2023-09-17
🇭🇰✨將軍澳南海濱台式高質點心專門店之後同朋友食過一次中午,覺得幾好食,今次試下晚餐~餐廳名幾得意,叫「得閒飲茶」”DHYC”,啱哂鍾意食點心嘅我哋~餐廳有分室內同室外用餐區,今次揀咗坐室外梳化椅,可以一路食一路欣賞海景~佢哋仲係寵物友善嘅餐廳,毛孩家庭可以帶屋企毛孩一齊嚟啊🐕呢度既茶類選擇多,有多款熱茗茶同冷泡茶選擇,我地叫咗香片。(每人茶位 $15,香片另加 $12)① 鍋貼蝦多士 $68🔹多士炸到金黃香脆,同爽口彈牙蝦滑嘅比例係一比一,配懷舊雜果沙律醬,中和油膩感② 蘿蔔絲酥餅 $42🔹千層酥皮酥脆鬆化,充滿牛油香氣,包住滿滿清甜爽口嘅蘿蔔絲③ 鵪鶉蛋松露燒賣 $55🔹呢個係心機之作,鵪鶉蛋呈軟心效果,豬肉燒賣充滿松露香味④ 小籠包 $48🔹皮薄餡靚,飽滿多汁⑤ 焗叉燒包 $38 (3個)🔹菠蘿包皮薄脆,塞滿叉燒餡⑥ 蝦餃 $42🔹蝦肉爽彈,皮略厚⑦ 牛肉球 $38🔹牛肉比例比麵粉多,超級爽彈⑧ 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48🔹鮮魷爽口彈牙,粉絲吸晒蒜蓉汁,充滿蒜香味⑨ XO醬炒腸粉 $78🔹腸粉滑身,加入了香濃XO醬,炒得好惹味①⓪ 自家綠豆沙 $64🔹口感濃稠,綠豆打磨得好細緻,口
✨將軍澳南海濱台式高質點心專門店
① 鍋貼蝦多士 $68
② 蘿蔔絲酥餅 $42
🔹千層酥皮酥脆鬆化,充滿牛油香氣,包住滿滿清甜爽口嘅蘿蔔絲
③ 鵪鶉蛋松露燒賣 $55
🔹呢個係心機之作,鵪鶉蛋呈軟心效果,豬肉燒賣充滿松露香味
④ 小籠包 $48
🔹皮薄餡靚,飽滿多汁
⑤ 焗叉燒包 $38 (3個)
🔹菠蘿包皮薄脆,塞滿叉燒餡
⑥ 蝦餃 $42
🔹蝦肉爽彈,皮略厚
⑦ 牛肉球 $38
🔹牛肉比例比麵粉多,超級爽彈
⑧ 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48
🔹鮮魷爽口彈牙,粉絲吸晒蒜蓉汁,充滿蒜香味
⑨ XO醬炒腸粉 $78
🔹腸粉滑身,加入了香濃XO醬,炒得好惹味
①⓪ 自家綠豆沙 $64
🔹口感濃稠,綠豆打磨得好細緻,口感好滑順,加入咗臭草、陳皮,不過略甜
📍DHYC Dimsum Restaurant
將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖