2017-06-13 72 views
之前在銅鑼灣登龍街話有間日本米芝蓮拉麵店開張,就起豚王隔離。拉麵呢家嘢我不嬲都係心頭好,所以想試好耐,不過又怕要怒排隊。今日同陳小姐見到得幾個人排,咪走去試下。頂,原來係一個大大伏!排緊隊嗰時,望住店裏面個電視介紹間店,個店主原來之前做fashion,09年先轉做拉麵,大家已經有少少不詳預感😨😨😨。睇埋個餐牌,得兩味 ー 醬油和鹽味。個醬油仲話起和歌山醬油廠特別製做來配合佢地,都吹到好大。不過再睇,鹽味拉麵配橄欖醬,醬油拉麵配黑松露醬,又係嗰d騙鬼佬fusion手法,真係識食的人都心知更不妙!!我同陳小姐各自選左鹽味同醬油味,每人加多隻蛋添,每碗要成$113。一入到去個侍應就話要先俾左銭先,而且無得後加。我多口講句要俾銭先,唔通怕碗麵難食到唔俾銭咩,點知後來真係發現開口中,呢個已經係後話。原來入左店、俾左銭仲要等。成間嘢bar台格局,大家睇住廚師煮麵,有個幫手同佢"拾馬",另一個靚仔在一旁專做豚肉飯。安排左坐起個靚仔師父附近,坐底後見到人人一塊膠盤在台面,以為咁樣好整齊,我就覺得去左大家X或大X活食快餐一樣,多左嚿魚。望一望個靚仔帥父,正在攞左五六嚿豚肉粒岀來,跟住用燈熗燒d肉粒,之後

安排左坐起個靚仔師父附近,坐底後見到人人一塊膠盤在台面,以為咁樣好整齊,我就覺得去左大家X或大X活食快餐一樣,多左嚿魚。望一望個靚仔帥父,正在攞左五六嚿豚肉粒岀來,跟住用燈熗燒d肉粒,之後起電飯煲攞少少飯岀嚟,放落個碗一邊,正常打散弄鬆d飯後,竟然又將d飯再弄到實的的成一團?!當然呢個行為完全為好睇,然後將嗰幾嚿肉粒,好似做手術咁一嚿一嚿放上去,最後淋汁。我馬上同陳小姐你眼望我眼,心裹面不其然説岀一句:"死,今次大檸樂!"

估唔到一碗拉麵要等咁耐,個師父好似起另一個次元做嘢咁,平常人用一秒的東西,佢應該要兩三秒先做到。見到佢一次過做四碗麵,應應該有得食啦呱。點知係俾之前、之前前、之前前前的人,吓,頭先入嚟已經懶有系統攞我地兩個張飛,原來有嚴重時間差,俾呀師父彫龍彫鳳做表演,再唔怪得知d鬼佬buy。

再等左一段時間,已經唔係好想食,個拉麵就嚟。我個鹽味湯底顏色好清,望去陳小姐嗰碗醬油d色點解同我一樣色,咁一係真高手真好味,一係兩碗難食到無論。第一口當然係試個湯底,吓,清到趨近無味,再一口喝陳小姐個湯底,吓,個醬油味淡到呢。唔怪得知有d食評讚個湯底清,真係清到無味。盼有一絲希望去撈埋個橄欖醬睇下有無好轉,點知仲難食,好似橄欖味熱水,陳小姐仲可憐,黑松露熱水。個麵無乜特別,幼條冧身,配上呢兩味熱水湯底,一絶,係絶望個絶。我食到第三口麵後,點都再食唔落口。唯有食埋嗰一千零一條淡味筍,又係懶有藝術咁條筍身彫絲,咁唔該攪返條筍有味先去玩。最後食隻蛋,一樣唯一有味的東西,多謝晒,我地唔會再來。

之後,行返過隔離豚王再食過。
鹽味拉麵
醬油味拉麵
2017-06-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)