2020-10-20 1841 views
呢排天氣開始轉涼🌡⬇️,早晚已經要著返件外套,所以黎食煲仔飯🍲就啱晒啦~食完包保暖笠笠🥰呢日日頭去左慈山寺參觀,落返黎啱啱好晚餐時間,就黎大埔幾出名嘅陳漢記試下煲仔飯😋六點左右黎到已經有差唔多十個人排緊隊,排排下有個店員就拎左一疊凳🪑🪑出黎,開黎叫我地坐住等👍🏻真係好好啊!就係咁,全部客人就排排坐等位~之後個店員又出黎,叫我地睇定食咩,幫我地落左單先,咁到時入到去唔洗等咁耐👍🏻可能會有人話咁樣係為左我地食客可以快啲食完交檯😹不過點樣諗各有各睇啦,覺得係為我地好嘅就會開心啲囉😹😹呢度有好多款煲仔飯,真係會花多眼亂架!排骨🐷、臘味、滑雞🐔、田雞、鱔等等乜都有👍🏻除咗煲仔飯之外,👆🏻腸粉都係佢哋嘅招牌嘢👍🏻👍🏻👆🏻當然亦有唔同嘅小食🍢,或者係其他普通嘅飯🍛👇🏻👇🏻今次就試左🦐鮮蝦腸粉🦐,果然真係好滑👍🏻👍🏻腸粉好軟熟,但又唔會一pat pat咁~而啲蝦🦐都算幾大隻,夠鮮甜🥰👇🏻仲叫左兩個煲仔飯~窩蛋牛肉🐮煲仔飯🍲(左) 牛肉食落幾香,而且淋得黎又唔un👍🏻份量都幾多下~而窩蛋配埋啲飯撈勻黎食,簡直無得彈😆黃鱔滑雞🐔煲仔飯🍲(右) 黃鱔夠新鮮,非常爽口而且啖啖肉👍🏻雞都好滑😆名符其實嘅滑雞~而兩

除咗煲仔飯之外,👆🏻腸粉都係佢哋嘅招牌嘢👍🏻👍🏻

👆🏻當然亦有唔同嘅小食🍢,或者係其他普通嘅飯🍛👇🏻

鮮蝦腸粉

👇🏻仲叫左兩個煲仔飯~
而兩煲飯都煮得好香,有啲啲飯焦,又唔會太燶,咬落香口👍🏻秋冬天食煲仔飯係最佳之選~

2020-10-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
鮮蝦腸粉
  • 黃鱔滑雞煲仔飯