星期六返半日無咩做,順理成章都係上吓網,睇下放工食咩lunch!!搵到呢間主打騸牯牛既火鍋店,呢度以一人一鍋為主,晚市一人鍋湯底都只係$32-48。Lunch供應粉麵飯外,仲有$98-138既一人火鍋套餐,已包湯底,肉一碟,蔬菜一份,連餐飲,都幾吸引!  見鄰檯點既清湯牛腩唔錯~ 點了一份,湯頭同樣有濃郁肉味,香而不膩,入口順喉雖然我地只係點左最普通既牛腩,而非崩沙腩、爽腩既部位,但牛腩都係靚既,有筋膜包住。帶點脂肪入口更滑,食牛腩我都係中意有少少肥!! 我點既海帶清湯鍋,入面有海帶、馬蹄、南瓜,非常清甜! 配埋用橡樹果餵飼既西班牙黑毛豬梅肉, 肉質十分嫩滑,輕灼數秒已經食得~ 加上清甜既湯底,唔需要點醬油,食起嚟油花部份都係香滑鮮甜既~ 其他配料例如魚皮餃,餃皮薄有魚味,咬下有肉汁流出。手工津白鮮肉餃,口感清爽,不過胡椒略為重手。 蔬菜款式 分量都真係幾多,有紫生菜、娃娃菜、秋葵、唐生菜、珍珠筍等等..樣樣都好新鮮~就連比較普通既菜心,都提供最嫩既一節,特別爽嫩~ 最後餐飲加$8點左熱竹蔗茅根水,好清甜滋潤,有住家煲既味道!

見鄰檯點既清湯牛腩唔錯~
點了一份,湯頭同樣有濃郁肉味,香而不膩,入口順喉

清湯牛腩
帶點脂肪入口更滑,食牛腩我都係中意有少少肥!!

我點既海帶清湯鍋,入面有海帶、馬蹄、南瓜,非常清甜!

配埋用橡樹果餵飼既西班牙黑毛豬梅肉,
肉質十分嫩滑,輕灼數秒已經食得~
加上清甜既湯底,唔需要點醬油,
食起嚟油花部份都係香滑鮮甜既~

西班牙黑毛豬梅肉
其他配料例如魚皮餃,餃皮薄有魚味,咬下有肉汁流出。
手工津白鮮肉餃,口感清爽,不過胡椒略為重手。

蔬菜款式 分量都真係幾多,
就連比較普通既菜心,都提供最嫩既一節,特別爽嫩~

Type of Meal
Lunch