christy.cheng
christy.cheng
Level 3
2018-12-14
Follow
好耐無去旺角,喺潮流特區附近原來多左一楝新嘅大廈「彌敦562」,樓上幾層都係餐廳,喺樓下睇到呢間「explore kitchen」嘅餐牌覺得幾吸引,就決定上去試下!

餐廳喺4樓,裝修簡約,走暖系路線,落地大玻璃再加上樓底高嘅關係,感覺好舒服,絕對唔會局促。喺旺角區有呢個環境,實屬難得!

由於唔係太肚餓嘅緣故,我地order左兩個小食再加一個主食。原來晚市餐廳會送比每位客人一個「湯」,當日係南瓜湯,南瓜湯香濃之餘唔會太杰身,配埋熱辣辣嘅麵包,正!因為免費嘅關係,就更正!

水牛城單骨雞翼甜甜辣辣,非常醒胃。沾滿醬汁嘅雞翼仍然係脆口,表面果層炸粉唔會太厚,又無炸得太乾,能夠保持到一定肉汁,唔錯唔錯!

西班牙蛋餅八爪魚,西班牙蛋餅嘅主角並不是「蛋」,而係「薯仔」,但又同我地食開嘅薯餅唔同,似係千層薯仔片咁!呢度嘅蛋餅香口唔多油,唔會話太咸,熱辣辣上碟再配埋一旁嘅新鮮八爪魚,好夾,48蚊實屬「抵食」!

牛魔王老公揀左「炭燒美國安格斯肉眼」7成熟作為主菜。肉眼扒大大塊,未食已經聞到炭燒嘅香噴噴味道,切開無血水流出,證明烹調得十分好!內𥚃呈粉紅色好似唔夠7成熟,但食落覺得岩岩好,完全唔覺得有太raw嘅感覺,有咬口之餘牛味非常濃郁,係非常對板嘅安格斯牛!配菜之一嘅焗原個蒜頭亦係一大亮點!唔單止無蒜頭嘅苦澀味,仲帶輕輕嘅甜味,連對蒜頭冇太大好感嘅我都覺得好好食呢!

我地仲叫左一杯「薄荷波波」mocktail, 入面超多菠蘿,唔太甜之餘仲有濃濃薄荷味!正!(不過我老公唔鐘意薄荷就覺得麻麻呢!)
Like
Ratings