2025-08-05
作為大角咀嘅居民,我每次路過奥海城地下嘅金子半之助,那個油炸香味經常吸引住我停下腳步!作為常客,必須要大讃他們的江户前天丼,真係百吃不膩,手掌大的穴子天婦羅炸得金黄酥脆,咬落去"咔嚓"嘅聲音非常明確,完全冇腥味,肉質軟嫩!胡麻油包裹的炸物都係完全唔油膩,反而帶出咗食物本身嘅味道,有流心蛋黄的海老、鱚鱼、松叶蟹肉團子等,每款都外脆内鮮。最巨靈魂的是那勺淋了獨家醬汁的*蓬莱米*,吸饱了天婦羅的油香同埋蛋香,每一勺飯配着酥物入口,雖然有罪惡感但係十分之滿足!吃完碗底不剩半滴油,只有满嘴回甘。呢份傳承咗江户風味的奢華,每次食完都摸住個肚暗歎:聽日先减肥啦! 🤤✨🍤 平日中午食飯時段都需要排隊特別多人,如果想慢慢感受佢嘅味道,建議揀其他時段 ❣️