2018-07-22 173 views
啱啱過完大海,喺上環信德碼頭落船,同屋企人諗住普普通通搵間酒樓食下飯。見到酒樓門口個牌寫住二十週年誌慶,好多餸菜都有優惠 ,仲要有188蚊嘅原盅佛跳牆, 真係一啲都唔普通!坐低之後,見到啲杯杯碟碟都好靚,有曬花紋,好似宮廷嘅感覺。仲要食埋宮廷菜 - 佛跳牆, 仲唔係皇室的享受。仲有好多款菜色都想揀,而且都好抵食 第一碟餐前小食係五香牛,每塊切得大小適中,厚薄均勻,牛滷得相當入味。主打佛跳牆出場啦,一打開個蓋已經迫晒啲香味出黎,材料豐富,有鮑魚、花膠、雞腳、乾瑤柱、冬菇、遼參等等,湯頭清甜,令人想一嚐再嚐。跟佛跳牆餐送叉燒煎蛋飯,唔好以為普通嘅「佬飯」,其實一啲都唔普通,啲叉燒肥美肉嫩,係谷飼豚肉,而且一塊過,之前蘇施黃都有介紹過嘅「等你哋自拿碗碟來外賣$20叉燒飯」,就係呢個啦!秘製銅盆雞: 相信唔係咁多地方有得食, 所以喺餐牌見到,難得梗係要試一試,上碟前先要用個爐熱一熱去先,再用錫紙包住,上檯嘅時候先至打開錫紙,可以完全保留住雞嘅香味同埋醬汁味道喺銅盆之中,雞肉鮮嫩滑溜,加上有乾蔥蒜片等材料,令雞件更加香噴噴。甜品方面,我哋叫咗個鮮忌廉香芒卷,外面係芒果糯米糍嘅質地,上面有椰

仲有好多款菜色都想揀,而且都好抵食

五香牛

原盅佛跳牆

谷飼豚肉叉燒飯

秘製銅盆雞

鮮忌廉香芒卷

甜品方面,我哋叫咗個鮮忌廉香芒卷,外面係芒果糯米糍嘅質地,上面有椰絲,入面係芒果布甸咁嘅質地,中間有一層cream,多重口感,而且唔會太甜,味道超正!

蕃薯糖水

之後仲有蕃薯湯水送添,蕃薯又甜又粉,糖水薑味十足,

食完飯仲對個佛跳牆再三回味,下次一定要返去再試!
2018-07-09
五香牛