2024-02-26 675 views
放完農曆新年假,返來繼續約好朋友相聚👭朋友住港島區,所以以揾咗間位於太古城中心一間多國菜餐廳,主打法國、希臘、意大利、西班牙🍽餐廳面積很寬敞,仲有户外平台花園🪴🌸我地選了Chef's Testing Menu($338)每位Welcome dish原來入座每枱客都會送上一份tapasStarter🔹️黑胡椒碎金槍魚韃靼配馬卡龍杏仁餅賣相精緻🤩加了黑胡椒碎金槍魚,中和番馬卡龍甜度,味道又出奇地夾。🔹️生牛肉韃韃靼口感唔覺很生,味道少少鹹香味法國紛迪加蠔 (+$68)鮮味十足🦪跟餐加錢有2隻都幾抵食To Warn Up🔹️乳豬墨西哥夾餅將豬肉手撕配墨西哥醬料,吃落好惹味🔹️香煎鵝肝配牛油甜包,無花果醬(+78)鵝肝入口軟棉爆油,配無花果中和番不會油膩感👍The Main Event🔹️三文魚莎莎青醬配有機蔬菜和迷然香薯蓉三文魚外皮煎到非常薄脆,很喜歡面層青醬汁,提升三文魚鮮味😋🔹️風乾和牛腹側扒配有機混合蔬菜和迷迭香薯蓉(+78)牛扒點了五成熟,面層煎香,內裡鎖住肉汁,吃落好軟嫩🥩🔹️套餐以外仲點了水手青口,選了香草番茄汁,個醬好濃郁但又不會蓋過青口味道👍🔹️另外朋友太喜歡食生蠔,所以再點多一份生蠔Fre
餐廳面積很寬敞,仲有户外平台花園🪴🌸

Welcome dish
原來入座每枱客都會送上一份tapas

Starter
🔹️黑胡椒碎金槍魚韃靼配馬卡龍杏仁餅

🔹️生牛肉韃韃靼
口感唔覺很生,味道少少鹹香味

法國紛迪加蠔 (+$68)
鮮味十足🦪跟餐加錢有2隻都幾抵食

To Warn Up
🔹️乳豬墨西哥夾餅
將豬肉手撕配墨西哥醬料,吃落好惹味

🔹️香煎鵝肝配牛油甜包,無花果醬(+78)
鵝肝入口軟棉爆油,配無花果中和番不會油膩感👍

The Main Event
🔹️三文魚莎莎青醬配有機蔬菜和迷然香薯蓉
三文魚外皮煎到非常薄脆,很喜歡面層青醬汁,提升三文魚鮮味😋

🔹️風乾和牛腹側扒配有機混合蔬菜和迷迭香薯蓉(+78)
牛扒點了五成熟,面層煎香,內裡鎖住肉汁,吃落好軟嫩🥩

🔹️套餐以外仲點了
水手青口,選了香草番茄汁,個醬好濃郁但又不會蓋過青口味道👍

🔹️另外朋友太喜歡食生蠔,所以再點多一份生蠔
French Atlantic Oyster(3pcs)$128
哩款蠔係叫法國芬廸奇2號生蠔,蠔肉有透明感,帶有海水的鹹味,肉質鮮甜,彈性爽口😋

The Sweet Finale
🔹️廚師特選蛋糕
Brownie🍫朱古力味道非常濃烈

🔹️西班牙油條配巧克力醬
我覺得朱古力醬可分開上會好啲🤭自己點多醬會更加開心😂

Virgin Sangria
色澤鮮紅🍹入口香甜果味飲品,還有不少水果肉🫒

Finca Wine
有果香味🍷容易入口