2018-06-05 52 views
今日同屋企人去咗北角,已經覺得有少少唔同左,附近開始起晒高樓大廈,聽講仲有啲單位係四萬蚊一呎。我哋去咗北角地鐵站附近一個商場,裏邊有一間食火鍋小炒嘅餐廳。一入到去我已經覺得佢嘅格調好高檔,每一班打邊爐嘅人都有卡位坐,我哋四個人錯左係一個屏風旁邊,有一張點嘢食嘅菜單我哋開始慢慢揀款式都幾多前後有兩頁,仲好大張,仲有份聖旨添。我哋面前仲有幾份配料,包括青瓜酸菜、花生同埋腐皮條。全部酸酸辣辣,調一調味,零舍開胃,好少何現在打邊爐前可以食到呢啲前菜。朋友忍唔住已經叫咗支啤酒,都好夠冰凍。之後我哋個火鍋叫咗椰子雞鍋,呢度嘅椰子雞同其他店的好唔同,首先淨係個賣相已經夠晒吸引,裏面啲椰子肉批成一條條,堆成一個塔咁樣,而且仲有椰青原隻上,啲椰汁倒晒落去夠晒清甜,忍唔住飲咗幾啖剩返低嘅椰汁,好清涼呢。我哋仲叫咗好多唔同形式唔款式的配料,有烏冬、唔同餡料嘅水餃、海鮮拼盤同埋呢度比較有特色嘅鹹蛋炸響鈴。全部都好好食呀,尤其個炸響鈴好大件!但係放入水裏便唔夠4秒鐘,就已經可以食得啦。金黃色嘅外表,配上一粒粒的鹹蛋黃醉,增加口感,浸入清涼嘅椰子水,好特別呢。

我哋仲叫咗好多唔同形式唔款式的配料,有烏冬、
唔同餡料嘅水餃、
2018-05-30
$400 (Dinner)