2024-06-05 55 views
位於奥海城的日本過江龍天婦羅丼飯專門店。後知後覺,得知有「日本第一天丼」美譽的日本過江龍天婦羅丼飯專門店原來已在香港開設多間分店,而據聞這間天婦羅丼飯已連續7屆榮獲日本全國天丼金賞,而香港分店的食材、醬汁等均是日本進口的。便決定偕同友人到附近的奥海城分店一試究竟。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 半之助沙律 $48❅ 鮭魚子玉子燒 $48❅ 車海老壽司卷 $108❅ 牡蠣天丼及稻庭烏冬 $128 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 半之助沙律除了一般的沙律菜外,另外更有數隻天婦羅炸蝦在內,整體口感清新香脆。.✿ 鮭魚子玉子燒 一份四件的玉子燒,雖然略小一件,但勝在鬆軟柔嫩,蛋香也很濃厚。.✿ 車海老壽司卷車海老味道甘甜,以原隻車海老天婦羅而整的壽司整齊排列,飽腹又美味。.✿  牡蠣迷你天丼及稻庭烏冬這份套餐除了有迷你天丼,更有一份烏冬,滿足選擇困難症的我。迷你天丼雖說是迷你,但飯量其實不算少,而且更搭配一碗烏冬,所以絕對夠飽吧~配料有小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、炸海苔等等;每款天婦羅都外脆內軟,粉漿厚薄適中。而這間的天婦羅吃法有別於一般的天婦羅吃法,餐廳會把炸起的天婦羅放於飯面後
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
✿ 半之助沙律
✿ 鮭魚子玉子燒
✿ 車海老壽司
✿  牡蠣迷你天丼及稻庭烏冬
這份套餐除了有迷你天丼,更有一份烏冬,滿足選擇困難症的我。
而這間的天婦羅吃法有別於一般的天婦羅吃法,餐廳會把炸起的天婦羅放於飯面後再淋上醬汁,因此天婦羅會較淋身入味,別具風味。
另外搭配的稻庭烏冬,湯底順喉鮮甜,麵質滑溜掛湯
昨晚收工同友人行奧海城,見到金子半之助門面既天婦羅丼相片非常吸引,就入左去食晚餐。入到去環境都好寬敞,坐位都好舒服。我地急不及待咁睇下menu 有咩食,結果我就揀左江戶前天丼,朋友揀左軟殼蟹天丼,再加天婦羅温泉蛋同海苔。軟殼蟹天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)野食黎到賣相真係好吸引,穴子、海老同軟殼蟹天婦羅都好大件,見到個樣都覺得一定係鬆脆可口,天婦羅應該係加左高級胡麻油,令到天婦羅芳香撲鼻,色澤變得更深,食落去感覺一d 都唔油膩。江戶前天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)個穴子天婦羅長達約30 cm,肉身超厚,口感軟滑肥美。海老天婦羅都相當出色,係香港好多時食到都係炸得鬆脆,但蝦就無乜味道,金子半之助既蝦係帶有淡淡既甜味,蝦肉粗身而鮮嫰。紫菜天婦羅(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)紫菜天婦羅味道脆爽,香味濃郁,食落去有脆脆既聲音。天婦羅温泉蛋值得一試,外面有層薄薄炸衣,咬落去係滿滿的流心,蛋香溢出。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 金子半之助 (奧海城2期) 大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖👍份量豐富 👍外皮脆炸 👍環境舒適
軟殼蟹天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
軟殼蟹天丼
江戶前天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
江戶前天丼
紫菜天婦羅(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
海苔
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
金子半之助 (奧海城2期)
大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖
👍份量豐富
👍外皮脆炸
👍環境舒適
2024-05-07
軟殼蟹天丼
海苔
2024-04-25 175 views
有一天,我和一位跟日本文化甚有研究的朋友談論到日本天婦羅做成天丼的由來,感受到這傳統食法得以完美的留存下來,不僅滿足味蕾,更是一次視覺和感官的享受。不其然便跑到在港開了分店的東京名店「金子半之助」來品嚐。我們兩人各自點了不同天丼套餐,內裡都有醒胃前菜和麵豉湯。還有不得不提十分好飲解膩的黑豆茶。 江戶前天丼這道天丼每一個細節都透露出匠心獨運。整件穴子天婦羅又長又大件,超厚的肉身口感紮實而肥美。小柱魷魚天婦羅,雪白鮮味又彈牙。半熟蛋用來炸後,蛋白炸至甘香,蛋黃仍是流心,可見火喉拿捏得恰到好處。香脆海苔和莢碗豆組成另一口感。我還加了$38由海老轉為車海老,體積明顯大了,蝦味更濃郁爽口。另外,每件新鮮炸起的天婦羅均勻地淋上古早秘傳醬汁,天婦羅都吸入甜香醇厚味道。這種獨特的食用體驗,讓人仿佛穿越回到江戶時代。迷你天丼配稻庭湯烏冬這套餐則是一個輕巧的選擇,它包括了彈牙海老、香甜南瓜、清爽菇菌、香脆海苔、流心半熟蛋和莢碗豆。這個小巧的天丼,每一口都充滿驚喜,是對於那些想要品嚐天丼,但又不想過度飽腹的食客的完美選擇。另外,稻庭烏冬以其幼扁彈牙,細膩的湯底和豐富的配料組成。食客可以根據自己的喜好選擇蔥花

穴子

迷你天丼配稻庭湯烏冬
另外,稻庭烏冬以其幼扁彈牙,細膩的湯底和豐富的配料組成。食客可以根據自己的喜好選擇蔥花、海苔、鰹魚花、天婦羅碎和溫泉蛋等配料,提升用餐的樂趣,也讓每一碗湯烏冬都成為了獨一無二的藝術品。

迷你天丼

稻庭湯烏冬配料

再來一杯冰凍啤酒,清爽解膩,直係超正。
啤酒

總括來說,今餐不僅僅是一頓飯,是一次文化的體驗,一次味覺的享受,對傳統的尊重和味蕾的盛宴。
穴子
迷你天丼
稻庭湯烏冬配料
啤酒
2024-04-11 234 views
今日和友人去了奧海城逛街,行到累了,就在這個商場找地方吃晚飯,看見言間店就好奇的行去看看,原來是食天婦羅的專門店,雖然我對天婦羅並不喜好,但見到餐牌介紹好像大大份的,看上去頗有睇頭似的,所以被他吸引入了去。這裡地方火算太大,但總算骨子,我們坐下後望望餐牌,十五十六都不知吃邊款好,有個侍應見我們那麼奧惱,就講解了他們的天婦羅,原來是用傳統做法將新鮮的天婦羅上飯面,然後淋上天丼醬汁,目的是每一件天婦羅都可沾上醬汁。就是因為這樣,所以這裡的天婦羅並不會像一般的脆口,反而係追求每件天婦羅都能沾有醬汁。而這裡是使用古早秘傳醬汁,這樣才可重現江戶時代風味。不單如此,這裡還用上日本特製的高級胡麻油,用胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻和色澤也會較深。我們聽了侍應的講解和介紹後,就叫了一個期間限定,和一個稻庭烏冬套餐。等待食物時,侍應給我們一杯茶,原來茶入面是用上黑豆製的茶,入口甘香可口。期間限定的車海老帆立貝天丼,上枱見到很大堆頭,裡面有車海老,帆立貝,小柱魷魚天婦羅餅莢豌豆,海苔和溫泉蛋,食丼要有程序,他們一炸起天婦羅就立即上枱給人客,然後淋上醬汁,令天婦羅和米飯都沾上醬汁,吃到一羊就將溫泉蛋液均勻的包住

黑豆茶

期間限定的車海老帆立貝天丼,上枱見到很大堆頭,裡面有車海老,帆立貝,小柱魷魚天婦羅餅莢豌豆,海苔和溫泉蛋,食丼要有程序,他們一炸起天婦羅就立即上枱給人客,然後淋上醬汁,令天婦羅和米飯都沾上醬汁,吃到一羊就將溫泉蛋液均勻的包住米飯,這樣可以令天丼昇華都最高景界,天婦羅皮很鬆化,車海老天婦羅大大隻,很有口感,帆立貝大大粒都很滿足。沾上醬汁真的令有一番風味,米飯口感煙煙靱靱,這個天婦羅真的比平時的食法不同,食落去陣陣胡麻香味,雖然不是和平時天婦羅的脆口,但又有另一番風味。

車海老帆立貝天丼

天丼套餐還有一個味噌湯,味道都很好。
味噌湯

車海老帆立貝天丼

迷你天丼&稻庭冷烏冬,我們還加錢將這個迷你天丼變為魷魚海老天丼呢,烏冬有點煙靱,放入冷麵汁再放入口,味道可口非常,迷你天丼的天婦羅魷魚有很多,很易咬,天婦羅蝦雖然是細隻,但食得出蝦很新鮮,份量很足,食完很滿足。

迷你魷魚海老天丼&稻庭烏冬

雖然我不是喜歡的天婦羅的,但食過這間的天婦羅令我對天婦羅有另一個新的睇法!天婦羅迷都不要錯過!
2024-04-10
味噌湯
2024-04-04 185 views
❣︎金子半自助❣︎係日本🇯🇵第一天丼,已於日本連續5年獲得全國天丼金賞👍🏻已於台灣,美國,同香港開設多間分店,主打日式天婦羅丼飯,大有來頭👍🏻而呢到嘅黑豆茶係任飲架😍黑豆茶好有益好多巧效👍🏻店主真係好貼心。呢到嘅丼碗係運用左源自江戶時代嘅陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,為更能保持碗中食物嘅溫度,由外觀賣相到實用性,都是一絕嘅江戶前味道👍🏻❣︎金子半之助❣︎採用日本特製高級胡麻油,胡麻油契成嘅天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深👍🏻❣︎車海老帆立貝天丼❣︎$168即叫即炸大大隻車海老😍炸得非常酥脆鬆化👍🏻肉質鮮甜😋帆立貝係由北海道直送架😍口感彈牙,配料重有莢碗豆,海苔同溫泉蛋,超級豐富👍🏻炸物係選用日本製天婦羅小麥粉同特選日本新鮮雞蛋通過黃金比例調配而成,所以一啲油膩嘅感覺都冇👍🏻❣︎稻庭烏冬❣︎$78Order溫烏冬系列就會有五種配料比你自由配搭,蔥花,海藻,鰹魚花,天婦羅碎同半熟溫泉蛋😋啲配料成盒上好吸睛😍烏冬較幼身軟滑,清爽細膩。追加❣︎白身魚❣︎$28味道較淡,質感較為紮實。❣︎菇菌❣︎$18香菇濃郁嘅味道,口感爽脆。❣︎溫泉蛋❣︎$12炸得岩岩好😋蛋呈流心狀態,外脆內軟。❣︎海苔天婦羅❣︎$8酥脆

❣︎金子半之助❣︎採用日本特製

高級胡麻油,胡麻油契成嘅天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深👍🏻

❣︎車海老帆立貝天丼❣︎$168

❣︎稻庭烏冬❣︎$78

追加❣︎白身魚❣︎$28

味道較淡,質感較為紮實。

❣︎菇菌❣︎$18

香菇濃郁嘅味道,口感爽脆。

❣︎溫泉蛋❣︎$12

炸得岩岩好😋蛋呈流心狀態,外脆內軟。

❣︎海苔天婦羅❣︎$8

酥脆鹹香,海苔香味十足。
稻庭烏冬 白身魚 菇菌 溫泉蛋 海苔天婦羅
2024-04-03
$175 (Lunch)
稻庭烏冬 白身魚 菇菌 溫泉蛋 海苔天婦羅
3 day(s) ago 0 views
放工同啊妹係奧海城玩完namco見隔離有間日本野 見到menu幾吸引就入左去試😋😋✨半之助沙律 $48沙律有3隻炸蝦 好彈牙 唔會好油膩!👍🏻沙律菜配上海葡萄同本身附既醬汁好夾 味道好fresh 粒蕃茄仔勁甜!!😍✨明太子玉子燒 $48明太子份量好多 有層青瓜片隔一隔感覺無咁鹹 而個玉子就好香口 同啊妹share每人得2舊真係唔夠喉🤣✨車海老壽司卷 $108壽司卷入面包左大大隻天婦羅蝦 仲配搭左青瓜絲同醃蘿蔔絲 中和油膩嘅感覺 上面有三文魚籽同炸左嘅脆脆增加口感 配搭幾特別😆✨迷你天丼(牡蠣)&蕎麥麵 $$128天婦羅有一隻蠔、一片蕃薯片、一條扁豆同一串菇菇 天婦羅都係用麻油炸 特別酥香 炸粉唔厚 脆身又不油膩 如果數量再多啲就好😋✨鮮果飲品放題 $13我地仲加左鮮果特飲 試左芒果鮮果綠茶 酸酸甜甜幾開胃 解膩一流!😉餐廳都提供免費黑豆茶 味道清甜解膩!🎶🎶🎶Pamper in a delightful Japanese dining experience at the nearby restaurant, where the Half-Hour Salad, Mentaiko Tam

✨半之助沙律 $48

✨明太子玉子燒 $48

✨車海老壽司卷 $108

✨迷你天丼(牡蠣)&蕎麥麵 $$128

✨鮮果飲品放題 $13
餐廳都提供免費黑豆茶 味道清甜解膩!

🎶🎶🎶
Pamper in a delightful Japanese dining experience at the nearby restaurant, where the Half-Hour Salad, Mentaiko Tamagoyaki, and Ebi Sushi Roll elevate the taste buds.

🍴金子半之助(奧海城二期)
📍大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖
📞26700705
5 day(s) ago 0 views
朋友喺奧海城附近返工,於是放工就搵佢食吓飯,見吓面😊我哋喺奧海城留意到一間日式天丼料理門面不錯,睇餐牌都幾吸引於是就試吓,原來呢間餐廳係日本嘅過江龍餐廳,喺日本被評選為No.1天丼品牌👍🏻我地有啲口渴,坐低想沖茶嘅時候先知店家免費提供黑豆茶任飲,黑豆茶清香撲鼻,而且對身體好多益處,我哋當然飲多幾杯👍🏻半之助沙律:沙律嘅配料好豐富,除咗沙律菜仲有紫蘿蔔、海葡萄同埋蕃茄仔,沙律菜新鮮爽脆,天婦羅蝦好大隻,而且炸得好鬆脆👍🏻車海老壽司卷:壽司以反卷嘅形式,壽司卷外面有一層博博嘅天婦羅脆粉,餡料有長長嘅天婦羅大蝦,大蝦好鮮甜,而且外脆內軟,配埋蛋絲、青瓜絲同埋美奶滋醬一齊食好正😊燒鹽麴鮭魚配牡蠣迷你天婦羅:前菜小食係醬油茄子,茄子充滿醬油香味而且上面仲鋪滿木魚碎👍🏻麵豉湯鹹味適中,充滿麵豉嘅香味,配埋豆腐海帶一齊飲好正👍🏻燒鮭魚唔會太鹹,而且肥美鮮甜有肉汁,天婦羅嘅質素都好高,有豆角、南瓜、紫菜、茶樹菇、牡蠣天婦羅,蔬菜天婦羅仲保留到蔬菜原本嘅肉汁、牡蠣天婦羅好正、外香脆內裏鮮甜多汁👍🏻同店員傾偈得知傳統做法的天婦羅會炸起後然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦

半之助沙律:
車海老壽司卷:
燒鹽麴鮭魚配牡蠣迷你天婦羅:
前菜小食係醬油茄子,茄子充滿醬油香味而且上面仲鋪滿木魚碎👍🏻麵豉湯鹹味適中,充滿麵豉嘅香味,配埋豆腐海帶一齊飲好正👍🏻燒鮭魚唔會太鹹,而且肥美鮮甜有肉汁,天婦羅嘅質素都好高,有豆角、南瓜、紫菜、茶樹菇、牡蠣天婦羅,蔬菜天婦羅仲保留到蔬菜原本嘅肉汁、牡蠣天婦羅好正、外香脆內裏鮮甜多汁👍🏻同店員傾偈得知傳統做法的天婦羅會炸起後然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不似一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁👍🏻而且店家採用日本特製高級胡麻油, 胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深😊今次真係獲益良多👍🏻
半之助沙律:
車海老壽司卷:
6 day(s) ago 0 views
今日去左奧海城,朋友表示想食天婦羅,我地就揀左呢間日本過江龍天婦羅丼飯專門店「金子半之助」。與日本的天婦羅店一樣,金子半之助入座會提供黑豆茶,黑豆茶味道有點像麥茶,清香又甘甜,更可以解膩。餐廳以日本傳統木色為主調,環境寬敞舒服。職員態度友善親切。🌟半之助沙律最令我印象深刻的是沖繩名物海葡萄,新鮮爽口,口感十足。沙律內亦有幾隻天婦羅蝦,可惜沙律是配上日式醬汁。🌟車海老壽司卷車海老味道甘甜,壽司上有三文魚子作為點綴🌟天婦羅温泉蛋外面有層薄薄炸衣,流心做得非常好,蛋香味會溢出,配上飯一起食會很滿足。🌟鮭魚燒御膳+海老迷你天婦羅每份御膳都有主食、迷你天婦羅、浸漬茄子、白飯、味噌湯。鮭魚口感滑嫩順口,油脂豐富。天婦羅炸得非常酥脆鬆化,帶有麻油香,蝦的肉質鮮甜,有淡淡的甜味🌟伯爵茶布丁拌雲呢拿雪糕瘋狂Fing布丁都唔會散!食落會有微微的茶香,甜度剛剛好。雲呢拿雪糕都很出色,雪糕柔滑,雲呢拿味很出,但又不會太甜!

餐廳以日本傳統木色為主調,環境寬敞舒服。職員態度友善親切。

🌟半之助沙律

🌟車海老壽司
車海老味道甘甜,壽司上有三文魚子作為點綴

🌟天婦羅温泉蛋

🌟鮭魚燒御膳+海老迷你天婦羅
每份御膳都有主食、迷你天婦羅、浸漬茄子、白飯、味噌湯。

🌟伯爵茶布丁拌雲呢拿雪糕

金子半之助推出咗新嘅餐單,作為忠粉既我,梗係要試吓佢哋嘅新菜式!金子半之助沙律沙律清新,仲有炸蝦係上面,前菜一流!辣味三文魚他他拌蛋黃好鍾意呢個菜式,辣味三文魚伴左青瓜好清新,撈埋蛋黃creamy,配上天婦羅紫菜脆卜卜燒鹽麴三文魚加迷你天婦羅御膳新嘅dinner set,有一件燒三文魚,加上天婦羅拼盤,滿足晒幾個願望車海老壽司卷亦都係新餐牌推出嘅壽司,好有驚喜,沙天婦羅蝦放咗喺卷物入邊,好脆口,好豐富!

金子半之助沙律
沙律清新,仲有炸蝦係上面,前菜一流!

辣味三文魚他他拌蛋黃

燒鹽麴三文魚加迷你天婦羅御膳

車海老壽司
之前每次去「金子半之助」黎黎去去都係個幾味,唔係天丼,就係稻庭烏冬,不過最近發現佢menu轉左,除咗既有嘅天丼和烏冬之外,仲有刺身、壽司🍣、煮物等,一於就試吓新嘢啦😆。⭐️推薦❗半之助沙律🥗($48)$48嘅沙律足以可以兩個人share食!😳用料相當豐富,有沖繩名物海葡萄,除咗有豐富嘅營養價值,「粒粒」口感十足,味道清新爽口;仲有幾隻炸蝦天婦羅🍤!不過如果醬汁唔係用沙律醬,而係比較清新嘅柚子醬油,味道可能會更加夾。😂車海老壽司卷($108)用原隻車海老天婦羅整成的壽司,加上三文魚子嘅點綴,配上特調醬汁,賣相吸睛,味道不錯,唯壽司飯比較鬆散,值得一試。⭐️推薦❗燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳($148)每份御膳都有主食、迷你天婦羅、浸漬茄子🍆、白飯、味噌湯,鹽麴鮭魚肉質香軟甘甜、香氣四溢,搭配Q彈而不軟爛的清香米飯,perfect match!迷你天婦羅天丼有齊菇菌、南瓜、海苔、莢豌豆,最基本可以配搭海老,仲可以升級牡蠣🦪、軟殼蟹或車海洋老。

不過最近發現佢menu轉左,
除咗既有嘅天丼和烏冬之外,
仲有刺身壽司🍣、煮物等,
一於就試吓新嘢啦😆。

⭐️推薦❗半之助沙律🥗($48)
$48嘅沙律足以可以兩個人share食!😳
用料相當豐富,
有沖繩名物海葡萄,除咗有豐富嘅營養價值,
「粒粒」口感十足,味道清新爽口;
仲有幾隻炸蝦天婦羅🍤!
半之助沙律

車海老壽司卷($108)
味道不錯,唯壽司飯比較鬆散,值得一試。
車海老壽司

⭐️推薦❗燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳($148)
每份御膳都有主食、迷你天婦羅、浸漬茄子🍆、白飯、味噌湯,
燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳

鹽麴鮭魚肉質香軟甘甜、香氣四溢,
搭配Q彈而不軟爛的清香米飯,perfect match!
燒鹽麴鮭魚

迷你天婦羅天丼有齊菇菌、南瓜、海苔、莢豌豆,
最基本可以配搭海老,
仲可以升級牡蠣🦪、軟殼蟹或車海洋老。
迷你天婦羅

燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳
燒鹽麴鮭魚
迷你天婦羅
餐廳係位於奧海城商場入面裝修係開放式有廚師發板既感覺😂🍤江户前天丼 $138/牡蠣車海老天丼 $168招牌穴子天婦羅長達30cm,肉身好厚,肥美軟滑😍而牡蠣都好飽滿,口感綿滑加埋特製嘅胡麻油更加惹味!師傅話我聽原來天丼天婦羅唔係脆口外皮炸得好薄,然後每件天婦羅都均勻點上佢哋傳統秘製嘅醬汁而且佢地既碗亦都係經過特製睇落好大,但係其實只係佔左碗既一半用左特製既陶瓷碗,好特別!非常推薦住喺附近嘅朋友去試一試!
餐廳係位於奧海城商場入面
裝修係開放式有廚師發板既感覺😂

🍤江户前天丼 $138/牡蠣車海老天丼 $168
招牌穴子天婦羅長達30cm,肉身好厚,肥美軟滑😍
而牡蠣都好飽滿,口感綿滑
加埋特製嘅胡麻油更加惹味!
師傅話我聽原來天丼天婦羅唔係脆口
外皮炸得好薄,然後每件天婦羅都均勻點上佢哋傳統秘製嘅醬汁
而且佢地既碗亦都係經過特製
睇落好大,但係其實只係佔左碗既一半
用左特製既陶瓷碗,好特別!
非常推薦住喺附近嘅朋友去試一試!

2024-05-05
$150 (Lunch)
  • 江戶前天丼
2024-05-20 7 views
喺奧海城行街,見到有日本過江龍-金子半之助🍤主打天婦羅丼,同朋友都未食過,就毫無懸念咁入咗去😛除咗天婦羅丼,仲有唔同嘅前菜,壽司同稻庭烏冬㗎🍜所以我地都叫咗幾款唔同野食share。半之助沙律🥗除咗基本嘅蔬菜同車厘茄,仲有三隻天婦羅蝦同海葡萄,成個配搭好fresh,而且沙律醬汁好有日式感覺~辣味鮭魚他他拌蛋黃🥚先將蛋黃打散再同鮭魚他他拌勻,口感滑溜之中帶有粒粒口感,亦可以放上紫菜天婦羅一齊食,成件事好爽,辣味係有但唔會太濃!估唔到呢度有押壽司食🤗海老天押壽司係喺長方形嘅壽司飯上放上配料,呢個嘅配料就係天婦羅海老肉,壽司飯本身亦加咗少少薑片,令整個味道層次都好豐富。鮭魚燒御膳+海老迷你天婦羅,御膳有埋前菜同湯🥢三文魚充滿魚油香,好嫩滑🐟而天婦羅有蝦,南瓜,荷蘭豆,菇同紫菜,賣相好吸引,又香噴噴🤤聞落去帶有少少麻油香,原來呢度嘅天婦羅採用咗日本特製嘅高級胡麻油,所以特別香,而望落去都比坊間嘅天婦羅顏色深少少🍤而且採用傳統做法,將新鮮炸起嘅天婦羅放喺飯面,在淋上醬汁,另外一件天婦羅都可以沾到醬汁🫙呢個做法有機會令天婦羅未必係最脆,但卻有一種獨特嘅傳統風味~
喺奧海城行街,見到有日本過江龍-金子半之助🍤

辣味鮭魚他他拌蛋黃

海老天押壽司

鮭魚燒御膳+海老迷你天婦羅,御膳有埋前菜同湯🥢
鮭魚燒御膳+海老迷你天婦羅
三文魚充滿魚油香,好嫩滑🐟
辣味鮭魚他他拌蛋黃
海老天押壽司
鮭魚燒御膳+海老迷你天婦羅
2024-05-01 13 views
⛱️漫遊奧海城大角咀位置,唔係好常去,原因,交通非常唔方便,不過呢次行下走下,原來好容易,地鐵一車就到,當然要轉線,再唔啱喺旺角行入嚟,一啲都唔遠呀,向海行就係喇,嚟到奧海城就見到金子半之助,日本料理嚟,食返餐先!<套餐>迷你天丼&稻庭與冬🍜呢個套餐,介紹下佢啲烏冬先,係軟滑可口,真係未食餸,先試一試佢先,因為麵底好,係湯麵嘅靈魂,好口感,就係乜都食得落,再者大都係天婦羅,炸出嚟又有大隻蝦,同番薯,紫蘇葉天婦羅,佢最特別嘅!就係佢啲配料,好多有有葱花,香蒜,海苔 仲有甜薑,加埋隻溫泉蛋,都係套餐嘅配料,仲有個白飯,這個套餐啱曬我哋啲男士。:迷你天丼(軟殼蟹)迷你丼飯就跟半隻蟹軟殼蟹,仲有配料,女士食就啱啱好,炸得鬆脆,果然不同凡響。:海苔天婦羅(2件)🍠好特別突然間見到,海苔天婦羅一於睇下師傅手勢,果然係好味,鹹鹹地嘅海苔,微元素啱曬我。溫泉蛋🥚溫泉蛋必食,原因就係軟滑金香,佢同中我哋食開嘅蛋,係好唔同嘅所以,特別要叫多隻,食蛋睇師傅手勢
⛱️漫遊奧海城

<套餐>迷你天丼&稻庭與冬🍜

:迷你天丼(軟殼蟹)

:海苔天婦羅(2件)🍠

溫泉蛋🥚

2024-04-26 13 views
在東京和台北都吃過金子半自助天婦羅專門店 吃吃看香港的是否正宗 選擇東京和台北的一樣我們選了迷你天井配稻庭冷烏冬 和 江戶前天井定食 天婦羅和冷稻庭烏冬是絕配 一冷一熱 100 分 招牌穴子天婦羅非常長, menu 說有30cm長! 穴子肉身超厚, 柔軟又滑! 丼碗很特別的, 碗底部是空心的設計,食到尾,飯仍然是暖暖的!讚 出面天井裏面有一隻半熟溫泉蛋,攪勻旦汁拌飯,零舍滋味 飯後甜品 ~ 焙茶布甸 🍮 焙茶味,特出香濃 有啲咩比起食完晚飯之後食布甸做甜品更加開心呢?就係食完布甸🍮 之後再食多個雪糕 🍦嘞!餐廳還提供免費的黑豆茶,非常特別,而且可以去油膩
在東京和台北都吃過金子半自助天婦羅專門店
吃吃看香港的是否正宗

選擇東京和台北的一樣

我們選了迷你天井配稻庭冷烏冬 和 江戶前天井定食

天婦羅和冷稻庭烏冬是絕配 一冷一熱 100 分

天井裏面有一隻半熟溫泉蛋,攪勻旦汁拌飯,零舍滋味

飯後甜品 ~ 焙茶布甸 🍮
焙茶味,特出香濃

有啲咩比起食完晚飯之後食布甸做甜品更加開心呢?

就係食完布甸🍮 之後再食多個雪糕 🍦嘞!

餐廳還提供免費的黑豆茶,非常特別,而且可以去油膩

2024-04-24 14 views
經過呢間主打天婦羅食店,見到個餐牌就好想食,一於進入開餐囉,入座後有店舖自製的黑豆麥茶, 好飲又可以解解膩,都唔錯👍。丼飯會奉上白蘿蔔、海藻子薑以及足料的味噌湯。而烏冬就只有白蘿蔔&海藻子薑。老友則點了迷你天丼配稻庭烏冬(温),有5款配料可配搭很讚啊!烏冬都是店家自製的,我都品嘗了一口,真係好滑溜,煙韌又彈牙!江戸前天丼,食材有長達30cm~招牌穴子天婦羅,超級厚肉身肥美又軟滑,炸到非常之脆口,尚有肉質彈牙之海老,小柱魷魚天婦羅餅,莢豌豆🫛同埋海苔,店舖是用傳統做法,將炸起的食材先放於飯上面,再淋醬汁,是要把每件天婦羅都可以沾上醬汁,每件都適量地沾有醬汁,全部食材都脆薄,炸漿薄身食落唔會覺得油膩,堅係好食嘅,配搭煙韌的日本米飯🍚,粒粒分明很好食😋。㊙️丼碗的秘密㊙️丼碗是運用了源自江戶時代的陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,為更能保持碗中食物的溫度,由外觀賣相到實用性,都是一絕的江戶前味道!

㊙️丼碗的秘密㊙️
2024-04-24