2017-09-01 974 views
試過幾次又一城間安南,好好食!知道佢哋有一間副線安南小館响元朗Yoho Mall, 去開搵朋友就約埋一齊試!都幾唔錯woh, keep 到水準。不過可能呢間地區問題,啲嘢係平啲但細碟啲。不過份量少就可以試多啲唔同嘢 lo! 今次我哋4個人食到超飽 餐廳落單時推介我哋飲呢個越式清補涼。佢話係越南師傅特別調配嘅,有熱有凍,係必點飲品!清補涼大家可能都有喝過,但這杯冰凍越式清補涼為我帶來驚喜,薏米、蓮子配上涼粉,加上龍眼肉,實為消暑佳品。豬頸肉經過炭燒,火口剛剛好,肉邊有微許燶,但增加了香口度。沙律頗新鮮。份量充足,軟殻蟹香脆,米紙卷皮薄,不黏牙。配料充足,點上特製醬汁更好吃。本身不太好涼瓜,只覺得沖繩涼瓜能放入口。但這份涼瓜炒蛋,吃了一口後,竟有著沖繩的質素,有點驚喜。這個香蔥雞有點似海南雞但有蔥味,不過不失。咖哩牛筋腩份量足,牛筋腩夠軟,薯仔十分好吃,配上法包十分開胃,我們也忍不住加點白飯。最後當然唔少得甜品。我哋揀咗芒果薄餅。薄餅上面嘅係椰子雪糕,雪糕好香滑,甜品不太甜很好。

越式清補涼

炭燒豬頸肉沙律

軟殼蟹米紙卷

金蒜涼瓜炒蛋

這個香蔥雞有點似海南雞但有蔥味,不過不失。

堤岸香蔥雞

南越咖哩牛筋腩配法包