2023-06-30 278 views
一行八人預先訂好位7點45分準時到達就坐。八點前落單。分頭盤前菜主菜甜品餐茶。好似好豐富,看似多選擇。8時20分等了很久竟然有職員過嚟話之前落單嗰啲全部唔記得 (不明白唔記得是什麼意思), 要重新落單。重新落單後十分鐘有職員過嚟話所有餐湯買清,只能要沙律。 頭盤 逐個逐個上,其中四個人叫了一樣的頭盤,竟然分三次上, 前後15分鐘。 七點九食到九點三, 終於來了全台第一個主菜。八個人食飯不斷的等待,主菜逐個逐個你都唔知好唔好意思食。職員完全不足,夠前菜沙律吃完的碗一個半鐘頭之後 都未有人嚟收。咁樣等法,都費事再評論食物質素。唔明點解有咁多人讚好。請檢討。
2023-05-15 453 views
西餐夜🍽️•招牌豬肋骨配薯條🍖賣相睇落好吸引外 而且份量亦相當大 豬肋骨食落肉質好嫩滑 個汁亦做得唔錯 配埋肥仔薯條加沙律菜 呢碟係整體上好高分 必吃推介🧡•酥皮羅宋湯🫕超大塊酥皮湯 入面係濃濃既羅宋湯好飲呀•醬燒牛仔骨配薯角🥩牛仔骨入哂醬燒汁 味道唔錯 仲好滑又估唔到幾唔錯 配埋脆炸薯角 正•朱古力慕絲蛋糕🍫唔太甜 亦不過不失•藍莓芝士蛋糕🍰芝士味濃 但唔會太膩 整體可以餐廳環境好適合傾計 食物質素整體上唔錯 可以再ENCORE
西餐夜🍽️

•藍莓芝士蛋糕🍰
芝士味濃 但唔會太膩 整體可以

餐廳環境好適合傾計 食物質素整體上唔錯 可以再ENCORE

2023-04-09 537 views
今次去左北角呢間小城鎮食lunch😝唔知係唔係平日嘅關係😂去到嘅時候無乜人😯今次叫左個lunch set😆個湯係忌廉蘑菇湯😝好鍾意佢將啲蘑菇切碎左飲嘅時候有少少咬口😝主菜方面 就叫左鮮蜆肉扁意粉💕如果唔鍾意扁意粉既話仲可以轉意粉嫁😆啲蜆肉處理得唔算😆食咗咁多隻 一啲沙都冇👏🏻值得一讚💕另外仲叫咗意大利香草雞肉意粉😆雞肉好香 整體嚟講做得唔錯留意番餐廳只係收現金或者係支付寶😆好彩電話有支付寶😮‍💨😮‍💨
今次去左北角呢間小城鎮食lunch😝

雞肉好香 整體嚟講做得唔錯
留意番餐廳只係收現金或者係支付寶😆
好彩電話有支付寶😮‍💨😮‍💨
2023-03-26 446 views
一間舒服的餐廳,與閨蜜聚會最為適合,沒有限定用餐時間,chat till u leave! 價錢適中,交通方便,鬧市中的隱世小餐廳,餐廳內有火車景,不失為一個打卡點啊!
鬧市中的隱世小餐廳,餐廳內有火車景,不失為一個打卡點啊!
2023-03-22 384 views
北角kfc下找到小城鎮這間餐廳,食物賣相很好,而且也很好吃,用來打卡也不失禮。坐得舒服放鬆,而且是傾談的好地方。老闆是很好人的,價錢也很合理,所以幫襯過很多次。
2023-02-12 570 views
周日4:45pm到達,人較少可隨便坐。點了德國豬手套餐配酥皮南瓜湯、熱咖啡及朱古力芝士蛋糕,份量足夠2人分享(本身細食),埋單$288。酥皮南瓜湯熱度及味道一流,另外,德國豬手配薯蓉、沙律及德國醃菜份量足,惟鹹度極高,已向友善的老闆反映。如可配白粥,與皮脆肉嫩的豬手是最佳配搭。下次會試薄餅、比目魚及牛扒。
周日4:45pm到達,人較少可隨便坐。

下次會試薄餅、比目魚及牛扒。
德國脆皮豬手
2023-02-12
$150 (Tea)
  • 酥皮湯
2022-12-20 683 views
這間小店隱藏在北角鬧市之中。位於明園西街,一個不起眼的地鋪,店內地方不大但裝修雅致,給人舒適,溫暖的感覺。疫情期間幫襯左幾次,已經認識個老闆。可能經濟環境困難,老闆加倍努力,每次去到都見到佢。响度我哋都食過早午,晚餐,佢地嘅食材新鮮,制作認真,值得欣賞。前日突然好想食德國脆豬手,北角唔係好多間有做,只係諗起小城鎮,上打個電話確認有得食,之後馬上行過去。其實佢哋距離我屋企都有D遠,不過要食好嘢就冇計啦!因為去到已經8:00,馬上叫咗我嘅心頭好,好快就上菜,待應好貼心咁問要唔要幫我切開佢,我話好,隻豬手嚟到的確皮脆肉嫩,絕不肥膩。不枉我行15分鐘過嚟食。佢嘅配菜亦絕不馬夫,嗰啲酸菜同我去德國食嗰啲一模一樣,超酸 😅😅證明佢維持原汁原味。可能我哋已經喺最後一台,老闆見我哋食完野飲緊餐茶,仲過嚟表演咗個魔術,都真係幾得個噃!

• 香烤德式豬手
2022-11-28 643 views
搭船去北角食lunch~揾到依間坐得幾舒服嘅cafe裝修簡單~感覺幾舒服~安安靜靜可以傾吓計套餐都好抵食~有:是日餐湯或田園沙律、主菜、飲品叫咗兩個餐~一個要田園沙律~另一個羅宋湯~salad菜都好新鮮~羅宋湯有牛肉粒幾濃小辣地中海海鮮pizza~有:青椒絲、蝦、魷魚、蜆肉、洋蔥粒~pizza底冇茄汁醬~所以係靠芝士搭救唔會咸~pizza厚底餅邊比較乾三文魚卡拜尼意粉賣相好吸引~得一舊細煙三文魚片~份量少D喎~白汁好香好creamy~煙肉片、蘑菇片仲有少許紅蘿蔔絲~再加上炸好嘅煙肉粒好夾叫咗熱奶茶~似係即溶奶茶好甜唔好飲~另外一杯+$4升級即磨咖啡~好濃好香嘅咖啡呀服務都好好~sofa座好舒服同朋友傾計一流
搭船去北角食lunch~揾到依間坐得幾舒服嘅cafe

裝修簡單~感覺幾舒服~安安靜靜可以傾吓計
套餐都好抵食~有:是日餐湯或田園沙律、主菜、飲品

Salad、羅宋湯

地中海海鮮pizza

三文魚卡拜尼意粉
服務都好好~sofa座好舒服同朋友傾計一流
2022-10-30
三文魚卡拜尼意粉
2022-11-24 475 views
小城鎮收工去咗北角周圍行吓,順便睇吓有咩好食,見到間餐廳個名幾特別,見到佢哋餐廳都幾有情調幾特別煙三文魚蜜糖醋沙律好特別嘅菜式,竟然係返沙嘅上面,再加上蜜糖食落清新有甜甜嘅味好好食慢煮羊腿配薯蓉佢哋上台都已經好靚,羊腿超大隻羊羶味極少,薯蓉好好味🤤香煎比目魚扒配荷蘭沙沙醬另外老婆叫咗個比目魚扒,佢哋比目魚扒都超大隻,朱古力曲奇慕絲蛋糕另外我哋再叫多個蛋糕食,佢哋嘅朱古力曲奇,朱古力味濃郁,好好味夏威夷果仁朱古力你愛最有驚喜嘅就係依杯朱古力,夏威夷果仁好好味估唔到小店都可以住得咁如此出色有驚喜的菜式,真係令我喜出望外餐廳嘅環境同埋菜式咁特別當然要支持下啦,又行開北角都會再支持
小城鎮

煙三文魚蜜糖醋沙律

慢煮羊腿配薯蓉
佢哋上台都已經好靚,羊腿超大隻羊羶味極少,薯蓉好好味🤤

香煎比目魚扒配荷蘭沙沙醬
另外老婆叫咗個比目魚扒,佢哋比目魚扒都超大隻,

朱古力曲奇慕絲蛋糕

夏威夷果仁朱古力
你愛最有驚喜嘅就係依杯朱古力,夏威夷果仁好好味

2022-11-16 395 views
🍁好chill嘅西餐廳🍁-呢間西式餐廳喺北角 入邊裝修幾靚 幾有外國feel而且啲嘢食都唔錯 有意粉pizza同扒 又唔貴老闆幾好人 一定會再嚟食架!-🐟香煎比目魚配荷蘭莎莎醬 $128比目魚外皮煎得好香脆 肉質好軟淋 😛唔會腥 荷蘭莎莎醬清清地 幾特別 同比目魚好夾😎-🍖香烤脆皮豬手配酸菜及薯蓉 $208豬手皮烤到好脆 切落去crack crack聲 😗超級大隻 好多肉 食到好飽 肉質juicy 唔會乾 豬手加埋薯蓉咁食 可以中和返佢嘅咸味🤓-🍲酥皮湯 +$48 跟餐個湯係羅宋湯 好足料 少少辣 幾惹味 加埋酥脆嘅酥皮 不知不覺就飲晒😂-🥗蟹柳粟米蛋沙律配自家沙律醬 $62沙律有好多蟹柳 同埋粟米 啲菜夠新鮮 自家製沙律醬嘅味道都好好食😆-🍹百花園水果茶 $52酸酸甜甜 有士多啤梨火龍果檸檬同埋橙 飲落好暖 好舒服☺️-🧋百香果綠茶爆珠梳打 $33百香果唔會太酸 加埋啲爆珠 好清新而且幾特別🤣-🍰藍莓芝士蛋糕 芝士味濃郁 有口感 個餅底都唔錯🤩-📍小城鎮北角明園西街2-6號
🍁好chill嘅西餐廳🍁
呢間西式餐廳喺北角 入邊裝修幾靚 幾有外國feel
而且啲嘢食都唔錯 有意粉pizza同扒 又唔貴
老闆幾好人 一定會再嚟食架!

🐟香煎比目魚配荷蘭莎莎醬 $128

芝士味濃郁 有口感 個餅底都唔錯🤩
📍小城鎮
北角明園西街2-6號
2022-11-09 226 views
-小城鎮🍽-酥皮南瓜湯好耐冇飲過酥皮湯了!酥皮烘到勁香脆少少焦咁係最好味😋再將酥皮浸落個南瓜湯度咸咸地又甜甜地😍-烤雞沙律 $68烤雞勁大塊🫢其實食完呢個沙律🥗已經爆左一半因為超大份🤣-墨汁海鮮燴飯 $89平時多數食墨汁意粉但原來食Risotto係更加creamy仲要拉哂cheese咁😍而墨魚圈又勁林👍另外個3隻青口特別加左茄汁令到本身好膩既墨汁飯又開胃反🤣-辣肉腸Pizza $98小編覺得辣肉腸就偏咸左少少對比起其他餐廳但個蕃茄芝士醬汁係ok既😉-藍色多瑙河/榛果咖啡多瑙河係有氣既Lemonade加埋爆爆珠好gur 勁refresh🫢榛果咖啡就正常個榛果都幾出😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 北角明園西街2-6號明苑中心地舖-
小城鎮🍽

藍色多瑙河/榛果咖啡

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
📍地址: 北角明園西街2-6號明苑中心地舖
2022-10-22
前排放工同朋友揀左間西餐廳食飯,位置都好近地鐵站,環境都好舒服,Menu選擇都好多,有牛扒、意粉、pizza、小食,All Day Breakfast等,今次都叫左幾款野食黎試下酥皮湯據聞餐廳最出名既係酥皮湯,是日餐湯係意式雜菜湯,入面都有好多料,酥皮酥脆帶牛油香,值得一試蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬 $62前菜就叫左一個沙律同朋友Share,沙律菜好新鮮,自家製沙律醬甜甜地食落好開胃香煎比目魚配荷蘭沙沙醬 $128兩款主食小編鐘意呢款,比目魚外皮香脆魚肉嫩滑,配荷蘭沙沙醬甜甜酸酸好開胃西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁 $168蒜香味較濃,口感比較扎實,旁邊既伴菜都好豐富,薯蓉入口綿滑熱百花園水果茶 $52夏威夷果仁鮮奶咖啡 $36餐廳都有好多特飲選擇,熱百花園水果茶甜甜酸酸好開胃,鮮奶咖啡果仁味香濃

酥皮湯

蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬 $62

香煎比目魚配荷蘭沙沙醬 $128

西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁 $168
蒜香味較濃,口感比較扎實,旁邊既伴菜都好豐富,薯蓉入口綿滑

熱百花園水果茶 $52
夏威夷果仁鮮奶咖啡 $36
2022-10-27 121 views
蟹棒粟米蛋粒沙律$62+1沙律菜新鮮又爽口,份量好多超抵食,自製沙律醬都好好味。紅酒燴牛尾$118+1女士們,真系唔好錯過燴牛尾,牛肉肉質嫩口,而且近骨位啲筋勁多又燴得好淋,滿滿的骨膠原,呢個真係必食,推薦招牌豬肋骨配薯條$188+1豬肋骨焗得好香,半肥瘦肉質好軟,醬汁又整得唔錯,大大份豬肋骨每位跟餐加$48可升級配餐湯+飲品+甜品(如情侶用餐,建議加一份就好,因份量真系好大份)酥皮羅宋湯有啲牛肉粒,個湯酸酸甜甜又有少少辣,十分開胃,酥脆夠鬆脆,一定要飲。榛果咖啡 跟升級套餐再加$12大大杯,榛子味又滑又香,唔會太甜。紅豆宇治抹茶 跟升級套餐再加$10抹茶味清清地,紅豆又夠腍,都唔錯。藍莓芝士蛋糕 芝士蛋糕質感夠實淨,味道都唔錯。餐廳裝修有特色,座位寬闊,職員友善
蟹棒粟米蛋粒沙律$62+1
沙律菜新鮮又爽口,份量好多超抵食,自製沙律醬都好好味。
紅酒燴牛尾$118+1
招牌豬肋骨配薯條$188+1
酥皮羅宋湯
榛果咖啡 跟升級套餐再加$12
大大杯,榛子味又滑又香,唔會太甜。
紅豆宇治抹茶 跟升級套餐再加$10
抹茶味清清地,紅豆又夠腍,都唔錯。
藍莓芝士蛋糕
芝士蛋糕質感夠實淨,味道都唔錯。
餐廳裝修有特色,座位寬闊,職員友善
2022-10-24 104 views
呢間北角既餐廳平時行過未必留意到,但其實佢地點方便,就係新都城百貨行前D,入面好有歐陸氣色,好多火車擺設,係個三五知己或家庭去既好地方。酥皮南瓜湯! 塊酥皮牛油味又香又鬆脆,D湯熱辣辣好正,酥皮浸湯好滋味!蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬超大份,同埋真係fresh因為好多蔬菜,初頭以為黃色粒係薯仔但原來係菠蘿! 每樣食材都新鮮開胃,食完唔會膩!10oz 安格斯肉眼扒配薯條,7成熟,熟度岩岩好冇血!肉質腍,外皮微脆,點埋燒汁好好味! 份量足夠而且個厚度好有口感,滿足! 地中海海鮮pizza,超足海鮮料,有肥美大蝦,又有大大個魷魚圈,佢唔係厚批但又唔係薄脆,個厚度都幾適中。 蜜桃爆珠梳打同埋芒果爆珠梳打,好靚望落雖然一樣樣,但聞起就有好香桃/芒果味,有好多爆珠,爽快既口感,不過都較甜,小朋友應該鍾意多D。

• 酥皮湯
  • 10oz安格斯肉眼扒配薯條
2022-10-23 114 views
小城鎮地址: 北角明園西街2-6號明苑中心地舖電話: 31532972==================係海島海濱看風景行了大半日,沿路走到北角一帶,晚上索性在附近食晚餐。因肚子餓得咕咕作響,點豐盛的食物酥皮湯重牛油香,湯是羅宋湯湯,酥皮層可以用手撕下吃,不沉湯便不會影響口感。綿綿朱古力,是有綿花糖溶了一齊,甜香朱古力令人幸福呢!無糖茉香茶芳香。三文魚沙律,煙三文魚鹹香肥美豬肋骨是女朋友最愛,bbq sauce 滋味,一大條肋骨子好咬,伴有炸薯條,兩大件好大碟點了紅肉我自己個碟主菜就要了白肉海鮮,煎比目魚醃得香,喜歡魚柳是連魚皮一起煎至香口。
小城鎮

地址: 北角明園西街2-6號明苑中心地舖
電話: 31532972

==================

因肚子餓得咕咕作響,點豐盛的食物

三文魚沙律,煙三文魚鹹香肥美