2019-10-10
因為社會運動嘅關係, 呢排好多大商場 星期六日都唔營業, 於是造就咗我去不同嘅小商戶去覓食。 今次就去左近住觀塘碼頭嘅 the hunt Coffees & roastery. 小店位於一座新嘅商業大廈地面, 環境勁大, 感覺摩登闊落, 以海洋藍色為主調, 除咗有廚房之外, 開放式嘅水吧, 可以睇到咖啡師沖咖啡, 重點係 餐廳有自家烘焙機, 每日即場炒豆烘焙, 淨係呢一點都已經有值得光顧嘅理由, 咖啡豆保證新鮮, 現炒現磨, 即係杯咖啡已經比好多連鎖咖啡店好百倍。 Grilled Sea Base烤鱸魚伴南瓜蓉蜜糖紫薯 齋睇賣相就已經覺得十分美麗, 橙色的南瓜蓉配紫色的紫薯再加上白色的鱸魚 , 讓人開胃的顏色 。件鱸魚烤得十分香口, 魚肉鮮味突出, 外脆內嫩。 另外不能夠睇少伴碟的南瓜蓉以及蜜糖紫薯, 南瓜蓉 軟綿清甜, 南瓜味道突出。 而紫薯外脆內軟,加上因為經過蜜糖的烤製, 層次感豐富。 加上咸鮮的三文魚子, 讓整道菜的層次感非常豐富。 Flat White 咖啡豆來自危地馬拉 ,加上熱牛奶的關係,綿滑順香, 口感醇和,拉花靚、花紋細緻更加不在話下。 小店的出品確比更多連
Grilled Sea Base
烤鱸魚伴南瓜蓉蜜糖紫薯
Flat White
咖啡豆來自危地馬拉 ,加上熱牛奶的關係,綿滑順香, 口感醇和,拉花靚、花紋細緻更加不在話下。 小店的出品確比更多連鎖咖啡店出色。