人生第二次寫食評,太好食總係覺得嗰啲唔需要寫,總係覺得有麝自然香,但係太難食,仲要咁多人讚,咁就真係要寫嚟警世一下。午餐- 慢煮西冷牛扒配薯蓉前菜 龍蝦湯 - 跟餐送嘅龍蝦湯,除咗個溫度係值得表揚嘅之外,呢個龍蝦湯實在搵唔到任何過人之處,金拱門嘅龍蝦湯都會比佢做得好,不過既然係送嘅,都冇咩好埋怨,唔會期望佢用十斤八斤蝦殼去熬,如果有,咁只能夠講真係好驚喜。主菜 慢煮西冷牛扒配薯蓉-配菜方面,嗰兩塊紅蘿蔔硬過我個頭,係想畀人食定係一個裝飾?薯蓉好乾身,一啲都唔滑,薯蓉都能夠做到有一種overcook嘅感覺,都真係頂尖。好啦,可能係我放錯重點,叫得慢煮工業,個重點應該係啲肉嘅,即刻試一試佢先。由於侍應冇問過我想塊牛扒幾多成熟,咁梗係要快啲切開佢睇吓,見佢咁有信心,牛扒刀都唔畀把我,應該好掂啦。哈,一切落去果下就知瀨嘢,啲筋多過我阿嫲啲白頭髮,我唔係講緊西冷本身外圍條筋,而係裏面一絲絲嘅細筋,一直落去嗰吓,啲幼幼嘅細筋撠住我個喉嚨,就好似係個喉嚨度用牙線嘅感覺咁,好L正,M底可以一戰。咁嘅情況,即刻轉陣問佢攞把牛扒刀先啦。常言道: 橫紋直切。但呢鑊我橫切直切斜切角切順切逆切胡亂切線都搞唔掂,

午餐- 慢煮西冷牛扒配薯蓉

前菜 龍蝦湯 -

主菜 慢煮西冷牛扒配薯蓉-

配菜方面,嗰兩塊紅蘿蔔硬過我個頭,係想畀人食定係一個裝飾?

咁嘅情況,即刻轉陣問佢攞把牛扒刀先啦。常言道: 橫紋直切。但呢鑊我橫切直切斜切角切順切逆切胡亂切線都搞唔掂,切切吓,開始進入咗忘我嘅境界,差啲唔記得講塊扒嘅味道。

扒嘅味道,就係冇味道可言,不論係調味定係牛本身嘅味道,都係冇,咁梗係要即刻用佢咁用心on side嘅黑椒鹽啦,一試,果然冇幫助!完全冇辦法帶起一丁點牛味。

結論-
無論係牛嘅味道定係質感都一樣咁差,成餐飯都好似憤青上身咁,越切越按耐不住心底嘅憤怒,一度切下切下想切埋自己,最後,年少氣盛嘅我,都係食唔完,放棄咗。
整體感覺好差,冇咩嘅話唔會再嘗試。
2023-04-20