自己一直都好鍾意食壽司,無意間見到鮨一嘅海膽飯,個份量睇見都嘩咗一聲,望一望個價錢又唔係好貴,於是即刻約朋友去食。食完覺得冇失望,可以話係同預料之中嘅味道一樣,但係呢個價錢呢個份量絕對係性價比極高。‣ 白子刺身 $148魚卵平時就食得多,白子其實就係魚嘅精巢,據聞營養豐富,女仔食嘅話會滋陰養顏。白子對於我嚟講就係另類嘅海膽,雖然食落去都仲係有淡淡嘅腥味,搭配酸汁個感覺就冇咁明顯,但係我覺得已經處理得好出色,入口即溶。‣ 雜錦天婦羅 $98佢嘅天婦羅食落口唔會好油膩,蝦咬落去都啖啖肉,炸粉唔會話太厚,食落去感覺啱啱好。而我覺得佢最吸引嘅就係擺盤,後面嘅炸扇令天婦羅好打卡able,麵條炸完之後個感覺就好似藝術品咁樣。‣ 千層海膽飯 $298雖然鮨一嘅海膽唔係最好食,但我覺得份量最足、最對得住個價錢嘅就係鮨一。海膽已經算好新鮮好甜,唔會有腥味,再加上吞拿魚蓉,令到成份海膽飯唔會太過單調。而我最鍾意嘅就係鮨一嘅赤醋飯,同平時嘅醋飯食落去真係唔同。我覺得係更加香,畢竟紅醋味道醇厚甘甜,令刺身飯食落去更加有層次。

‣ 白子刺身 $148

‣ 雜錦天婦羅 $98

‣ 千層海膽飯 $298
$300 (Lunch)