2020-07-07 179 views
大家知唔知道,正式係日式早餐其實係食米飯,記得幾年前去北海道一間酒店揀左食日式早餐。個時覺得好特別,係食飯,配條魚同菜,望住出面嘅景色,真係好難忘。所以之後去親日本都要去溫泉旅館食一泊兩食,要食返佢正宗嘅日式早飯。因為依家冇得去日本玩,咁就食下日本飯當懷念下啦。午市時間唔駛等位,但都坐7成檯,午餐有個餐牌(忘了影相)有得揀主菜+冷盤+飲品我就揀左味噌和牛雜+鰹魚汁菠菜+烏龍茶 ($88)味噌和牛雜有芥末醬提供,和牛雜好林,唔腥,唔錯~而且餐仲配有湯同前菜。之但係湯就淡味左少少。鰹魚汁菠菜細細條,真係好似日本present出黎個D細細份咁,味道都好清新唔油膩。友人order嘅紅酒汁牛肋條+醬煮糖漬紅薯+提子梳打($88)for女仔黎講份量其實足夠,但男士們可能未必覺得飽~

因為依家冇得去日本玩,咁就食下日本飯當懷念下啦。

午市時間唔駛等位,但都坐7成檯,午餐有個餐牌(忘了影相)
有得揀主菜+冷盤+飲品

我就揀左味噌和牛雜+鰹魚汁菠菜+烏龍茶 ($88)

味噌和牛雜有芥末醬提供,和牛雜好林,唔腥,唔錯~
而且餐仲配有湯同前菜。之但係湯就淡味左少少。

for女仔黎講份量其實足夠,但男士們可能未必覺得飽~
2020-07-06
$90 (Lunch)