今日公司P老板請食甜品,3點多左右,秘書收到電話,話d甜品送緊黎,由佐敦分店送到黎element圓方office,秘書+我+多1個職員落去扲糖水,點知落到去8/F大堂,望落去7/F完全唔見外賣職員扲住d外賣.....之後等左成5-6分鐘..原來個職員0係 9/F 的士站果邊等我地...因為佢入唔到黎office大堂...@_@ 3人夾埋扲住26碗糖水甜品,返上去office一齊開餐喇,我點左個 奇異果琉璃 $23因為未試過什麼是琉璃 ,所以試下,見到份外賣menu張圖,好似一粒粒西米咁樣~外賣碗都幾大個!個蓋係蓋得好實,唔怕會漏出來~而且見到其他同事的湯丸還是熱騰騰的! 我果份奇異果琉璃 ,total 8-9片奇異果,新鮮及鮮甜!另外配一小碗似椰汁的東東....倒左少少落去,之後椰汁凝固左,反而口感得到有d「杰」, 個碗底部才見到奇異果,,令到西米唔算太爽口,唔係好似甜品的感覺.... 真係幾多琉璃,即係西米,但整體黎講,覺得單調左少少,不過食完都幾飽!(由於呢次叫外賣,我未去過間甜品店,所以唔太知實際環境情況)
我點左個
奇異果琉璃 $23
令到西米唔算太爽口,唔係好似甜品的感覺....

外賣碗,寫得清清楚楚
奇異果琉璃
打開蓋後,未放椰汁時..睇到都覺得單調
倒放了椰汁後..西米味道變到有 1 pai pai的感覺
Waiting Time
25 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Tea