紅燒牛肉麵 $68叫佢寫咗小幸推介 就一於試下三盛包括咗腱心牛肉 牛腩同牛丸我最鍾意食佢嘅牛丸彈牙而充滿牛味 好正🤣腱心牛肉小小煙韌咁 口感唔錯-🍲士林胡椒豬肚湯飯 $58新出嘅菜式 好似好養生咁☺️好足料有好多豬肚🐖 加埋咸菜黎吊味 係清清地之選👍🏻-🌭台灣烤香腸 $28以為會係一大條腸Turn out係切好一片片咁方便拎黎食🥓好有台灣風味 少少蜜糖味個隻甜😝👍🏻-🍵日式紅茶抹茶 $26食得台灣野梗係要嗌杯特飲🤣我嗌咗熱飲 第一啖要小心辣親呀😂佢嘅抹茶有種回甘嘅味 我鍾意☺️-食得咁豐富都係$100度晚餐黎講真係幾抵食😝 怪唔知咁多人幫襯啦🤣
住將軍澳嘅我成日經過都見到依間店排哂長龍🤔

食得咁豐富都係$100度
晚餐黎講真係幾抵食😝
怪唔知咁多人幫襯啦🤣
2019-11-22
今晚夜收,返到將軍澳時先發覺好多店舖已經關門,又唔想返屋企食杯麵,突然記起桂花小幸9點15分last oder,二話不說立馬急步起行,快快脆叫左碗紅燒牛肉麵。睇到店員急忙收拾枱凳,為關門作好準備,只剩下幾枱食客,反而多左一份寧靜🙂5分鐘後便送上紅燒牛肉麵,酒紅色的湯底,味濃微辣卻不油膩,帶點肉香的惹味。牛𦟌有4塊,件件有份量,牛肉味重,煮得入味夠腍滑,肉質有彈性,配上煙韌麵條更可口。可惜蘿白夠腍卻不夠入味,加上酸菜份量略嫌太少,來得有點美中不足。

2019-11-22 21 views
住喺將軍澳既朋友帶左我去一間性價比好高既台式餐廳到食晚餐。呢度點餐係用QR code,好方便啊!朋友先岩岩喺台灣旅行完返黎,但見到呢度有咁多傳統既台灣菜就雙眼發光喇!仲有我至愛既台式野飲啊!黎食台灣菜當然要點牛肉麵啦,我地點左碗蕃茄湯底既三盛紅燒牛肉麵,有齊腱心牛肉、牛腩同埋牛丸,好豐富啊!另外,我地亦都點左蟲草花杞子豬肚雞湯飯,入冬食碗熱辣辣既養生湯飯就最好不過喇,佢既雞肉仲要勁嫩滑!仲有牛肉濃湯水餃同埋台灣烤香腸啊!點少得台式飲品呢!
仲有我至愛既台式野飲啊!
仲有牛肉濃湯水餃同埋台灣烤香腸啊!
點少得台式飲品呢!
  • 台灣烤香腸
  • 三盛紅燒牛肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
2019-11-20 19 views
今天剛好經過將軍澳廣場,想起了曾經在這間吃過一次早餐的台灣店,上次帶給我的感覺有90分,所以今次品嘗一下這裏的晚餐!事不宜遲,馬上食評。這間店舖的晚餐價錢貼地,基本上50多元一個人也足夠飽,大吃的人例如我便選擇了套餐,一個主食加上湯和菜,都是平均70多元便可,免+1。養生湯配上紅燒腱心牛肉麵-$58台灣麵再配上養生湯非常襯,而且大大塊的紅燒牛肉真的令人吃不停下來。鹽酥雞扒滷肉飯套餐, $76原來這間的炸雞扒超好味,皮脆而且鷄肉又不乾身,再配上滷肉飯和餐廳一直播着的台灣歌,好像已經身在台灣一樣!芝士奶蓋桂花烏龍茶, $23香滑清甜的烏龍茶再配上芝士奶蓋,既不會太濃味,又不會淡茂茂,非常適合我這種不太喜歡黑糖珍珠這類人飲。

養生湯配上紅燒腱心牛肉麵-$58

鹽酥雞扒滷肉飯套餐, $76

芝士奶蓋桂花烏龍茶, $23
2019-11-20 19 views
到朋友家作客就喺將軍澳地鐵站上蓋將軍澳廣場,當然係區內尋找一下美食😍😍見評價這間桂花小杏不錯,就你試吓啦🤪鹽酥雞扒應該是他的代表,果然juicy 肉厚,份不算太口很鬆脆,湯底亦都飲得出時坳制過👍👍另外個代表相信是牛肉麵吧牛肉味道而且非常之淋,功底很濃郁,湯都飲埋😂😂其他小食選擇亦多,桂花蜜糖,有特色!麻辣牛肚,爽口夠麻夠辣😌😌飲品同樣有驚喜芝士奶蓋鐵觀音,掂!很有特色的一家台灣地道餐廳,價錢合理仲要冇+1

見評價這間桂花小杏不錯,就你試吓啦🤪

另外個代表相信是牛肉麵吧
牛肉味道而且非常之淋,功底很濃郁,湯都飲埋😂😂

其他小食選擇亦多,桂花蜜糖,有特色!
麻辣牛肚,爽口夠麻夠辣😌😌

飲品同樣有驚喜
芝士奶蓋鐵觀音,掂!

很有特色的一家台灣地道餐廳,價錢合理仲要冇+1
2019-11-12 26 views
桂花小幸坐落於將軍澳廣場133至135號舖,雖然我對將軍澳的熟悉程度不太清楚,因為有很多商場,只有我朋友對將軍澳的熟悉,所以這一餐的中午飯由他帶領我去,我們走到將軍澳廣場,很多店舖都沒有開,我們便去了這間裝修及擺設很時尚的台灣店吃台灣菜。我朋友幫我點了以下菜式我們一起吃:滷水豬手飯定食上湯浸時菜*****士林胡椒豬肚湯飯***煎餃子四隻****桂花雞翼三隻****芝士奶蓋玄米茶(凍)***茉莉珍珠奶綠(凍)***總體來說:可以的

我朋友幫我點了以下菜式我們一起吃:

芝士奶蓋玄米茶(凍)***
茉莉珍珠奶綠(凍)***

總體來說:可以的

2019-11-08 27 views
將軍澳站好少機會食到台灣野,見到呢到開咗間新嘅桂花小幸,見到好多街坊都買外賣回家食,又排哂排,結果我都同媽媽排埋一份先!呢間台灣店地方唔大,但店員安排咗入座後要自行去到門口收銀落單同收錢,可以就會麻煩少少啦~我點咗一個紅燒湯鹽酥雞扒面,以$58嚟講相當唔錯,淨塊雞扒都大過我手掌,而且紅燒湯好有味,食完都唔覺重味精。我媽媽食咗個套餐嘅滷水豬手飯,豬手炆到好入味,估計花咗唔少心機,而且仲配上湯浸娃娃菜,就算一個男生都食到好飽!我哋仲食咗台灣腸、桂花雞翼,飲咗門口嘅台式飲品!好滿足嘅一餐!