相約中同吃飯,當然揀返中心點嘅尖沙咀啦揀咗人氣高企嘅泰菜店是晚我比他早一點到,近門口位置非常合適打卡,座位是榻榻米,好有特色大概踏入七點打後,餐廳已滿座了幸好我有預先訂座我覺得吃泰菜,有幾款是必點的生蝦、咖哩和通菜(不過今次叫咗沙律) 燒牛肉沙律燒牛肉份量都多, 而且是厚切, 不過就有點韌和有筋, 其實咬落去係Juicy的, 有點可惜而沙律汁是酸酸甜甜, 不過我覺得可以落多一點中同話生紫洋蔥好好味, 帶點辛甜味另外起openrice見到好多人都推介的:蛋炒咖哩軟殼蟹配薄餅, 白飯轉薄餅 (+$18)平時泰菜嘅咖哩大多都是配豬牛雞, 蛋炒咖哩是第一次吃喔碟底有好多滑蛋咖哩, 仲有2隻大嘅軟殼蟹, 咖哩是帶甜的那種, 基本上我覺得唔辣, 所以唔吃得辣嘅朋友仔都真係可以試下呢道菜咖哩又唔會稀淋淋, 無論配白飯或薄餅真係會不知不覺地吃多咗仲有仲有,  咖哩上面仲落咗好多蟹肉, 超正泰式生蝦刺身真係唔使多講, 食泰菜真係要點的菜式用冰底墊著以保新鮮, 食刺身最怕唔新鮮和有菌, 當晚我地食完都無事, 放心蝦身不大不小, 肉質有彈性, 蘸埋泰式青汁真係好惹味!烤豬頸肉呢碟真心推介, 豬頸肉好Q彈,
相約中同吃飯,當然揀返中心點嘅尖沙咀啦
揀咗人氣高企嘅泰菜店
大概踏入七點打後,餐廳已滿座了
幸好我有預先訂座
我覺得吃泰菜,有幾款是必點的
生蝦、咖哩和通菜(不過今次叫咗沙律)

燒牛肉沙律
而沙律汁是酸酸甜甜, 不過我覺得可以落多一點
中同話生紫洋蔥好好味, 帶點辛甜味
另外起openrice見到好多人都推介的:
蛋炒咖哩軟殼蟹配薄餅, 白飯轉薄餅 (+$18)
平時泰菜嘅咖哩大多都是配豬牛雞, 蛋炒咖哩是第一次吃喔
蛋炒咖哩軟殼蟹配薄餅
咖哩又唔會稀淋淋, 無論配白飯或薄餅真係會不知不覺地吃多咗
仲有仲有,  咖哩上面仲落咗好多蟹肉, 超正
泰式生蝦刺身
真係唔使多講, 食泰菜真係要點的菜式
蝦身不大不小, 肉質有彈性, 蘸埋泰式青汁真係好惹味!
烤豬頸肉
呢碟真心推介, 豬頸肉好Q彈, 帶少許肥膏又連住肉, 咬下去有點爆汁感覺
烤豬頸肉
平時食泰菜, 至多都係飲下泰象啤, 都是啤酒
呢度有提供Cocktail, 大部份Cocktail以泰國地方名而命名
我對紫色情有獨鍾, 呢杯叫
Pattaya (芭堤雅) 起menu上睇已經好吸引
真身仲靚仔過menu, 原來佢係一手一腳自己將紫色嘅蝶豆花汁倒入含tequila 和椰奶入面,仲附上一句爆炸糖,勁可愛
Pattaya (Cocktail)

由深紫變淺紫,果種漸變色超靚
最初想keep 住呢隻咁靚嘅漸變紫而無攪拌過
一飲個底有濃濃嘅酒精,所以最後都攪均成杯變淺紫色

另外,佢本身杯邊都黏咗啲爆炸糖,
食過就知一定係「新鮮」時都好玩
邊飲邊有啪啪聲,非常過癮!
2024-04-15
烤豬頸肉
Pattaya (Cocktail)