難得去到將軍澳,當然要去下好出名既文青台式料理店--桂花小幸。大概8pm去到,門口仲有唔少等緊位既客人唔算等得太耐,都ok既入到去會覺得裝修唔錯,燈光令人覺得好舒服,係文青聚會既好地方~我地點左牛肉麵、魯肉飯、三杯雞、雞翼三盛牛肉麵(紅燒湯) $68呢間店其中一個招牌菜~三盛係指腱心牛肉、牛腩同埋牛丸。湯底有四款選擇:養生清燉、紅燒、蕃茄、麻辣牛肉湯,我地今次試左紅燒湯,湯底清甜,唔會搶左牛味之餘又夠香!腱心牛肉、牛腩都好夠味,至於個麵底軟硬度剛好👍鹽酥雞扒滷肉飯 $58滷肉飯較為健康, 瘦肉嘅比例比較多, 口感因而欠豐富, 另外鹹味亦不足, 令到整個滷肉飯較為遜色, 如果可以加上肥瘦適中嘅豬肉會更加好。鹽酥雞都有同樣既問題,就係咸味唔夠,另外如果可以更加熱就好啦 !煲仔塔香三杯雞 $48又係招牌菜呀~雞既味道濃郁~亦都好嫩滑,如果中意食正宗台式三杯雞既朋友可以一試!桂花雞翼(3隻) $23金黃色同鋪滿桂花糖既炸雞翼,加上桂花糖漿。入口外脆內嫩,桂花既甜味更加帶出雞翼既鮮味,呢道菜絕對會令你對桂花同雞翼呢個配搭另眼相看。水晶抹茶拿鐵$28唔同既飲品店會有唔同既奶同抹茶既比例,所以個人覺

我地點左牛肉麵、魯肉飯、三杯雞、雞翼

三盛牛肉麵(紅燒湯) $68

鹽酥雞扒滷肉飯 $58

煲仔塔香三杯雞 $48
煲仔塔香三杯雞

桂花雞翼(3隻) $23
桂花雞翼(3隻)

水晶抹茶拿鐵$28
唔同既飲品店會有唔同既奶同抹茶既比例,所以個人覺得抹茶拿鐵每每就係令人期待既飲品。桂花小幸既抹茶拿鐵係以抹茶香較奶味重岩晒我口味呀~再加上配有水晶,增加口感,絕對推薦比大家
水晶抹茶拿鐵

芝士奶蓋鐵觀音$26
鐵觀音茶味好香,但係同芝士配搭之下茶味稍微顯得較淡。由於我好中意飲芝士奶蓋茶,所以呢杯茶香如果稍濃既話就係我6月最愛既飲品啦~厚厚既芝士奶蓋絕對會令人齒頰留香值得一試。
芝士奶蓋鐵觀音
2019-06-24
Waiting Time
16 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
煲仔塔香三杯雞
桂花雞翼(3隻)
水晶抹茶拿鐵
芝士奶蓋鐵觀音