2020-04-05 1510 views
你問我現在仲有沒有拉麵熱潮? 我不太敢說沒有,因為香港的拉麵店,的確是越開越多,而且能繼續盛放的,都是一些有名氣,有水準,及有心去為拉麵而努力的大大小小拉麵店。回想起兩年幾前,仍在銅鑼灣上班的我已經對當時新開的過江龍拉麵店《蔦》有興趣。可是,因為經常覺得這店很近,而且有人龍,總是覺得大把機會去試。時間過去了,我亦已經轉職在沙田工作,與《蔦》無緣了嗎?非也,因為我仍是會因為上 CPD 及約朋友食飯等原因而出現在銅鑼灣,而是日就是一個上完堂的下午,我專程來《蔦》(日語發音: Tsuta "啜它")。初開張時,總是有一條人龍在外,而要排隊的原因就是店子不大。是日,因為已經過了食飯時間而沒有人排隊,而且一個人進入,好容易就安排到位置。我又再坐上拉麵吧檯,可以欣賞拉麵師父煮麵啦。安頓好自己了,就看看有什麼好食了。而就在面前,有新口味拉都啊。鴨肉拉麵啊,仲要係用鴨骨架煮的濃湯。很是吸引啊。我已經二話不說了,指定要食這一個麵。我點的是鴨味玉拉麵,鴨肉叉燒就是鴨胸肉。雖然,沒有皮,入口依然有鴨肉那一層香鴨油味。再濃香的,就是那一個充滿鴨精華的濃湯底,那鴨油的羶香,食過燒鴨、填鴨、煙鴨既都知,這香味,很

我點的是鴨味玉拉麵,鴨肉叉燒就是鴨胸肉。雖然,沒有皮,入口依然有鴨肉那一層香鴨油味。再濃香的,就是那一個充滿鴨精華的濃湯底,那鴨油的羶香,食過燒鴨、填鴨、煙鴨既都知,這香味,很是吸引的。
麵條,很幼身,他們做得又夠爽口。夾著湯汁一起吃入口,更顯得出其鴨味濃郁。我 "啜啜" 聲,就把美妙的麵條,連配菜,連麵湯一起吃過、飲過清光。
《蔦》這一個鴨麵,非常之好味。吃清光這鴨麵之後,我不禁要大叫一聲 Oishi! 也體會到,這間在日本得到米芝連加許的店,不簡單。
$113 (Lunch)
2020-03-08 697 views
呢間拉麵係喺東京獲左米芝蓮一星嘅過江龍,一開始開嘅時候條隊都好長。點左佢嘅醬油味玉拉麵($113)我覺得佢個流心蛋都唔錯嘅😊麵份量比較少,叉燒亦唔吸引。湯唔算太油,有少少黑松露加返少少分。但整體來講就冇深刻印象,名過其實。 •

點左佢嘅醬油味玉拉麵($113)
2020-01-26 680 views
#audreyeats_cwb -$113 My first shoyu based ramen 🍜! It has a lighter, and cleaner taste compared with the traditional pork based broth, which quite liked😋there was only one slice of charsiu which was so so 😐 but the soft boiled egg shined and it was just the perfect sweetness, bringing this ramen back to life! 初嘗醬油拉麵,比起平時豬骨湯拉麵清淡。我自己就幾鍾意,但係未必個個人習慣。舊叉燒就麻麻哋,偏瘦🐽但佢舊糖心蛋真係好好味,喊中帶點甜🤤..@tsutahongkong ..📍Tsuta 蔦Shop 2, G/f, V Point, 18 Tang Lung Street, Causeway Bay銅鑼灣登龍街18號V Point 地下2號舖#audreyeats #audre
#audreyeats_cwb [Shoyu (soy-based) Ramen with Soft Boiled Egg/ 醬油味玉拉麵]-$113
@tsutahongkong .
📍Tsuta 蔦
銅鑼灣登龍街18號V Point 地下2號舖
#audreyeats #audreyeats_causewaybay #ramen #tsuta #noodles #japanese #日本 #hk #hkig #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodie #foodporn #hkfoodsnap #food #topcitybites #topcitybiteshk #美食 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkfoodblog #foodblog #foodstagram #吃貨
2020-01-12 556 views
中環午飯人多擠逼,故假日前的小確幸多數嚟個就近短途lunch。雖然開會延後食靚嘢計劃,適逢除夕,無理由唔俾自己爽吓嘅!時間短咗,選擇都唔多,但都飛咗出銅記。一來一回咪無乜得坐?對,但哥就是任性。但實打實,都係唔可以揀啲太嘆。諗諗吓之際,已經腳踏銅記其中一條食巷—登龍街。街中選擇多,中西日韓泰,樣樣都有,建基於要快又唔可以退而求其次的前設底下,終於揀咗碗米芝蓮摘星嘅拉麵嚟醫肚。對上一次嚟仲係佢剛開業嘅時侯,仲要買拉麵券嚟入座,個陣已經覺得部機置於店內,感覺已經怪怪,同埋有啲阻礙客人排隊同影響進餐中的客人。今次嚟到個光景已經不太一樣,地方陳設依舊高格光明,礙人的機件早已搬走,有人手幫手下單了。蔦,具鳥字在名,著名於雞骨清湯作拉麵湯底,上次來品亦感甚喜,但心諗今日作為2019年最後一天,不如玩玩新意思。麻辣豚骨湯底 - 味玉叉燒拉麵叫咗個豚骨拉麵,加埋麻辣湯底,組合夠哂新鮮。同行有三位友人,無不叫招牌的雞湯拉麵,但此味一上枱,眼球及鼻頭都因佢嘅香味同賣相吸引住。賣相望多兩眼會有啲似檐擔麵,有肉碎香蔥。食落就大不同了,麻味相當足,貼心店家仲準備咗另送一碟的花椒,俾你唔夠再自行加落麵中;辣味適中

麻辣豚骨湯底 - 味玉叉燒拉麵
叫咗個豚骨拉麵,加埋麻辣湯底,組合夠哂新鮮。同行有三位友人,無不叫招牌的雞湯拉麵,但此味一上枱,眼球及鼻頭都因佢嘅香味同賣相吸引住。賣相望多兩眼會有啲似檐擔麵,有肉碎香蔥。食落就大不同了,麻味相當足,貼心店家仲準備咗另送一碟的花椒,俾你唔夠再自行加落麵中;辣味適中偏辣,相當於平常中辣多少少,啱哂嗜辣嘅我。

叉燒為薄切,適合配上油脂感較多嘅湯頭,肉味亦濃,唔會被辣湯蓋過,四片唔多唔少,但大食啲嘅朋友應該會想要多幾片,可自己看著辦加錢加肉,我覺得份量算係咁。流心蛋做得相當不錯,一咬開即流,蛋味亦濃郁,日本蛋無誤,亦正好間住麵湯,食時配餸。麵條還好,無得揀自己鍾意爽淋程度,令到此麵有點主次不均,麵條唔算差,但湯底就好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,點都收唔埋。(哈,星爺fans懂的。)

日式炸雞
呢道小食不得不提!比我預期嘅好食,同坊間食專做炸雞嘅鋪頭比起有過之而不及。青檸汁附送解油膩,雖然我食嘅拉麵幾油下,配呢味都有點怕怕,但炸得香脆,食埋炸雞皮都無乜罪疚感,因為太香口,太好食了!好少可喺香港食雞食得咁滋味,「小二~俾多份丫」,不知幾想咁講…

日式炸雞塊

日式煎餃子
可惜可惜,一間好嘅拉麵鋪又點少得好嘅餃子同冰凍啤酒,但係反而餃子真係麻麻哋。有點唔湯唔水,無增胃口,反而油掛在餃上,一入口嘅係油味,而且上碟時已見穿餡,賣相麻麻。不建議叫。

日式煎餃子

蔦,桑寄生的古名,如同鳥寄生於木取名。希望此品牌如名,鳥只是寄居,雞湯只是打響名號的頭炮,繼續推陳出新將美味擴至更多食材。好味,朕會間唔時再嚟check check佢。(又一電視劇梗…懶好笑)
Other Info. : 加錢跟餐的炸雞好好食,極力推介!
2019-12-31
$150 (Lunch)
日式炸雞塊
2019-12-29 584 views
星期日,雨🌧️星期日想出銅鑼灣食brunch,行行吓突然諗起想食拉麵🍜,於是行去登龍街睇下🥱,比我發現左Tsuta ,係入選米芝連嘅餐廳。黑醬叉燒拉麵🍜 ($136連10%)我揀左有4塊叉燒嘅,餐牌有4個選擇,其中有一款係得1塊叉燒,所以落單時要清楚啊!首先,我覺得我揀錯左要4塊叉燒。因為完全唔會expect 塊叉燒係大過我隻手掌🖐️,所以其實食完係相當飽🤭。拉麵🍜入面有:黑椒肉碎、蔥、芽菜、蒜片、4塊叉燒、蛋(係製作時搞錯了,正常係要額外收費)、拉麵黑醬油加清湯頭味道上非常特別,另外有鹽同黑椒比客人自行再調味,非常細心之舉👍🏻👍🏻👍🏻!其實我本身唔太中意食九州拉麵,但呢間嘅麵質好好,有彈牙嘅口感,而且每口都食到湯汁,味道非常可口!
星期日,雨🌧️

黑醬叉燒拉麵🍜 ($136連10%)

• 醬油味玉叉燒拉麵
2019-11-27 381 views
今天一個人食午餐,很想吃拉麵,去到銅鑼灣這條街,最多各式拉麵選擇,被門口海報吸引,進去點了,湯底是用蜆和雞造成的,騰騰的拉麵端上來了,先試一口湯是食拉麵的定律,果然,很有蜆的鮮甜味,叉燒是火炙過的,很香口很軟滑,最有驚喜是溏心蛋,香甜豉油浸得很入味,蛋黃 Creamy香滑。叉燒上面有黑松露醬,松露醬混和在湯裏面,湯便變成祇有黑松露味,這點可能店家未有留意到。總括來說,這碗米芝蓮一星拉麵,名不虛傳,有心之作。
2019-11-08 394 views
經常喺登龍街度食拉麵,但係每次行過依家咪知連鋪頭都覺得好貴所以冇入去。今日就好想試吓,見到$88起一般全部拉麵都瞓咗兩個size,標準同埋大碗。如果係想慳錢食平少少就揀標準, 一執叉燒的,沒有蛋。我同朋友分別選擇左鹽味同埋豬骨味。其中一碗有蛋share(慳)兩碗加埋219。朋友嘅豬骨味,我都試了 偏油,味道淡左啲,但係比平時普遍嘅豬骨湯麵特別 好似有少少魚介味 但係應該唔係我嘅鹽味拉麵,有淡淡黑松露味,面頭好多幼蔥都係味道偏淡 唔知係咪我慣咗重口味嘅拉麵。除咗湯底淡左d,麵嘅份量都少左點食完都唔飽。但係佢嘅蛋同埋叉燒值得一讚。蛋係入哂味
今日就好想試吓,見到$88起
一般全部拉麵都瞓咗兩個size,標準同埋大碗。
如果係想慳錢食平少少就揀標準, 一執叉燒的,沒有蛋。

兩碗加埋219。
豬骨拉麵

鹽味玉子拉麵

我嘅鹽味拉麵,有淡淡黑松露味,面頭好多幼蔥
都係味道偏淡 唔知係咪我慣咗重口味嘅拉麵。

除咗湯底淡左d,麵嘅份量都少左點
食完都唔飽。但係佢嘅蛋同埋叉燒值得一讚。蛋係入哂味
2019-11-02 319 views
今日先知,銅鑼灣原來有條日本拉麵🍜街,平時行過都唔覺,有不同日本面檔,亦有烏冬等等,由於過了下午茶時間,亦未到晚飯時間。所以人流唔多,聴聞繁忙時間,每間有十幾人排隊👬👬👬⋯⋯今次可以慢慢品嚐!這間面檔大部份座住系bar 枱,一路食面,一路睇廚師弄面😂😂⋯⋯在這段期間食面,加$8,可飲黑茶(聴聞有益),原價是$15,無糖可樂或可樂,而加$15,就可以有煎餃子🥟或炸雞,🍗原價是$45. 份量是一樣。 面是自家制,師傅即塲製面👍⋯⋯爽口,新鮮。Order 了二碗面,鹽味味王拉面,🍜黑醬味王拉面,值得一提系隻🥚⋯⋯一流,好入味,滑和流心蛋汁(好食到,食完先記得忘記左映)。鹽味湯底好清,有淡淡鹽香味。黑醬油味唔覺油膩!蔥又多,又香,配料又正。
Order 了二碗面,鹽味味王拉面,
🍜黑醬味王拉面,
  • 鹽味味玉拉麵
  • 日式煎餃子
2019-11-01 240 views
新出3款拉麵做緊買一送一優惠~ 唔一定一樣 3款其中2款就可以 free會係2碗入面平啲嗰碗$100 一碗拉麵黎講 呢間水平唔錯 不過我又食唔出米芝連的味道🙈 同早排食過嗰2間比 係細碗啲 不過湯就呢間最好📜Overall 店舖係細細間 不過好在光猛👍🏻 服務態度都好好 有細心介紹同宣傳一下新的拉麵 枱得2張 其他都係bar位
新出3款拉麵做緊買一送一優惠~

2019-10-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2019-10-21 198 views
時代廣場後面的登龍街一向多美食日式餐廳更是特別的多蔦更曾於2016年及2017年取得米芝連一星的殊榮雖然最出名的是招牌醬油拉麵但最新的豚骨湯系列正在做推廣—買一送一店內的空間頗大客人可以看到師傅的製作過程大約三四個師傅分工合作,合力完成每一碗拉麵可以看到製作十分認真三款新豚骨系列黑醬味玉叉燒拉麵(大) - $159比「豚骨味玉叉燒拉麵」多了黑椒肉碎、芽菜及蒜片同樣地有叉燒四片、味玉蛋、配料木耳及蔥麵底加了$20,所以與標準價差$20另外有些黑椒不夠味可以再加湯底黃黑分明,啡黃的就是豚骨湯、黑色的就是濃濃的黑醬吃拉麵第一時間一定是喝湯底豚骨湯有些不夠豚骨味,湯亦比較少,可能太多麵吸了湯底的原因拉麵是幼麵,本身一上碟的時候已經軟身,後來愈浸愈耐,更加軟普遍香港人較看吃硬身麵糖心蛋不得不讚,非常正,咬開是流心的,絕對高質另外叉燒片亦不錯,又大片
時代廣場後面的登龍街一向多美食
日式餐廳更是特別的多
蔦更曾於2016年及2017年取得米芝連一星的殊榮
雖然最出名的是招牌醬油拉麵
但最新的豚骨湯系列正在做推廣—買一送一

店內的空間頗大
客人可以看到師傅的製作過程
大約三四個師傅分工合作,合力完成每一碗拉麵
可以看到製作十分認真

三款新豚骨系列

黑醬味玉叉燒拉麵(大) - $159
比「豚骨味玉叉燒拉麵」多了黑椒肉碎、芽菜及蒜片
同樣地有叉燒四片、味玉蛋、配料木耳及蔥
麵底加了$20,所以與標準價差$20
另外有些黑椒不夠味可以再加
黑醬味玉叉燒拉麵(大)

湯底黃黑分明,啡黃的就是豚骨湯、黑色的就是濃濃的黑醬
吃拉麵第一時間一定是喝湯底
豚骨湯有些不夠豚骨味,湯亦比較少,可能太多麵吸了湯底的原因
拉麵是幼麵,本身一上碟的時候已經軟身,後來愈浸愈耐,更加軟
普遍香港人較看吃硬身麵
糖心蛋不得不讚,非常正,咬開是流心的,絕對高質
另外叉燒片亦不錯,又大片
2019-10-18
Type of Meal
Dinner
  • 黑醬味玉叉燒拉麵
2019-10-16 149 views
限定新口味 豚骨濃湯拉麵今個月推出最新湯底|豚骨味玉叉燒拉麵^特濃豚骨湯,tonkoysu標準size $86有三種口味,以豚骨湯做基底而變化出來豚骨湯黑醬豚骨湯麻辣豚骨湯豚骨濃厚甘鮮,加上我最愛既味玉,流心效果係完美,滷得有淡淡醬油香味四片大叉燒食得夠爽,大滿足黑醬豚骨我選了大碗$1594片叉燒一隻蛋配料有黑椒肉碎加蒜片,木耳絲,蔥花喝一口濃湯,先會有一股濃烈黑蒜味爆發再慢慢食到豚骨湯既甜味外配一份黑椒碎,將之按量加入湯麵之中整碗麵既香味同口感會更加豐富今次既限定口味相當出色,值得一試呢
限定新口味 豚骨濃湯拉麵
今個月推出最新湯底
|豚骨味玉叉燒拉麵^
特濃豚骨湯,tonkoysu
標準size $86
有三種口味,以豚骨湯做基底而變化出來
豚骨湯
黑醬豚骨湯
麻辣豚骨湯
四片大叉燒食得夠爽,大滿足
黑醬豚骨
我選了大碗$159
4片叉燒一隻蛋
配料有黑椒肉碎加蒜片,木耳絲,蔥花
喝一口濃湯,先會有一股濃烈黑蒜味爆發
再慢慢食到豚骨湯既甜味
外配一份黑椒碎,將之按量加入湯麵之中
整碗麵既香味同口感會更加豐富
今次既限定口味相當出色,值得一試呢
2019-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$99 (Lunch)
2019-10-14 131 views
買一送一,$88元起。味道不錯,咸度適中,可自由選擇叉燒温泉蛋。特別推介麻辣豚骨拉麵,香麻到位,辣味慢慢流汗出來。另外可點些小食,餃子。環境坐位也相當舒服,趁仲有優惠應該會再試。
買一送一,$88元起。
環境坐位也相當舒服,趁仲有優惠應該會再試。
2019-10-14
Type of Meal
Lunch
2019-10-12 99 views
一間拉麵店好少會得到米芝蓮嘅垂青,所以一直都好想嚟呢間米芝蓮拉麵試下。咁啱佢而家做緊優惠 ,終於有機會啦今次。我嗌咗黑醬味玉叉燒拉麵,黑醬我諗即係黑蒜油啦。個湯飲落去其實個黑蒜味唔係好出,有一種淡淡嘅豬骨味,畀我嘅感覺係佢唔太鹹,但係飲落去好濃,亦都好油。老實講我唔太鍾意個湯。麵質嚟講,因為佢係幼面,所以相對哋冇咁彈牙。叉燒佢就有四塊,分量好足,而且唔太肥,係我鍾意嗰隻。值得一讚嘅係佢嘅溏心蛋,好少香港嘅拉麵店會做到好似日本嗰隻咁,依間拉麵店就做到啦,值得一讚。
2019-10-05 202 views
收工翻屋企之前肚餓得頂唔順,放棄去買菜翻屋企自己煮,直接去咗最近嘅拉麵店食嘢醫肚。進來點咗一碗醬油叉燒拉麵。湯汁非常d清甜,好清爽一d都唔油膩。一碗有好多片叉燒,肉質柔軟吸滿湯汁,加埋彈牙嘅拉麵勁好食!快速就搞掂一碗拉麵,食完先發覺呢度喺米芝連一星拉麵店,宜且店裡邊好乾淨,氛圍好好。
2019-09-23 304 views
晚飯時間係銅鑼灣拉麵街,見到有間米之蓮就入黎試試。裏面幾日式,但係放餐具個位又好中式,不過都算有特式嘅。叉燒拉麵,湯未算好濃,但同叉燒好夾。叉燒薄切,好腍,易咬斷,但麵未算好日式,唔識講,可能太韌?鴨肉叉燒拉麵,貌似相當特別,仲有啲調味係上面,又有啲沙律菜,係拉麵黎講算係好新穎,因為通常放紫菜咖嘛。湯底十分濃郁,但同上面個麵一樣偏韌,然後舊肉更韌,一食就全舊食落似鴨胸,即時有啲打折扣,或者口味問題,我覺得咁樣好容易一係得麵一係得鴨肉嘅感覺,夾唔埋...整體黎講稍貴,可能地區問題,同埋未好似米之蓮餐廳咁驚艷...
晚飯時間係銅鑼灣拉麵街,見到有間米之蓮就入黎試試。

裏面幾日式,但係放餐具個位又好中式,不過都算有特式嘅。