2016-04-16
灣仔大街小巷都係食肆,有d小街你平時跟本唔會留意到。但今日行經大王東街就發現原來呢度有一間越菜餐廳。 餐廳其實唔算好大,位置都唔算好多,不過就用上傳統越式餐廳既裝修。餐廳既枱上有多種調味,客人可以隨意使用,調出自己口味。餐牌包括左飯,麵,同埋包,再可配雞,豬,牛其中一樣肉類。另外再跟埋小食餐飲。手斯雞及烤鴨雞油飯飯身呈金黃色,而且表面令身,上面有手斯雞同埋烤鴨。食落口兩者皆無骨,輕鬆易食。雞油飯都幾滑口,有淡淡既香味。焦糖五花腩粘米粉法包本身無諗過揀呢個,因為感覺好似同越菜格格不入,不過食完之後好有驚喜。粘米粉法包除左有五花腩之外,仲見到有扎肉同埋少少蔬菜,都幾豐富。最令我難忘既係個包既口感一流,咬落去外脆內軟,絕無硬既感覺,而且仲會感覺到有汁係法包裡面,十分驚喜!脆薯角估唔到有得揀呢個小食,更估唔到整出嚟係水準之上。薯角表面可以見到鹽粒,食落口幾味道突出,內裡軟淋淋,而且即叫即整,十分香口,有埋茄汁一定仲正!鮮蝦豬肉米紙卷大大件既米紙卷,皮薄餡靚。係表面已經隱約透現裡面大大隻蝦,十分誘惑,忍唔住立即要食!配上左少少醋之後入口,酸酸甜甜,味道和諧。由於米紙卷材料豐富,咬落去口感複雜,但
大大件既米紙卷,皮薄餡靚。係表面已經隱約透現裡面大大隻蝦,十分誘惑,忍唔住立即要食!配上左少少醋之後入口,酸酸甜甜,味道和諧。由於米紙卷材料豐富,咬落去口感複雜,但十分滿足。
咖啡味道適中,不過淡過濃,奶昔入是幾滑。焦糖味可以再突出d同埋奶昔溫度再凍d。
今日既小街之越菜,真係好有驚喜!