2021-10-05
餐廳:小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖嚟到銅鑼灣呢間幾出名嘅泰國菜黃店食晚飯💛,原來小曼谷泰國美食 @minibangkok 喺九龍城有接近20年歷史,老闆同廚師都喺泰國人🇹🇭 ,銅鑼灣呢間分店夜晚仲時不時有live band表演🎶,難怪吸引到咁多人嚟幫襯啦喺門口已經見到好有標誌性嘅火車頭🚆,餐廳亦充滿泰國氣息,而有一個角落喺擺放咗唱片同樂器,增添咗啲relaxing同好chill嘅感覺🤟✝️小曼谷炒飯 $108呢個飯喺蛋包飯,切開見到加咗蟹柳、蝦🦐、扎肉、豬頸肉嘅黃色炒飯,炒飯香而唔油膩,每啖都食到充滿蛋香嘅蛋塊,食個飯份量都幾大😂,夠3-4個人share嚟食✝️鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞) $99一嚟到果陣只喺見到通菜以為嚟錯咗,準備叫店員換走之前翻一翻個底,原來超多豬頸肉隱藏咗喺啲菜入面🤪,差啲就樣衰咗🙈,馬拉盞炒過好惹味,不過食到最後就有少少油🤏,用鐵板上菜keep住都熱辣辣🔥,好正🤩✝️豬肉碎生菜包 $92用手機掃QR code點菜果陣可以揀辣唔辣,我哋就揀咗小辣🌶,生菜大概有十片🥬,而豬肉碎份量都幾多,每片都可以塞得滿滿,酸酸辣辣
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
喺門口已經見到好有標誌性嘅火車頭🚆,餐廳亦充滿泰國氣息,
✝️小曼谷炒飯 $108
✝️鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞) $99
✝️豬肉碎生菜包 $92
✝️冰洛神花茶 $33
洛神花茶個杯幾特別,好似成個貝殼咁🐚,洛神花茶唔會過甜,解渴解辣一流💦
整體嘢食都真喺幾大份,平址每人百幾蚊都可以食到好飽,銅鑼灣區嚟講算喺幾抵食,喺一個唔錯嘅聚腳點😎