Hiring
$60-$75
Hourly (Negotiable)
2023-03-17 715 views
平時泊車都會泊喺囍匯停車場,但因為做嘢嘅關係就從未試過喺度食嘢。所以就同Honey提議喺利東街搵食。泊好車後走到利東利,真係大紅燈籠高高掛,見到都忍唔住影咗幾張相。遊走完一圈就揀咗金子半之助,因為門口大大個牌寫住連續七屆日本全國天丼金賞,拎得金賞都已經唔好勁,仲要連續七屆,咁真係要試吓。點咗兩個餐,包括:- 江戶前天丼- 迷你天丼+稻庭烏冬另外再加咗小食,包括:- 小柱魷魚天婦羅餅- 天婦羅菇菌- 天婦羅海苔- 溫泉蛋- 味噌湯江戶前天丼內的天婦羅比個碗還要大,長嘅程度保守估計都應該有成把間尺咁長起碼30cm!而明顯呢度係食天婦羅嘅特製醬汁,因為每一件天婦羅都沾滿呢度特製古早秘傳醬汁。另外個碗嘅最大特色係同我喺日本食丼飯一樣,碗底中空設計完全保留到食物嘅溫度。食到底嘅飯都仲係熱!而我點嘅迷你天丼+稻庭烏冬,烏冬好滑好煙韌,沾咗特製嘅烏冬汁,少少芥辣味配上冰冷溫度,好啱熱嘅天氣食。另外迷你天丼嘅天婦羅配上特製醬汁,再加埋日本溫泉蛋嘅蛋黃汁,平時唔鍾意食飯嘅我都食哂成碗。小柱魷魚天婦羅餅嘅魷魚好好味,魷魚肉厚身,食落好鬆軟。菇菌炸完都好香菇味。海苔香脆,食落口感似薯片。食完終於明白點解可以

點咗兩個餐,包括:
- 江戶前天丼
- 迷你天丼+稻庭烏冬
另外再加咗小食,包括:
- 小柱魷魚天婦羅餅
- 天婦羅菇菌
- 天婦羅海苔
- 溫泉蛋
- 味噌湯

迷你天丼+稻庭烏冬
迷你天丼

小柱魷魚天婦羅餅嘅魷魚好好味,魷魚肉厚身,食落好鬆軟。

菇菌炸完都好香菇味。

海苔香脆,食落口感似薯片。

食完終於明白點解可以連續七年拎到金賞!
2023-03-15
迷你天丼+稻庭烏冬