2017-06-08
今天擠了點時間,就去排個隊吃碗麵,堪稱係首間米芝蓮一星的拉麵店。🤔其實Mist才是首間吧😆先唔好討論係咪「首間」😏講拉麵質素服務環境。要排隊才等到美食我毫無怨言,排隊時已有侍應隊個餐牌食客過目,並在隊前高呼只收八達通和現金。我12:30呢啲lunch時間都係排了20分鐘左右,對比當年排一蘭同豚王真係濕濕碎🙈入到去要先落order,落單侍應會問你要不要加麵,因本先嗰碗得100gram麵,要馬上決定加唔加麵底,唔可以食嗰時先決定。我O咀,一向好擦得嘅我,梗係老死加左先,排左20分鐘,唔夠飽咪大鑊⋯⋯落完單,其實都未有得食,不過喺入邊有冷氣地方嘅一邊繼續坐住等多一陣。最後講返正題,拉麵係中上好味嘅,只係無驚喜⋯⋯拉麵嚟到,我知道點解佢話冇得食食吓先加麵底,因為佢一開波煮嘅時候,已經一次過煮埋,我諗佢係要保持味道嘅質素,所以唔可以後來先加。佢呢隻湯底一定要趁熱先至好味🤔但係我覺得落單個服務員可以解釋一下先囉,唔使好似咁串:要宜家決定,唔可以後加,完。食咗一半試清楚個原味,我有問侍應有冇辣椒粉之類嘅嘢,調教返自己嘅口味。個侍應同我講冇任何調味料,句說話都未講完就擰歪左面⋯⋯咩事呢,咁高姿態,你覺
先唔好討論係咪「首間」😏講拉麵質素服務環境。
食咗一半試清楚個原味,我有問侍應有冇辣椒粉之類嘅嘢,調教返自己嘅口味。個侍應同我講冇任何調味料,句說話都未講完就擰歪左面⋯⋯咩事呢,咁高姿態,你覺得你哋啲麵真係好好味食咩?
一啲都唔似日本拉麵店嘅服務🙄
總括來講,如果要排隊嘅話,我唔會再去食。