2010-12-16
是次晚膳用餐後經驗不甚愉快, 原因有二:-1. 時為黃昏, 先到鴨脷洲市政大廈街市買海鮮, 鮮活已賣得七七八八, 餘不的也不見得鮮美, 但山長水遠到來, 也不想掃興而回, 勉為其難地挑了一些海鮮, 拿到樓上珠記加工烹調.咁樣就出事喇! 正所謂勉強無幸福, 真是至理名言! 2. 是日全場爆滿, 老板娘見我地三個人拿著幾袋海鮮, 便在角頭加插一摺檯給我們安頓下來, 我欣賞老板娘這樣的安排, 因人客多, 轉頭她又要招呼再來的人客了! 隨後有另一位阿姐招呼, 不知他是否心情惡劣, +問九吾應, 請教他有什麼時令精選, 她說各人心水吾同, 吾識推介, 你地自已諗啦! 真無癮!白灼中蝦:中蝦的體積夠件頭, 但沒有蝦的鮮和甜, 圖具色相, 奈何!!薑蔥蒸倉魚仔, 又一失敗之作, 衰在魚不夠新鮮, 應該用黎煎香, 這個不關珠記事, 但都吾應該蒸到側埋一面!薑蔥炒蟹 -肉蟹以薑蔥炒,蟹肉吾靚吾鮮 , 薑蔥都幫吾到忙!鼓椒炒蜆, 蜆己經夠細, 仲炒到吾入味豉椒炒聖旨:, 吾夠鑊氣! 蟶子離哂穀綜合今日經驗, 決定從今以後, 吾鮮吾買, 人多就下次先幫襯!
咁樣就出事喇! 正所謂勉強無幸福, 真是至理名言!
鼓椒炒蜆, 蜆己經夠細, 仲炒到吾入味
豉椒炒聖旨:, 吾夠鑊氣! 蟶子離哂穀