2021-02-05
▪️🍵Peru Hand Drip COCOA Tea▪️$48聞落有淡淡嘅可可香,仲有輕微花茶嘅香氣。飲落可可味淡,酸度較高。相比起平時hand drip咖啡,可可茶口味輕淡好多,好接近平時嘅綠茶,較淡較清新。第一次飲可可茶,感覺好神奇🤩▫️☕️Artisan Drinking Chocolate (Davao City, Philippines, 70%)▫️$48呢款係用菲律賓產嘅可可豆,有70%濃度。聽落會有d苦同酸,但飲落味道好溫和,香噴噴,又暖粒粒。與其話係朱古力,不如話朱古力奶。奶嘅份量比較多,雖然揀選嘅奶味道唔會喧賓奪主,但係都令到成杯朱古力濃度同稠度唔太夠。飲到尾仲有d未融嘅朱古力係底,相信如果mix得好d會rich少少。總體上,呢杯都係一杯選料唔錯、味道幾好嘅朱古力奶😋▪️🍰Classic Mango Crepes▪️+$20皮唔算厚,cream都好多,中間夾住一層芒果布丁,配住可可茶食,唔會太甜都唔會太膩。🍫店裏面仲有好多種唔同口味嘅朱古力賣,試食過幾種,其中橙味x四川麻辣、玫瑰味幾新奇得意。但對於比較鍾意食純朱古力嘅我地,就覺得呢d mix咗味道嘅朱古力口感有少少散,味道唔太
Peru Hand Drip COCOA Tea
Classic Mango Crepes
🍫店裏面仲有好多種唔同口味嘅朱古力賣,試食過幾種,其中橙味x四川麻辣、玫瑰味幾新奇得意。但對於比較鍾意食純朱古力嘅我地,就覺得呢d mix咗味道嘅朱古力口感有少少散,味道唔太岩我地啦。
💭另外,野飲製作需約15分鐘。
🐥鍾意朱古力嘅可以去試下,係幾有趣嘅體驗🥰