2019-12-14 829 views
元朗 YOHO Mall 內的安南小館,最近推出新的散點餐牌,新增了好些越式飯麵及自選湯粉,而小食、沙律價錢比之前更相宜,性價比不俗! 兩兄妹每個月都有一次到 ToysRus 買玩具的機會,這一般在週末進行,但由於媽媽與玉仔姨姨旅行關係,今個月提早在週中進行。早到關係,小館氣氛清靜舒適,還真讓人想起2018年嵋港渡假的開心時光! 天氣怪冷的,我們被越式套餐中的2人套餐 ($288) 吸引了:內容包括兩杯越式特飲、前菜拼盤、堤岸香蔥雞、蘿蔔時蔬,另包兩碗油飯或絲苗飯,馬上點了一份,再加一個單人晚餐、一份沙律,已經夠吃了。前菜拼盤先上,內容包香脆不膩的春卷、牛油雞翼,以及超好味的炭燒豬肉米紙卷各兩件,配上散點的清甜椰青 ($38@),令人滿足極了!另外散點了一份柚子鮮蝦沙律 ($58),酸酸的醬汁十分開胃,為之後的主菜作好準備。這晚最豐富的,是2人餐的堤岸香蔥雞:雞件肉嫩滑溜又不會過鹹,吃時可點上沙茶醬/辣椒醬,更添風味;配上兩兄妹大愛的香馥油飯,吃得非常滿足~2人餐也包括一份蘿蔔時蔬,份量不少呢!俗話有云「冬吃蘿蔔夏吃薑」,清甜無渣的蘿蔔,正適合現時外寒內燥的體質,難得味道又好,一家人都

2人餐也包括一份蘿蔔時蔬,份量不少呢!俗話有云「冬吃蘿蔔夏吃薑」,清甜無渣的蘿蔔,正適合現時外寒內燥的體質,難得味道又好,一家人都開心共享。

最後是一人餐的越式咖哩牛筋腩配絲苗 ($88),別被紅艷艷的醬汁騙到,其實這咖哩一點不辣,連Chloe也可以吃到;中間的牛筋腩炆得軟腍,撈飯吃甚為可口。晚餐餐飲可選桂圓百花蜜、鹹檸檬特飲、菠蘿梳打、青檸冰茶或熱青檸茶,選擇也不錯~

又是早到優惠,食物都很快上檯,開餐前也來一張合照吧。越南也是個想重遊的地方,但時間是不夠了... 所以改吃一頓越南菜也好。同樣,大家如有心想約甜魔家吃飯的話,也希望多選中國或亞洲菜啊。
2019-11-27
2020-05-21 11 views
之前嚟過依度食拎咗一張, $50現金券,只要消費夠$100就可以用,非常抵食吸引。個撈檬好鬼好食😋好refreshing 非常清新。 牛油雞翼亦都,非常香口juicy,不過個海南雞飯就麻麻地啲雞比較老,不過重點最後又送多$50張優惠券過嚟。
牛油雞翼
海南雞飯
春卷雞翼撈檬
牛油雞翼
2020-05-20 7 views
從來無寫過食評,但係太失望啦,一定要分享。咖喱牛腩湯河幾唔錯,但係額外加錢叫嘅招牌蒜蓉牛油雞翼,完全冇味,同相片爭好遠。最嬲係 A la cart 叫咗個炭燒牛肉沙律,成碟只有三四塊牛肉,肉質仲要勁奇怪,應該加咗好多梳打粉,咁樣收人$58!仲話特價,嬲咗!無!下!次!
從來無寫過食評,但係太失望啦,一定要分享。

無!下!次!
Yoho四處都勁多人,偶然又想食下越南野,等左10幾分鐘,3個人食,點了招牌的提岸香蔥雞飯,安南招牌火車頭,牛油雞翼豬皮絲煎蛋飯和炭燒豬肉米紙卷,仲有個越式清補涼。無論食材烹調都很有心機很高質而且而家還有優惠券,真心推薦呢一間
2020-05-11
2020-04-18 175 views
小編一家人已惠顧貴越式餐廳數遍,食物質素尚可接受,品嘗了較出名的提岸蔥雞、咖喱豬扒湯河,也點了一些小食,如牛油雞翼。但貴餐廳相比同場越南餐廳錦麗牛肉粉,味道稍遜色,故希望公司能提升食物質素。服務方面,員工態度欠缺積極,較散慢,服務效率也較慢。儘管有同顧客打招呼,有禮貌,但服務質素仍有待改善。我們要求員工幫我們下單,已舉了手多次,有一段時間,但無人有反應,只是望了一眼便算,故態度稍欠積極,希望公司能加強員工服務效率這方面,給客人對公司有良好的形象。唯貴餐廳環境挺舒適,很寬敞,氣氛和諧。

唯貴餐廳環境挺舒適,很寬敞,氣氛和諧。
2020-04-08 177 views
本身打算食對面,但要等位唯有過黎安南,完全唔駛等入門口要量體溫,座位隔得開抗疫措施跟得足,抵讚一行三人叫左個二人set 再加鳳爪鳳爪口感唔差夠爽口,但唔夠酸辣,唔太夠味蘿蔔湯一飲就係味精,蘿蔔同菜都ok小食拼盤,炸春卷同雞翼都夠熱辣辣,但春卷炸太耐,好硬身,好吉口,入面亦都無咩料雞翼好食~~越南春卷夠多料,記得要自己加d 醬先好食咖哩雜菜,咖哩味有d 怪,可能偏越式?但係偏唔好味,d 菜都無乜咖哩味,只有薯仔較好同夠淋,整體麻麻地隻雞都算滑身但無雞味二人set 仲有兩個白飯~同野飲三人約四百五,會送番兩張$100 coupon 比你星期一至四用其實有得用埋coupon 係抵食既只係味道就一般d
本身打算食對面,但要等位

唯有過黎安南,完全唔駛等

入門口要量體溫,座位隔得開

抗疫措施跟得足,抵讚

一行三人叫左個二人set 再加鳳爪

酸辣鳳爪

鳳爪口感唔差夠爽口,但唔夠酸辣,唔太夠味

蘿蔔湯

蘿蔔湯一飲就係味精,蘿蔔同菜都ok

小食拼盤

雞翼好食~~越南春卷夠多料,記得要自己加d 醬先好食

咖哩雜菜煲

半隻雞

隻雞都算滑身但無雞味

二人set 仲有兩個白飯~同野飲

其實有得用埋coupon 係抵食既

只係味道就一般d
2020-04-03
2020-03-12 201 views
越式河粉,越式撈檬,越式小食,沙律,米紙卷等都有~撈檬個汁調嘅味道啱啱好, 裝住嘅樽亦都可以將所有配料溝得勻循👍🏻 小食會建議蝦多士, 蝦膠新鮮,厚過塊包,絕對足料~ 雖然椰子季節會有所唔同,呢度飲椰子鮮甜,肉都好 嫩~ 晚餐兩個人,二百幾,食到好飽☺ 絕對值得一試!呢一間地段比較靜,食嘢嘅時候傾計都好舒服,環境亦都唔迫。
越式河粉,越式撈檬,越式小食,沙律,米紙卷等都有~
呢一間地段比較靜,食嘢嘅時候傾計都好舒服,環境亦都唔迫。
2020-03-08 200 views
今日出左yohomall揾食,疫症期間都係揀一間座位無咁迫既餐廳,哩間安南小館就做到,店內全是圓桌,座位分隔很好,3-4人很好的選擇,我地3人1bb, 有bb seat, 位置闊落,叫左一個牛腩蘿蔔湯河及豬扒湯檬,另叫一個小食拼,可能生意麻麻,小食拼有特價,幾抵食,有5款食物,另外兩款就一般越南味道,湯底幾濃,另桌面附的醬料亦夠多,舒舒服服咁食完一餐,都算係簡約合格之選, 賣單約$2xx, 商場餐廳價錢,都算可以
, 賣單約$2xx, 商場餐廳價錢,都算可以
2020-03-03 120 views
聽朋友講安南小館早排轉左 menu, 主打越南粉麵小食, 比以前平左, 好味又抵食. 同兩個朋友黎, 因為佢地唔食牛, 所以點左雞絲湯河, 竟然俾我發現有雞什湯河, 以前無的, 我最愛雞什, 二話不說即點, 另外再加幾個小食. 河粉大大碗, 好足料, 湯底都好夠味, 朋友的雞絲湯河雞肉都好滑, 唔會鞋烚烚, 我碗雞什河堅好食, 黃沙雞潤唔會乾爭爭,  雞腎同雞腸都好有質感, 有咬口但唔會 "un". 炸春卷水準之作, 皮脆餡靚, 生菜又新鮮. 柚子鮮蝦沙律同蘿蔔時蔬都極力推介, 蘿蔔好甜又無渣.

雞什湯河粉
蘿蔔時蔬
柚子鮮蝦沙律
安南春卷
2020-02-26
$114 (Lunch)
雞什湯河粉
蘿蔔時蔬
柚子鮮蝦沙律
安南春卷
很難得一家人外出吃飯、今日特登來到形店,想試吓呢間越南菜,價錢偏貴, 三個大人加兩個小朋友四百幾蚊埋單。二人套餐:春卷兩件雞翼兩件豬肉米紙卷,蘿蔔時蔬,白飯油飯各一另外點了個咖喱雜菜粉絲煲海南雞整得唔錯,夠滑, 肉質鮮嫩。豬肉米紙卷爽口,很清新。越式湯河味道不錯,小朋友可以吃下一整碗。員工服務方面, 不知道是否很多員工罷工,沒有足夠的人手,要等好耐才有人過來寫單及埋單。效率亦很慢。 可能因為疫症關係,店舖搞活動,送了兩張$100券,可以留返下次用!咁下次就平好多啦!(可惜原來很快到期)#安南小館
另外點了個咖喱雜菜粉絲煲
海南雞整得唔錯,夠滑, 肉質鮮嫩。
豬肉米紙卷爽口,很清新。
越式湯河味道不錯,小朋友可以吃下一整碗。

#安南小館
2020-02-16 67 views
今日公司放半晝,我約左男朋友返元朗食 lunch。我見好耐都冇食安南,又見佢做緊 promotion,做緊堂食越南湯粉買一送一嘅優惠。坐底後,我同佢都 order 左越南火車頭湯可。另外再叫左個炸蝦餅。個火車頭湯可一黎到,賣相唔錯,但一飲佢啖湯,就覺得出晒事⋯個湯一d都唔夠熱,所以整唔熟d生牛肉,加上d牛肉又唔靚,搞到個湯底勁大陣血水味。同埋d餸冇調味,個湯底調味又唔足,成碗湯河勁難食至於個蝦餅,個蝦餅好實,而個蝦餅剩係得魚肉,一舊蝦肉都見唔到。好似食緊一粒好實嘅魚蛋咁唔會再黎食,明明而家算係好食嘅⋯

唔會再黎食,明明而家算係好食嘅⋯
2020-02-06 59 views
難得一家人聚餐👨‍👩‍👧‍👦,都想帶佢地食好啲。同長輩食,除咗要野食好食,仲要坐得舒服。有朋友推介呢間安南小館,所以就帶咗全家去試。去到覺得環境都幾舒服,座位又闊落,啲職員都好有禮貌。😊我地叫咗個四人餐,超多野食🍚🍤🥖,仲有油飯同野飲。雖然大部分item set死咗冇得揀,但好在所有野都好好食。特別係個堤岸香蔥雞,肉汁鮮嫩,一試難忘。價錢方面,人均都係200蚊內,以我地仲打包拎走嘅份量黎講,抵!
有朋友推介呢間安南小館,所以就帶咗全家去試。

去到覺得環境都幾舒服,座位又闊落,啲職員都好有禮貌。😊

2020-01-12
Dinner
2020-02-05 64 views
招牌火車頭:這碗越南河粉的配料包括牛肉、牛丸、牛腩和牛柏葉。湯頭屬清湯類型,味道也不錯。河粉很滑份量很多。牛肉上桌時仍是生生的,真好,牛肉份量也算多。牛丸兩粒爽口彈牙,牛腩只有兩三片薄片,牛柏葉細細碎碎的有幾片。總體來說好吃,若牛腩和牛柏葉多一點更佳。豬扒撈檬:豬扒夠香,味道好份量算多。檬粉很多,拌上店家的酸汁很開胃。柚子鮮蝦沙律:這不推薦,大量生菜,柚子太少,蝦切成薄片,只有幾片,味道也一般。越式炸蝦餅:這是送贈的,味道不錯,不過還是覺得泰式炸蝦餅較好吃。由進店到結賬離開,侍應的服務也不錯,很有禮貌。

由進店到結賬離開,侍應的服務也不錯,很有禮貌。
2020-01-14 78 views
晚上一家人去yoho搵野食,見到尼間安南小館。開頭以為係貴價野,點知見到價錢都幾適中,都係7,80蚊,於是決定試一試。坐低叫左個四人餐,有7餸連油飯同野飲,睇落都幾吸引。先試個柚子蝦沙律🥗,味道普通,啲汁有少少酸,唔太岩我。不過啲蝦又幾多,都算新鮮。一般般啦。之後有個米紙卷,份量比起其他越南餐廳大啲啲,口感都好唔錯。可惜跟餐冇得揀其他款,只有炭燒豬肉。如果有軟殻蟹就正😋仲有個前菜/小食係炸蝦餅🍤,我冇乜大興趣,不過不失啦。黎到主菜,有堤岸香蔥雞,牛筋腩煲配法包,香矛豬扒同一個菜。基本上四樣都水準以上,雞好嫩滑,又唔會太肥,咖哩就唔辣既,係甜咖哩,牛筋腩都好正,真係賣飛佛。😍其實食餸都已經夠晒飽,佢仲有跟多四個油飯比我地,真係好豐富。(ps. 蒜香油飯真係有蒜😂)總括成餐飯,味道唔會太濃,又唔油,食材都好唔錯。係比想像中好既一餐。👍🏻可以再黎。

坐低叫左個四人餐,有7餸連油飯同野飲,睇落都幾吸引。

仲有個前菜/小食係炸蝦餅🍤,我冇乜大興趣,不過不失啦。

可以再黎。
四人餐
Dinner
四人餐
2020-01-12 74 views
同朋友食左雞翼春卷湯河、羅白牛腩湯河同安南春卷pho的湯底幾清甜,加埋青檸味道剛剛好雞翼春卷都唔算太濃味 又夠香口牛腩非常軟糯,一啲都唔痴牙而羅白非常入味, 唔苦,吸收晒湯底的精華味道清香又有層次原來湯底係熬足9個鐘以上,唔怪得咁好食,以呢個價錢食到呢個質素絕對係物有所值一個字正!呢間鋪位於yoho,裝修唔華麗帶點家既感覺令人諗起係越南安南食過既小餐館 夠晒輕鬆舒適下次黎一定會試下二人套餐!每人百幾蚊就有幾種小食食~
同朋友食左雞翼春卷湯河、羅白牛腩湯河同安南春卷
pho的湯底幾清甜,加埋青檸味道剛剛好
雞翼春卷都唔算太濃味 又夠香口
牛腩非常軟糯,一啲都唔痴牙
而羅白非常入味, 唔苦,吸收晒湯底的精華
味道清香又有層次
一個字正!

呢間鋪位於yoho,裝修唔華麗帶點家既感覺
令人諗起係越南安南食過既小餐館 夠晒輕鬆舒適
下次黎一定會試下二人套餐!每人百幾蚊就有幾種小食食~
2020-01-11