2018-05-05
兩個大人去食午餐,明明見到門口有一人set lunch menu 。但坐下來,waitress 話無,只可以A la carte 。咁我地就叫鴨,餃子同一個小食啦。佢話一定要每人叫一個茶,我就叫左一個,朋友唔想飲茶,話食完就叫凍飲。個鴨有少少失望,唔叫好食,pancake 全部都有點濕,難捲。青瓜俾好少,再要又要等有人應至問到,佢哋都好忙下。餃子小食都好麻麻,無一樣叫好食。其實服務態度幾好,環境都舒服。朋友食食下問想要熱水一杯。佢哋送左兩杯熱水來,朋友飲左一杯。埋單至知道,每杯熱水十蚊,銀碼不是好大問題但其實人地叫一杯你俾兩杯要收錢係咪唔應該俾兩杯?而我朋友都有叫飲品。最後個lunch 食左$5xx ,出到門口佢話每日都有set lunch 㗎,下次再來係啊個menu超大個响門口㗎。朋友趕住返工,都無再問,只覺得奇奇怪怪,又唔好食咁樣真係好奇怪
佢哋送左兩杯熱水來,朋友飲左一杯。
咁樣真係好奇怪