2017-08-27 79 views
同朋友上個月去完日本, 本身係行程上plan好左食牛舌, 可惜無食到, 今次決定同佢黎呢間朋友大推既居酒屋黎食返餐, 彌補返上次食唔到既遺憾呀!!! 係sogo格離就係既澳門逸園中心, 地理位置方便, 之前都黎過呢幢大廈食野, 係野食集中地! 一出門就見到充滿日式風情既布廉, 全部座位都闊絡舒適, 仲有bar枱。 一坐低店員就比左前菜小吃我地, wow!!一黎就已經有牛舌食啦!!!雖然只前菜, 但牛舌切成粒粒差唔多有廿粒咁濟, 總之就食極都有咁…而且涷食牛舌令牛舌更爽口, 配以少量豉油係底部作調味, 好滿意呢個前菜!!!!一杯屋特製沙律 $98沙律平時係餐廳叫都七八十蚊, 呢到九十八蚊但上面放滿左魚生, 其實仲抵食!!!魚生片共有六片, 長身又厚, 另外仲有吞拿魚魚粒同章魚, 新鮮彈牙而且清新可口, 蝦就得一隻, 我讓左比朋友XD看似個杯唔大, 但裝既生菜量都好多喎!! 大家記得落哂另上既沙律汁, 酸酸甜甜好開胃架!!! 三文魚春捲 $88平時食赿南野次次都要叫既米春捲, 今次然係日本菜都有得叫, 不坊試試佢~切得好靚仔整齊, 再唧左美乃滋同好似大阪燒醬。饀料其實同平時差唔多, 主要分

一杯屋特製沙律 $98

三文魚春捲 $88

切得好靚仔整齊, 再唧左美乃滋同好似大阪燒醬
。饀料其實同平時差唔多, 主要分別係入面有三文魚同埋面既三文魚籽, 仲食到啲咩蔥絲係入面, 包得相當紥實, 春捲皮都幾厚身, 但三文魚味唔太突出, 所以比較普通。

明太子玉子燒 $88

玉子燒係日本小吃必食之一, 朋友嚷着要食, 果然無令人失望, 蛋味從第一啖已經食得出有幾濃郁
, 好耐無食過咁濃郁既玉子燒喇!!! 中間既明太子微微咸辣令將味道層次提升, 唔會淨係得蛋味! 質感鬆散, 只係略嫌啲蛋老左d XD

炭燒牛舌 $128
主角~~~~有分極上牛舌同呢款牛舌, 價錢相差三十蚊, 不過我同朋友覺得呢款已經夠~

燒得八九分熟, 口感以爽脆為主, 切左薄片但仍然食到扎實口感
, 牛味未有想像中咁濃但都足夠, 脂肪唔會太多, 岩我中意肉多既人~ 炭燒過後滲出油脂令表面香滑, 一碟都有十幾片, 同朋友兩份分都慢慢食~

串燒帶子 $53

串燒淨係叫左呢個帶子, 肉質韌彈, 塗滿左照燒味既醬汁, 味道相當惹味!

清酒煮蜆 $68

酒味不算濃烈, 味道主要來自蜆肉既新鮮鮮甜, 蜆肉既鮮更落於湯入面, 令我飲左幾啖湯, 更添幾分清香。

三文魚親子土鍋飯 $148

朋友之前食過, 極力推介我要黎點既飯, 果然令人好驚喜!!!!!

以雙重鍋蓋蓋好既土鍋, 一打開三文魚香就隨着水蒸氣飄出, 滿心期待着~~ 店員將三文片, 三文魚籽同埋日本麥米珍珠米拌勻, 因為怕個鍋熱會燙傷客人。

珍珠米本身自有既黏糯質感, 再經過係土鍋入面炊煮過後將水份鎖住, 令米飯香綿軟熟
, 近似糊狀, 最驚喜係三文魚魚肉既鮮味完全混入左係飯粒之中, 每啖都魚香四溢
, 三文魚籽煮熟後令本身腥味消失之餘, 混入飯中營造出爆汁既效果
, 只係如此簡單既三款食材, 竟然造就到如此出色既配搭, 令我一試難忘, 尤其是我呢啲三文魚控!!!大推!!!!!!!!

成餐飯都充滿驚喜, 完全彌補到係日本食唔到牛舌既遺憾~~~