2021-09-21 1904 views
自從疫症之後已經勁耐冇去過旅行,更莫講話台灣,台灣菜又平又好食,絕對系佢嘅吸引之處。呢家冇得去台灣,去有台式風情嘅餐廳食吓野感受吓都吾錯呢。好耐之前都去過哈豆,質素都幾高😁不過餐廳有2間分店,記得要去嘅話吾好去錯,我諗2間質素都吾會爭太遠。一入到去系充滿少女心嘅花牆背景,仲有好大隻熊啤啤🐻好啱一班女仔喺度打吓卡同埋攬熊啤啤☺️牆身有好多台灣吾同地方嘅圖案,九份、十分等等都享負盛名,睇到啲圖案更感覺似去咗台灣😊牛肉麵可以話系台灣菜嘅精髓,呢度都有幾款牛肉都供客人選擇,中意食牛肉麵嘅原因莫過於抵食又飽肚😁滷肉飯亦系台灣菜經典之一,一粒粒滷肉夠肥好滋味😆首先叫咗份小食,系路邊攤小香腸,台灣腸喺香港都算有少少常見,一般喺台式餐廳都會食到。呢度嘅台灣腸更有吾少乾蒜作調味,加埋台灣腸本身都甜甜哋,使得味道更香口。豐盛台灣牛肉湯麵,真系幾豐盛😍有牛肉、花枝丸、貢丸,湯底都有一定嘅藥材味,同平時飲開嘅牛肉麵湯底味道吾太一樣?牛肉味都好軟稔,不過有啲牛筋部分。花枝丸同貢丸都夠爽口。自己叫咗份走心牛肉蕃茄湯麵,同豐盛台灣牛肉麵嘅配料其實大致一樣,不過係變咗蕃茄湯底,蕃茄味相當濃郁🍅酸酸甜甜令牛肉麵更加變得更

滷肉飯亦系台灣菜經典之一,一粒粒滷肉夠肥好滋味😆

路邊攤小香腸

豐盛台灣牛肉湯麵

自己叫咗份走心牛肉蕃茄湯麵,同豐盛台灣牛肉麵嘅配料其實大致一樣,不過係變咗蕃茄湯底,蕃茄味相當濃郁🍅酸酸甜甜令牛肉麵更加變得更加開胃☺️花枝丸同埋貢丸配蕃茄湯底更為適合。
走心牛肉蕃茄湯麵

阿華田豆漿系呢度其中一樣名物,試吓味道系咪真系咁正🤪原來系胚芽豆漿配以阿華田雪糕,黎到之後店員都會教點飲😆可以先將阿華田雪糕放入豆漿入面,然後攪勻。食到一粒粒阿華田,味道甜而不膩,裡面啲胚芽都好多,豆漿吾會話好甜。
阿華田豆漿

呢家喺部分台式茶飲店都飲到水果茶🍍台式餐廳都吾例外。水果茶通常以一壺呈上,就咁都睇到入面嘅熱情果籽同埋鮮橙,味道更系十分清新,吾會太甜。
哈豆鮮果茶
2021-09-11