2K
2011-04-23 531 views
前身為 After 5 第二舖,依家都轉左手同改名為 King's Belly ~ 原來其中個新老闆係小學同學,世界真係細 ~ 轉手後,內籠略略執過,但都無咩大改動 ~ 食物、環境同服務大致上還可以啦 ~廚師朋友仔誠要我到訪試菜,我當然義不容遲到喇 ~ 但不幸地昨晚生意太好,大部份食材已沽清,所以今次由廚師朋友發牌,有咩好野就攞出黎啦 ~香辣蜆肉炒意粉,另外有香草及洋蔥調味。意粉煮得剛好,乾身無過腍,唔錯。個人偏好食意粉類八成熟,會更嚥靭及更有口感。蜆肉無煮過火,仍有水份及彈牙感,都唔錯。味道微辣、洋蔥亦煮得夠熟,帶出甜味,配起黎夠醒胃,good。安格斯西冷配紅酒汁跟薯菜,脆肉瓜略烤還可以,但係茄子烤既時間要耐好多,真係太生喇,唔夠熟,又乾又實又有草青味,不合格,再切薄一點會更易處理。西冷既厚度比我開既厚,會唔會係廚師哥哥特意加碼比我呢?邊位既脂肪煎得香脆,已帶出濃郁既香味同味道,先係中間切開,見到原來廚師哥哥發牌給我食八成熟,沒問題,就試一試,我一般食三成熟。肉質算鮮嫰,仍有點點肉汁,有好濃郁牛味,加個味道剛好既紅酒汁,不會太咸而蓋過牛本身既肉味,配合得宜,滿意。

香辣蜆肉炒意粉
安格斯西冷配紅酒汁跟薯菜
2011-04-11
香辣蜆肉炒意粉
  • 香辣蜆肉炒意粉、安格斯西冷