又到咗春天呢個季節,開始懷念賞櫻既美景,但今年仍然係封關,冇得去日本旅行,希望疫情盡快平息,比大家有得返❝家鄉❞🎎唯有今年將旅行既budget放多d係食上面彌補返,今次幫襯呢間係來自日本九州佐賀既過江龍,本店位於JR佐賀站附近,人氣非常高,啱啱攻入香港唔夠半年,已經攏絡咗唔少食客既心 🪵餐廳主要用咗傳統日式建築設計,以木系為重心,中間位置用咗薄而密既木柱去做個分隔,令客人就算坐中間都唔會覺得太嘈,保留私人空間,抽風系統強勁,唔會比油煙影響食欲,當落完order就上埋醬汁小碟,包括燒汁、辣燒汁同檸檬汁 眾所周知佐賀縣係一個主要既和牛產地,所以我地首先叫咗份佢地既signature大判燒!黑毛和牛西冷 $178 8/10 店員好友善主動幫我地燒,等我地可以享受到最好既和牛體驗,由於塊肉都幾長,佢首先將肉摺起先燒左右2邊,之後先攤開,反面後亦如是,令火力更平均,再放入蛋黃中沾汁而食,非常滑溜🍳由於日本和牛有大量脂肪酸,牛香味特重,幸福既感覺隨進食一波波襲來 🍯壺漬KAKURA牛胸腹肉 $108 8.5/10壺入面有一大塊厚身醃漬既胸腹肉,本身肉上有劃紋,令醬汁可以更易入味。當我將肉由壺中取出

大判燒!黑毛和牛西冷 $178 8/10
大判燒!黑毛和牛西冷

🍯壺漬KAKURA牛胸腹肉 $108 8.5/10
壺入面有一大塊厚身醃漬既胸腹肉,本身肉上有劃紋,令醬汁可以更易入味。當我將肉由壺中取出時,就好似玩緊印度蛇笛咁,一直拉上都仲有肉,放落烤網時更加發現肉仲大過網,要稍為摺起翻面燒先可以平均受熱。根據店員提點,燒至7,8成熟時再剪開細塊,醬汁酸酸甜甜帶出牛肉鮮味,份量好足夠,性價比最高之選
壺漬KAKURA牛胸腹肉

🥓"宴"燒肉拼盤 $498🥩
"宴"燒肉拼盤

🍖特上牛胸腹肉 7/10
有珠玉在前,呢份就被比下去,不過呢份肉就無經過醃漬,會食到多d牛既原味。
🥓腹前小排 8/10
厚薄適中,咬落有韌度,配合辣燒汁會上上地癮
🥩牛板腱肉 7.5/10
板鍵肉都幾大塊,咬落有好多牛本身肉汁流出,易咬無渣
😛鹽味牛舌 8/10
簡單燒一燒兩面就食得,薄得黎仲有嚼勁,牛肉味愈食愈出
🐤若雞雞脛柳 8/10
意外驚喜,因為雞脛柳有條筋,一食就feel到有爽彈感覺,口感相當唔錯
🐖黑毛豚無骨小排 6.5/10
肥肉偏多,兩面都可以燒得幾脆香,但欠缺肉味
🐃牛尾湯 $98 7/10
胡椒味好足,正宗夠哂惹味,入面既牛尾骨都連住好多肉同筋,飲完個人都暖笠笠。多款菇類令個湯添上鮮味。
牛尾湯

🍜小冷麵 $38 8/10
算大份,唔係幾啖就食哂既size,入面有半隻蛋青瓜紅蘿蔔等,食落好refresh
小冷麵

最後甜品都令人覺得呢餐晚餐完美落幕
🍮杏仁豆腐好creamy,杏仁味唔算好重,但味道持久淡逸,係口腔會慢慢回蕩。雪糕糯米糍帶住雲尼拿味清新口腔,掃走燒肉既油膩感🍦
甜品
2021-04-28