一年食一次奶黃月餅🥮, 一向鍾情九龍酒店, 但因朋友送贈, 終有機會試食左半島酒店嘉麟樓奶黃月餅。嘉麟樓月餅盒很漂亮, 未食已很吸引。 心形月餅很有心思,很給睛喔! 用微波爐叮30秒, 拿出來已很有餅香, 蛋黃味一般, 月餅皮係曲奇皮, 比較乾身, 奶黃餡亦比較乾,像沒有油份,吃完一啖, 要立即飲水, 我本人不太喜愛這種質感。 聽聞炒價是成千蚊一盒, 值不值得見仁見智。 九龍酒店的奶黃月餅, 一向是我摯愛,今年新出伯爵茶奶黃月餅, 令我喜出望外。 用微波爐叮45秒, 餅皮油份剛好, 看上去有油份, 不會太油膩, 另伯爵茶奶黃茶味剛好, 不會奪去奶黃味,吃後茶味在口腔內回甘, 吃完不會有口乾的感覺, 正呀喂!奶黃餡來講,九龍酒店冇得輸, 還有他們奶黃煎堆, 超級超級好食, 試過在其他地方食, 都比不上九龍酒店喔。
成千蚊一盒, 值不值得見仁見智。

九龍酒店伯爵茶奶黃月餅