2020-03-03 3089 views
係youtube 某香港搵食channel 看左條片講陸羽茶室,決定同屋企人第一次黎陸羽飲茶。唔知係咪呢排個市差,打電話黎想訂檯,結果樓面話3點前黎得架啦,如是者我地兩點鐘鬆黎到久仰既陸羽茶室。如果你係同我一樣未黎過的話,張點餐紙係無openrice 大家推介既某幾樣熱門野的,只要你落單個陣同侍應生講就ok。落完單佢會拿條滾燙既熱毛巾俾你抹手,好懷念既舊式酒樓服務。既然第一次黎,就照熱門推介落單,如下:杏汁豬肺湯#($2x0)蝦多士($300?!)蝦餃豬潤燒賣#蒸排骨蛋黃麻蓉包#桂花白蹄糕#煎粉果連湯頭兩個餸點餐紙無,亦都唔覺有地方顯示價錢所以特登寫俾大家參考。無特登寫價錢既點心價錢大概係56-60一份。有#既食品係我食完印象特別難忘,覺得值得得一試既。杏汁豬肺湯我第一次飲,杏香好重,豬肺滑溜,唔識看點為之乾淨,但眼見都係粉白色既,唔會有黑灰色既情況出現。豬潤燒賣非常出色,大大塊豬潤,基本上看唔到下面粒豬肉。豬肉索曬豬潤既汁,我仲以為溝左內臟。麻蓉包既麻蓉非常好咬口,蛋黃唔會過熟死實。留意翻兩樣野:一定要趁熱食;好頂肚,每人四分一個已經好頂,建議無三個人黎唔好叫,除非你好食得。最意外係
既然第一次黎,就照熱門推介落單,如下:
杏汁豬肺湯#($2x0)
蝦多士($300?!)
蝦餃
豬潤燒賣#
蒸排骨
蛋黃麻蓉包#
桂花白蹄糕#
煎粉果連湯
最意外係桂花馬蹄糕,一入口滿口桂花香,同埋好難得地唔會過軟過硬,好少見咁好既質感。
至於有人可能問點解我無推介蝦多士,理由有幾個:
一,好大份,一份有8件,一個人其實兩件已經好夠,你無4個人黎我唔建議你叫呢樣野;
二,個人覺得性價比同其他食品相比下比較低,碟蝦多士佔左我呢餐總值30%,好食,但係我覺得唔係好值。反而杏汁豬肺湯我自己就覺得好抵,因為真係無幾可有咁高質既豬肺湯。
上面咁多樣野連三位茶介(每位$36),盛惠$1137。全餐感覺侍應生服務不錯,完全唔覺得有其他食評所講既服務不周,食品亦都覺得有誠意。不過呢排市道差既情況下,收斂啲都好正常。做完孝順仔,係時候又要幫荷包止下血。

蝦多士
杏汁豬肺湯
2020-03-03
$400 (Tea)
蝦多士
杏汁豬肺湯