奧志雷
奧志雷
Level 4
2016-05-04
Follow
個個都無 idea 母親節食邊間好,雖然每次都係我埋單,但阿爸阿媽成日都話厭貴,又唔肯離開大埔,間中食好少少有咩所謂啫,最後決定經濟一點食潮州冷囉,您地喜歡啦。發現有好多罕見潮州懷舊功夫菜呢,有部份真係聞所未聞,大開眼界,但要早兩三日預訂先有得品嚐啊,而且報紙及雜誌已有所報導。

滷水鵝片,好食到拍爛手掌,必食推介 ﹗試過多間潮州冷,鹿鳴居、榮發、潮合興、生昌、基圍、潮香園、等等,最高質都係依度 ﹗鵝肉滑溜溜,纖維幼緻緊緻,肉汁存在於每條肉絲之間,看得到的水潤,立立令又反晒光 ﹗半肥瘦滷水鵝,滑彈鵝皮下黏著薄薄油脂,使到香味更加突出。

刀功了得,皮肉片成黃金比例,芬芳清爽滷水汁已滲透其中,香甜味美,越答越有味道。而且半點渣都沒有,好食到不得了 ﹗沾上白醋同吃夠醒胃,配上辣油同吃夠惹味 ﹗墊底烚花生都非常有質數,吸盡滷水,半軟腍半香脆,同樣好食 ﹗完全食晒咩都無得留低。

淨豬紅,最緊要夠熱,能夠出晒煙就更好 ﹗依碗溫度滿意,湯底濃郁但完全唔辣,結實富彈性,整粒啪入口,一咬爆汁,正呀 ﹗淋上大量辣椒油就更滿足啦。我喜歡質感外層有彈性而裡面嫩滑,最憎一夾就散那一種。

潮州明爐烏頭配甜酸肉碎湯,仲有大量香菜、芹菜、芫茜,但我全部都食唔到呢 ﹗幸好個甜酸湯夠濃,可以蓋過佢地獨特既氣味。似乎烏頭受熱不太平均,半邊滾半邊無反應,唯有手動操作,不停將湯淋上烏頭面,希望快點熱又快點熟吧 ﹗耐心地等了十幾廿分鐘,終於滾起熱辣辣,夾返舊大大件既魚肉試試,滑溜 juicy,帶濃郁甜酸湯味非常開胃,魚肉散發著天然鮮魚味道,轉個身已剩低棚骨喇 ﹗好好味呢。

燉響螺瑤柱雞腳湯,每晚限量發售,侍應姐姐講最好打電話預留,好快賣晒架乍。全家都唔飲湯算數,我自己嘆。開呀 ﹗香噴噴氣味直擊臉孔,濃厚雞湯氣味濔漫著。呷一口,響螺味鮮甜可口非常突出,瑤柱海味味道同樣出眾,夠火喉熱辣辣好好飲呀 ﹗雞腳炆得膠膠滑滑又保持彈牙,正。依度一人份燉湯都要 $68 蚊,我銅鑼灣間點心賣 $58 蚊兩人份足料燉湯,抵食夾大件啦。

半煎煮烏頭,我都一把年紀喇,都係第一次食煎烏頭,煮法有點似炆煮。外皮先煎得金黃微脆,能吸引更多芡汁又更香口。淋個秘裝醬汁開始炆,埋個薄芡送上。魚皮腍身汁液豐富甜美,跟鮮嫩魚肉掉入口中,啖啖肉跟醬汁魚汁混和,美味極致。

魚湯浸肉碎魚肚青瓜,甜美健康又清新既一道菜。青瓜爽脆而味道清新,魚肚帶香濃魚味,吸埋香濃魚湯那有不好吃之理呢。肉碎魚肚青瓜要一起食先可以將質感及味道融合,發揮得淋濔盡致,豐富多層次。

潮州凍蟹,我突然好想食蟹,侍應嬸嬸即刻落足嘴頭,依隻新鮮巨蟹可遇不可求架,計平少少比您啦,多謝 $700 蚊,好好好。蟹膏充滿整個蟹蓋,特濃海水咸味,堅咸 ﹗落少少浙醋緩和一下先得。蟹肉同樣泛著海水天然咸香,不過無蟹膏那麼強烈,淡淡咸香散發著蟹肉鮮味。肉質結實微彈而滑滑,味道鮮甜清香,新鮮度表露無遺。

欖菜炒飯,炒得非常香口,雖然濕氣重左少少,幸好飯粒仍然保持嚥韌,味道不錯。

芋泥香酥鴨,因為以前係英國舅父餐館返工時,香酥鴨係炆完隻鴨再起骨,炸到透徹香脆,斬成一絲絲,用薄餅配海鮮醬、大蒜、青瓜捲住食架呢,同北京填鴨食法一樣。所以先入為主,次次都誤會跟舅父餐館出品一樣。

芋泥我完全唔喜歡食的,但芋泥就無問題喎。芋泥跟鴨肉味道直頭係天作之合,撞埋一齊產生出既化學作用使到大家味道得到進一步昇華,好味到難以形型。芋泥完全填充鴨肉每絲纖維隙縫,濕潤黏黏漿漿既質地,芋香處處。鬆化炸醬黏附在嫩滑鴨肉之上,齊件啪入口,讓芋泥、鴨肉、炸醬完全合體,非凡既味道及質感,very nice ﹗

反沙芋,熱騰騰即叫即做,小心燙嘴呀,勁熱 ﹗甜品不懂欣賞、原件芋頭亦不懂欣賞,好甜啊,還可以。媽媽節晚飯除左個青瓜肉鬆魚肚普普通通外,全部高質好食好食,似乎轉左新大廚喎,讚 ﹗

淨豬紅
淨豬紅