2020-01-02
今天特意去試一試以米芝蓮一星作主打的拉麵,早知道一IFC食野一定好多人,所以一早睇定有無得online 取票排隊,可惜門口說有,但App 中卻找不到,不知如果回事?中午12點正到門口,已經有約20在門口,要等太約6張2人枱,一個人來吃應該可以快點取到枱。鋪頭不算大,可以坐最多50餘人。等了約20分鐘就有位置,已經快過間好難食的kiki麵好多。我點了最出名的貝汁醬油拉麵和吉列芝士豚肉棒,點完不夠3分鐘就上菜。一來到就覺得麵很細碗,幸好叫了小食,不然一定不夠食。湯沒有照片般深色,將d醬同湯撈完之後,覺得有點油。不過如果鐘意濃味ge應該不會十分喜歡, 因為個湯都幾清,但不是十分鮮。麵煮得剛剛好,不會太軟,但我估有d人會嫌硬。吉列芝士豚肉棒就好大條,芝士味不是特別濃,好普通。我覺得伴碟個沙津菜仲好食。