2011-05-18 928 views
每年佛誕我也要上班因為我很鐘意食中式包,特別是那包層!年年佛誕都留意長洲平安包的報導,有得看無得食,唉,引到我口水流(重點於個包超大個囉)幸好今年叫得到點慰藉,因為連榮華餅店也有得賣啊可能首年出品,此包極受大眾歡迎,看食友寫都幾難買到.我13號去屯門店,怎料沒有,從店員口中得知這兩天都無貨返過(震驚).因我記得廣告上發售期是直到5月15日的,14號早上就發電郵去榮華服務部問.收到原因是:"為保持產品質素,我司的平安包每天新鮮製造,因此數量較少,希請見諒。"服務部職員還給予我一個留包服務,謝謝她的好意,但我推了,因為老友剛好到旺角分店探詢時,平安包剛好到貨,哇~買呀~手快有手慢無!!個包是否人手制作就不知啦,但肯定個平安印一定是人手蓋啦,非常參差不齊的.今早蒸熱兩個包當早餐,入廚不是我強項啦,連蒸包都領野,蒸水飛入隻碟做成水塘Orz...水浸平安包...以為無得食啦,點知個包原來有'防水功能'XD完全無濕到喎.強!千呼萬喚,幾經波折,可以平平安安咁食.可惜質素一般般,包身好鞋,亳不鬆軟,蓮蓉餡幾香滑但勁甜!量佔據包的三分二,係就係激多,但我不鐘意食的,最後剔走99%蓮蓉去今次叫做見識過啦
每年佛誕我也要上班

幸好今年叫得到點慰藉,因為連榮華餅店也有得賣啊

好辛苦先買到你!!!!
平安一劈野
像樣得多
防水包身
橫切面
今次叫做見識過啦....還是榮華的純雞蛋糕最好

2011-05-16
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$13.5 (Breakfast)
像樣得多
防水包身