2025-08-01
今日同朋友去左食廚師發辦鐵板燒,廚師席前烹飪鐵板燒, 食材時令新鮮, 邊享受美食, 邊欣賞師傅手藝 ! 廚師會先介紹今晚嘅食材。 前菜 - 磯煮鮑魚, 精緻拼盤,上菜時會有少量煙燻,打卡一流! 磯煮鮑花螺肉質爽甜,口感滑嫩爽甜。另配醃漬蓮藕片非常爽脆有淡淡酸甜的醃漬味,開胃菜非常好。 蟹肉蒸蛋 - 配上一片紅菜頭苗 更添一份美感. 蒸蛋香滑,配上新鮮蟹肉多添一分鮮甜味. 簡而精 ! 燒香魚 - 日本直送河魚, 季節時令,爐端上煎香,煎得兩面都焦香,魚肉嫰滑肥厚, 美味非常,再配北海道白粟米解香魚那油膩感。 天使麵蝦卷 - 用天使麵去做外層, 做法和天婦羅一點似, 包裹著鮮美虎蝦,配三文魚籽及特制醬,非常可口。 南非鮑魚配海苔醬鮮活的南非鮑魚非常大隻,仍在郁動非常新鮮。用牛油炒香切南非鮑魚粒, 粒粒可口, 食到那鮮味!鵝肝配和歌山莓醬豐厚嘅鵝肝非常肥味 , 在爐端上煎時, 鵝肝油脂香味馬上撲鼻, 肉質綿密厚厚又香滑,滿口係油香味。 A5宮崎和牛薄燒 廚師會先問客人喜歡那種熟度。 我地選擇五成熟,廚師火喉剛好, 粉嫩少紅嘅肉質,一口咬落去散發牛香味,真係太好味。 田園沙律 - 新
前菜 - 磯煮鮑魚,
南非鮑魚配海苔醬
鵝肝配和歌山莓醬
A5宮崎和牛薄燒
田園沙律 - 新鮮沙律菜,解膩最啱,味道清爽平衡。
特色炒飯 + 季節魚湯
炒飯粒粒分明乾爽,配上牛肉、香蔥、雞蛋,香蔥爆香小炒 非常惹味 。 再來一碗魚味勁濃魚湯非常清甜鮮美。
雪糕 作結, 完美一餐 !