2024-02-07 673 views
𝚂𝚑𝚊𝚗 𝚂𝚑𝚞𝚒 𝙿𝚘 | 𝙲𝚊𝚛𝚝 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎𝚜🍜💛最高5分👇🏻味道:👅👅👅👅.5環境:👅👅價錢:👅👅👅👅回頭率:👅👅👅👅.夜繽紛咗咁耐條街都係得小貓三四隻,但呢間車仔麵店去到凌晨時分都仲人龍不絕😳⁉️時至凌晨1點幾,身處旺角但想食宵夜嘅Level達到💯,上網Search嘅時候咁啱碌到文記,覺得好掛住佢嘅味道,就把心一橫決定搭的士去食!相信喺香港住咗咁多年嘅大家對文記車仔麵一啲都唔陌生,因為單單喺福榮街佢就有四間舖頭,而佢亦第一間米芝蓮推介嘅車仔麵店🌟呢度叫車仔麵同一般餐廳唔同,要排隊直接向廚房點餸,買完先有得搵位,別有一番風味👅🍜五淨餸🌶️($67)叫嘅時候唔知點解姐姐冇問我係咩湯底,淨係問辣唔辣😂但食得出個湯好香甜,有瑞士汁嘅香味,另外加咗麻辣,簡直係昇華咗個湯底😍不過壞處係食完會好口渴,大家記住唔好慳嘢飲錢🤣👉🏻👉🏻🍗瑞士雞翼($15)大大隻、色澤靚又夠香👍🏻十分入味,肉質都好嫩滑,明白點解瑞士雞翼可以成為十大招牌😋😋😋👉🏻👉🏻🦑自製墨魚角($14)本身以為係就咁一嚿墨魚,點知原來係類似魚皮餃嘅皮包住墨魚~覺得個食感好特別,而且又好食!👉🏻👉🏻🥟自製韭菜餃($13)唔需要好多字
𝚂𝚑𝚊𝚗 𝚂𝚑𝚞𝚒 𝙿𝚘 | 𝙲𝚊𝚛𝚝 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎𝚜🍜💛

最高5分👇🏻
味道:👅👅👅👅.5
環境:👅👅
價錢:👅👅👅👅
回頭率:👅👅👅👅

🍜五淨餸🌶️($67)
五淨餸

👉🏻👉🏻🍗瑞士雞翼($15)

👉🏻👉🏻🦑自製墨魚角($14)

👉🏻👉🏻🥟自製韭菜餃($13)
唔需要好多字描述,因為皮薄餡靚,十分好食,當之無愧嘅招牌!

👉🏻👉🏻🐣辣汁雞軟骨($15)
好少有車仔麵配雞軟骨,食落都唔錯,但覺得可以再入味啲~

👉🏻👉🏻🥬通菜($10)
咁夜食好有罪惡感,決定Skip咗澱粉質叫菜底(應該冇分別🤣)。啲菜唔會老,索晒啲湯底好好食😋另外偷食咗朋友幾條麵,都好索湯👍🏻👍🏻👍🏻

邊食嘅時候餐廳播緊星爺嘅唐伯虎點秋香,本身嘢食已經好高質,電視撈飯仲正,邊食邊笑🤣🤣🤣聽講日頭嚟條龍會排到街尾,大家不妨試吓喺夜闌人靜少啲競爭對手嘅時候先嚟食啦!
🧑‍🍳 文記車仔麵 (福榮街)
📍深水埗福榮街121號地舖
📍 深水埗福榮街109+115+123號地舖
2024-02-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
五淨餸
  • 車仔麵