2022-06-02 1329 views
星期五放工去咗北角搵朋友食飯,我哋幫襯咗「小城鎮🏰」,如果唔係街坊未必識嚟😳,因為佢位置喺內街。餐廳裝修行工業風,用上舊式火車模型同復古路牌作點綴🚞,配合返外國小城鎮嘅主題。整體環境舒服,朋友聚會或情侶拍拖嚟呢度都好適合!餐廳定價比想像中平🍽,大部份薄餅、意粉同飯類嘅菜式一百蚊樓下有找;而肉扒就貴少少,但都係講緊百幾二百蚊,而且份量仲要好多!佢設有二人套餐,但想食嘅嘢都不在其中,所以最終散叫。三文魚卡邦尼意粉($98),🍝意粉賣相吸引,麵條偏幼身,口感富嚼勁,兼且非常掛汁。我認為比起所謂專門店嘅手工Pasta更出色!卡邦尼醬汁唔會好膩好黏,偏近忌廉風。面頭散上脆煙肉粒🥓,而內裡就有煮熟咗嘅煙三文魚、煙肉片同雜菌,每啖食落都好豐富。蒜蓉香草焗羊架($168),🐑🍖羊架一客有三件,羊羶味適中,並滲透出蒜蓉香草味,但又唔會蓋過肉味。羊架肉質唔韌,沾薄荷醬食一流🌿!伴菜擺盤好有心思,包括車厘茄、翠玉瓜、西蘭花同椰菜等,全部蔬菜都好清甜。忌廉黑菌牛柳粒($75),小食滿有驚喜,因為無諗過個汁咁惹味,而且同牛柳粒都好夾🤤。牛柳粒有七至八粒,質素唔錯,牛味濃郁兼肉嫩。除咗肉之外,佢仲有好多菇🍄同三色
三文魚卡邦尼意粉
蒜蓉香草焗羊架
忌廉黑菌牛柳粒
忌廉黑菌牛柳粒($75),小食滿有驚喜,因為無諗過個汁咁惹味,而且同牛柳粒都好夾🤤。牛柳粒有七至八粒,質素唔錯,牛味濃郁兼肉嫩。除咗肉之外,佢仲有好多菇🍄同三色椒,而嗰球薯蓉就盡吸醬汁精華。
煙三文魚牛油果醬沙沙多士
煙三文魚牛油果醬沙沙多士($69),店員特別推介沙沙多士🥖,佢話呢款最多人嗌。四件多士為一客,麵包屬正常發揮,少少脆唔乾身。不過重點所在係上面啲餡,煙三文魚粒嘅鹹香🐟同酸酸哋嘅牛油果醬🥑相映成趣。
酥皮湯
酥皮湯,主食可加$48升級做套餐,包湯/沙律、蛋糕同飲品,性價比高👍。好耐無見過酥皮湯呢樣食品,佢無論酥皮定湯嘅部份都處理得好好。酥皮鬆香,無油臆味;而南瓜湯就夠晒熱,不含味精🎃。
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕,跟餐蛋糕三選一🍰,細細件,份量啱啱好,因為已經好飽。芝士層真材實料,所以食落都幾滯,不過唔太甜;但藍莓醬就麻麻哋,應該唔係新鮮果肉。
飲品方面,我哋要咗紅豆宇治抹茶(原價$32)同埋玫瑰綠茶梳打(原價$36),兩杯造型好睇又好飲。🍵前者嘅抹茶同紅豆係最佳拍檔,後者組合看似唔太搭調,綠茶溝梳打係乜玩法,但出奇地無咩違和感,而且玫瑰香突出🌹。
總括嚟講,小城鎮嘅食物出品幾有水準,價錢大眾化,又大大碟😄,難怪在座食客都表現得好滿足。呢度好似仲有Happy Hour優惠,啤酒配小食無得輸,我下次都會再嚟幫襯!
2022-05-27
三文魚卡邦尼意粉