好耐無黎呢間位於觀塘既小火焰韓式咖啡廳,今日去開觀塘個頭,就決定黎呢度食個lunch。一如既往,呢度餐牌選擇超多,包括咖喱,拌飯,烏冬,水冷麵,大醬湯粉絲鍋,湯麵,淮山麵,焗泡菜炒飯,甜品等等,免收加一,都幾抵食。跟餐包幾款熱飲,亦可以加錢要小食或特飲,有好多款選擇。如果無記錯,今次應該係第三次黎,上兩次試過烏冬,冷麵,粉絲,淮山麵同甜品。我地今次一行三人黎食,每人揀左一個午餐。温泉蛋燴牛肋拌飯 $58牛肋有大概八舊,有大有細,炆得都可以,個拌飯汁好正,少少甜,辣辣地,夠哂汁撈飯,加埋d温泉蛋蛋汁,紫菜絲同少少泡菜,個飯幾好味。配菜仲有一舊茄子。好惹味既一個拌飯。鰻魚燒蕃茄湯烏冬 $78鰻魚有半塊,分開用碟上,啖啖肉,肉質彈牙,燒鰻魚汁超多,加埋白芝麻粒增添香味,質素絕對合格。連伴碟既新鮮椰菜絲都食得。烏冬份量唔算太多,但係非常滑溜同彈牙,個蕃茄湯好香甜,好濃茄膏,完全唔油,仲加左昆布,粟米粒同白芝麻粒,健康既選擇。大醬黑豚粉絲鍋 $62粉絲鍋用石鍋上,保證熱辣辣。大醬湯可轉豬骨湯底,豬骨湯底好清,居然有胡椒味,粉絲都好滑。黑豚肉有六大舊,用鹽調過味所以微咸,超彈牙脆脆地好正!其他配料

我地今次一行三人黎食,每人揀左一個午餐。
温泉蛋燴牛肋拌飯

温泉蛋燴牛肋拌飯 $58

鰻魚燒蕃茄湯烏冬 $78

大醬黑豚粉絲鍋

大醬黑豚粉絲鍋 $62

粉絲鍋用石鍋上,保證熱辣辣。大醬湯可轉豬骨湯底,豬骨湯底好清,居然有胡椒味,粉絲都好滑。黑豚肉有六大舊,用鹽調過味所以微咸,超彈牙脆脆地好正!其他配料仲有兩塊脆玉瓜,菇菌同芽菜。白飯一碗另上。呢個選擇都幾健康。

跟餐熱飲都有好多選擇,份量大大杯,飲完實飽。凍飲加$3或可再加錢升級飲品。
蜂蜜柚子茶, 蜂蜜紅棗茶, 蜂蜜生薑茶

蜂蜜紅棗茶(中)最唔甜,甜味自然,下沉有好多紅棗塊。
蜂蜜柚子茶(左)甜度適中,柚子味好香,下底超多柚子皮。
蜂蜜生薑茶(右)只有熱飲,甜度較高,咁先可中和生薑既辣味,冬天飲呢個超正,食埋d辣薑成個人暖笠笠。

我地三個人霸左個四人卡位,座位都幾舒服。周日午飯時段超多人,記得早d黎。一路食一路見到電視介紹佢d招牌菜,下次再黎試下先。
2021-03-07
$66 (Lunch)
温泉蛋燴牛肋拌飯
大醬黑豚粉絲鍋