2022-08-22
將軍澳潮州打冷野,只諗起一間就係陳儀興,食物非常大份非常地道同價錢大眾化,o係將軍澳站A2出口右邊過馬路再直行,第一個街口右轉,住宅嘉悅隔離,有格局既裝修,有圓枱同方枱,樓底非常高,當日去到都滿滿地座但唔會好嘈。一入座職員會好細心問要飲咩茶,職員介紹左呢度必食既滷水鵝同蠔餅,真係一定要嗌!超好食!滷水鵝片$158份量非常多,鵝肉嫩,鵝肉中間帶有少少透明根腱腱,滷水味唔算重,反而可以食到鵝肉本身既味道,無得彈!潮州蠔餅$85即炸蠔餅,非常細心,因為有朋友遲到,職員等埋位朋友先上埋蠔餅,蠔餅非常酥脆,仲有粒粒拇指咁大既蠔(出面個d通常只係手指尾咁大),加上係佈滿成個蠔餅既蠔,超級好食!呢度既蠔餅贏晒出面成條(廟)街。老火燉湯$68參鬚烏雞龍眼肉燉湯,有屋企媽鎷用心用時間燉湯的味道,火候料足,有朋友住附近,有時都會就咁外賣一個燉湯,補一補。仲有其他款既燉湯,每日都有得揀,唔怕悶。凍食黃油烏頭 $188選材為非常出名既元朗烏頭魚,有晒招牌認証,之前買過都百幾蚊條,呢度開埋仲有普寧醬都係百幾蚊,很抵食。烏頭魚肉質清甜幼嫩,無泥味,點普寧醬一開始覺得好咸,但越食越滋味,上癮。埋單仲有8折,原來星期
只諗起一間就係陳儀興,
食物非常大份非常地道同價錢大眾化,
一入座職員會好細心問要飲咩茶,
職員介紹左呢度必食既滷水鵝同蠔餅,真係一定要嗌!超好食!
滷水鵝片$158
潮州蠔餅$85
老火燉湯$68
凍食黃油烏頭 $188
埋單仲有8折,原來星期一至四9點後宵夜時段有折,驚喜😍下次一定會再黎,有朋友住附近,外賣打冷係屋企打機睇波就啱晒。
Video